Persons Unknown – 1.01 – Pilot

 
Beküldte: tess 2010 July 20, 21:37-kor a(z) 2009/10 sorozatai,Persons Unknown,Pilot témába.

Úgy fest jelentősen megkopott a szerializált drámák fénye, hisz néhány kivételtől eltérően a többség már csak a nyári uborkaszezonban kerül adásba. Istenem hol vannak a régi szép idők, amikor fall seasonben mentek méghozzá főműsor időben. Tudjátok, a hullámra gondolok, amit a Prison Break sikere indított el. Meg persze a Lost! A gond csak az volt, hogy idővel mind megbukott. Pedig az Invasion, a Vanished, a Kidnapped vagy Drive is óriási hypeot kapott. És lám, mi lett a végem hát a nyári uborka, méltó példa erre a Harper’s Island ugye.

Viszont jelen esetbe az NBC-től én még ezt is sajnálom, ugyanis a Persons Unknown tökéletes állatorvosi ló arra, hogy mitől is dőlt be a műfaj. A válasz rettenetesen egyszerű: a fene sok egysíkú klisétől, ami úgye a 3.-4. sorozat környékén már kezd kegyetlen unalmas lenni. A legszebb viszont az egészben annyi, hogy a készítők erre itt rá is kontráztak, ugyanis egy olyan történetet szállítottak, amit a mozis berkekben bő 10 éve már folyamatosan kizsigereltek. Gondolok itt csak az ismertebbekre, hisz a Cube vagy a Saw valamelyik részével mindenki találkozott már. És akkor még nem is beszéltünk hatalmas B-filmes katyvaszról!

persons_unknown

A maga a Pilot és az egész sorozat alapfelvetése nem nagy agymunka, milliószor láttuk már, de azért milliószor elmondjuk. Adott egy kisebb csapat, akik egy motelben térnek magukhoz, természetesen semmire sem emlékeznek, ellenségesek egymással, elszántak és persze mindenáron haza akarnak menni. A közös cél tehát adott, haza kell jutni mihamarabb, de ezt természetesen a high-tech kamera tulajdonosok elég rendesen szabotálják is. Voálá!

Oké, egy rész után nem illik ítélkezni, hisz a Harper’s Island is a végére lett csak jó, de azért ez egy kicsit tényleg ciki volt. Főleg hogy a forgatókönyvet Christopher McQuarrie követte el, aki hajdanán azért lerakott valamit az asztalra(egy Oscart asszem). Ettől függetlenül viszont az egészet láthattuk már a Vanished-ben, hogy tényleg csak magamat idézzem. Így az első rész szokás szerint csak alapozás volt, a tipikus karakterek bemutatása és a random nézők megtévesztése . Mondom milliószor láttuk már, a cliffhangeren, aki meg elcsöppent, hát simán jöjjön el hozzánk korrepetálásra, van mit tanulnia.

Az egészben viszont a legszörnyűbb az volt, hogy a készítők ezt tényleg komolyan vették. Megtettek mindent a feszültségkeltés érdekében, hangsúlyozták a bezártság érzetet is, de az egész egyszerűen vicc volt. Kilométerekről leírt, hogy nagyon B-vonalas a produkció és aminek hatásosnak kellett volna lenni, az egyből kínos lett a végére meg roppant unalmas. Persze egy épkézláb felütés megmenthette volna az egészet, de az meg olyan messze volt, mint a magyar válogatott a VB címtől.

NUP_136936_0306

És akkor még ott volt az ultra röhejes mellékszál is a kíváncsi újságíróval, hát komolyan elgondolkodtam azon, hogy lelövöm az egészet. Az Eastwick első 6 részét komolyan könnyebb volt végigszenvedni, mint ezt a cirka 40 percet. Ezután, pedig szerintem cseppet sem ciki azt mondani, hogy ez minősíthetetlen.

Ellenben remélem, hogy a 3. részre a készítőket elkapja a gépszíj és képesek lesznek valami újat és egyedit kihozni ebből az elcsépelt formulából, hogy legalább magamat ne hibáztassam a nyilvános szenvedésért. Ja és némi pozitívum a végére. Kaptunk itt egy rejtett költői kérdést is: Vajon milyen irányba mozdul el a sorozat, vajon misztikus lesz vagy inkább sci-fi? Én utóbbira tippelek, de mindenesetre, ha a végén egy kicsit is meg tudnak lepni, hát én kérek majd elnézést, de addig viszont ez csak a béka segge alatt van és pont.

Premier: 2010/6/7
Írta: Christopher McQuarrie
Rendezte: Michael Rymer
Nézettség: 4,29 millió
This entry has a rating of 1

free web stats