Fehérorosz Big Bang Theory?

 
Beküldte: Kanyecc 2010 August 12, 20:38-kor a(z) archívum,videó témába.

Az origó minap beleültette a bogarat a fülembe. Egy olyan cikket közölnék le most, amit félévvel ezelőtt meg kellett volna tennem, de nem tettünk. Elfelejtkeztünk róla vagy elsiklottunk feledte? Passz! Én személy szerint nem tudtam arról, hogy van a fehéroroszoknak sajátgyártású The Big Bang Theory-ja. És ti? A hír februári. Kisebb keresést követően hamar rátaláltam az EW archívumában a keresett cikkre. Ez volna az.

414[1]

Hogy a brazil kollégákat idézzem: „Hol van Fehéroroszország? Ha megnézzük a térképet, akkor Kelet-Európában kell keresni Oroszország, Ukrajna, Lengyelország, Litvánia és Lettország gyűrűjében. De aki nézte a Friends-et, annak ismerős lehet, hiszen Phoebe ide költözött, méghozzá Minszkbe, a fővárosába.” – Na igen. Ők is viccesen kezdték el a cikket. A fehérorosz STV tévécsatorna döntött úgy, hogy kihagyja a Warner-t a buliból és összehozza a saját sorozatukat: Теоретики (bocs, angolosoknak: The Theorists) címen. Az egészben a pláne, hogy a karakterek nevében sincs sok leleményesség: Sheldon, Leo, Harvard, Ray és Natasha; ahogy a történet lényegében sem, ahogy ugyanúgy négy geek és egy szőke lány foglal helyet.

Ilyenkor mi a teendő? A Warner nyugodtan beperelhetné a tévécsatornát, mert ez bizony lopás volt a javából. Na igen, csak van egy kis bibi. A produkció állami televízión megy, azaz ha perlik, akkor az egész államot perlikk, annak meg nem sok értelme lenne. Így az fehéroroszoknak van úgy egy TBBT-je, hogy egy centet se fizettek a szerzői jogokért, nem mintha a gyártó árulná, pláne nem nekik. (= Kicsi ország, hogy meg tudja fizetni.)

2009-12-02_teoretiki_012_0x0[1]

A végére még belinkelnék Chuck Lorre megnyilvánulását, amit az egyik rész végén írt le: „Belarus is a small, land-locked country next door to Russia, Ukraine, Latvia, Lithuania and Poland. According to Wikipedia, one of its major exports is cattle by-products. Which begs the question, what horrible shape are the cattle in, if all they’re good for is felt hats and wallpaper paste? But Belarus does have a bustling TV production industry. One of their most recent hits is a sitcom about four nerdy scientists who live next door to a beautiful blonde waitress. The characters are named Sheldon, Leo, Hovard, Raj and Natasha, and the show is entitled, The Theorists. Each episode begins with a rapid-fire montage of images which takes us from the dawn of time to the present moment. Keeping with that theme, the montage is scored with what is probably the worst piece of recorded pop music since the dawn of time. And finally, each episode appears to be a Russian translation of a Big Bang Theory episode. When we brought this to the attention of the Warner Brothers legal department, we were told that it’s next to impossible to sue for copyright infringement in Belarus because the TV production company that is ripping us off is owned and operated by the government of Belarus. Having no other recourse, I’m hoping that this vanity card will be read by the fine folks making The Theorists, and, wracked with guilt, they break down and send us some felt hats. The Kyrgyzstan version of Dharma & Greg already sent me some wallpaper paste.

A Warner persze azért büntette az fehéroroszokat. Nem pénz büntivel, hanem így:

teoretiki[1]

Jah, és a videoanyagot se feledjük el. Két részletet és egy színfalak mögött videót találhattok a tovább mögött. (Másrészről, ennél látványosabb lopást a Tv2 a Megasztár esetében, illetve az RTL Klub a Csillagszületikkel hozott össze idehaza. Mindkettő sajátjának tartja a koncepciót, de azért mi se most jöttünk a Földre.)

free web stats