Haven – 1 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 July 21, 1:25-kor a(z) Haven,Pilot témába.

Éjjelre beidőzítettem a Haven-t, mert valami természetfeletti mókát ígértek Stephen King tollából, így a világos nappali premiertől csak a fejemet fogtam volna. A Syfy kezd más sorozatokra hajazni. Nekem leginkább az Eureka idéződött fel a nézése közben. Lehet egyedül leszek ebben. Ki tudja?! Az viszont egyértelmű, hogy aki nézi utóbbit, annak kötelező lesz a kisvárosi nyomozós extrém időjárásba burkolt Haven is!

vlcsnap-2010-07-20-21h52m20s48

Nem untam szét az agyam, de emészteni kell ezt a sorozatot. Már az első 10 percben kikörvonalazódott bennem, hogy heti nézője semmiképpen sem leszek, mert valahogy nincs meg benne az a potencia, ami hétről hétre le tudna elé ültetni. Az viszont díjazom, hogy az egészet nem Stephen King-gel akarják eladni, hanem a karakterekkel. Mielőtt a lényegre térnék, a történetről pár szót.

Van egy FBI-ügynök csajszi, Parker. (Bele lehetne kötni a nevébe, mert tényleg semmi extra nincs benne, amolyan tipikus FBI-os név. So-so), kirendelik egy kisvárosba, Havenbe, ahol egy ügyet kell felgöngyölítenie. Van egy szökött fegyenc, akit újra hűvösre kell tenni. A probléma az, hogy mire odaér már valaki megölte, szóval az ügy végére kell járnia. És ennyi. Fura, de átívelő szálas nyomozást képzeltem magam elé, erre kaptunk egy epizódos ügyet.

Hogyan tovább? Erre is gondoltak, mivel belevittek egy átívelő szálat egy bizonyos sorozatgyilkosságról, aminek az a különlegessége, hogy a nyomozónő kiköpött hasonmása. Lehet az egyik családtag vagy ikertesó. Bár a dátum miatt ki lehet zárni. Tehát így maradunk Havenben. A végén pedig kiderül, hogy így volt az egész kitalálva.

Szerencsére félretettem a hatalmas igényeimet, így akkorát nem is csalódtam. Csak egy kicsit! Ellenben a karakterek stílusa a Bones-ra és a Warehouse 13-ra – ha már fentebb a saját sorozataira való hajazást emlegettem – emlékeztetett. Emily Rose tökéletes alanya a főszerepre. Megvan benne az az adottság, hogy korrektül eljátsszon egy FBI-os nőt. Eric Balfour meg a kiköpött jó zsarut alakítja, aki próbál a segítségére lenni felettese legnagyobb „örömére”. A szereplőkre sok panaszom nem is lenne.

Inkább ezzel a Stephen King-es résszel vagyok kicsit bajban. Nem volt szerencsém a The Colorado Kid című novellához, így fogalmam sincs, milyen hűen kötődnek hozzá, viszont a köd az ott volt a téren. Elengedhetetlen kelléke az írónak, mondhatni! Megbotránkoztató volt számomra a főhőseink bugyutasága. Eleve, miért kell egy ködös útra állni, hiszen olyan kézenfekvő, hogy valaki majd megpróbálja elütni az egyikkőjüket, nem az, aki elrántja éppen a dudáló kocsi elől. Ezt leszámítva szimplán egy átlagot ütött meg nálam.

Összességében:

A lényeg az ott van fent. Nem leszek heti nézője, mert az übernagy cliffhanger bizony elmaradt az epizód végéről. Az übernagy, mert egyébként volt, csak annyira bealtatós volt ez a zárás, hogy semennyire se tudtam értékelni. A karakterek tetszenek. Kíváncsi leszek, mit hoznak ki belőle. A nyitás nagyon jóra sikerült. Cseppet se lepődnék meg, ha kapná a korai berendelést. A Syfy kevés sorozatot töröl, így jó esélyei vannak. Másrészről, míg a Caprica és a Stargate Universe nézőszámát tudja hozni, nincs mitől félnünk.

This entry has a rating of 2.5

free web stats