Stargate Universe – Intervention (2×01)

 
Beküldte: tess 2010 September 29, 20:57-kor a(z) Stargate Universe témába.

Ahogy várható volt Joseph Mallozzi elég rendesen feladta a leckét az 1. évad második felében, ami szó szerint pörgött, mint az istennyila. Saccra az utóbbi 3-4 évben nem volt ennyire kemény és persze összetett dráma képernyőn. Meg is lett az eredménye, hatalmas elvárások, durva hype faktor és egy felemás évadkezdés, de immáron a zseni nélkül.

Igen, Mallozzi annak rendje és módja szerint szépen dobbantott az író titulusból a nyitányra, így a trilógiába ágyazott történet záróakkordját már csak hűséges társa Paul Mullie fejezte be. Ez nem tudni mennyire volt tudatos lépés, de lemerném fogadni Mallozzi már valami komplexebb dolgon töri a fejét, hisz a fall fináléra már szépen elő is jegyezték, de addig még van egy része és hát a nagy öreg Robert C. Cooper is visszatér még párszor. Na de ennyi elég is az kreatív szobából!

stargate-universe-s2premier-a

Bevallom én egy kicsit csalódot vagyok a premier láttán, ugyanis amit felvezettek a durva Incursion zárásában, azt itt szépen le is rombolták. Olyan gyengéden hozták a tipikus beetetős figurát, hogy az arcom szakadt le. Ez a klisé ugye akkor a menő, ha kreatív válság van, effektíve az írók nem tovább írják a szarkupacot, hanem nevetséges indokokkal inkább szépen kiírják magukat. Na, ez történt itt is! Pedig az a kivégzéses patthelyzet, TJ terhessége vagy az űrséta mind-mind folytatásért kiáltott volna.

Ehelyett megint csak kaptunk egy az SGU-ra már jellemző civakodást és szarkeverést, csak ezuttal a bad-ass oldalon. Hiába voltak itt is lehetőségek, remek alternatívák a készítők egyszerűen egy helyben topogtak és inkább csak megint nevetséges mód kiírták magukat a cselekményekből. Most komoly, ez a kivégzős móka mire volt jó? Ellenben nem vetették el radikálisan a sulykot, nem volt ’80-as éveket idéző hack’n’slash, amikor két arc fél kézzel likvidál mindenkit.

stargate-universe-s2premier-b

Ugyanez a kimért realitás tudat volt jelen TJ álmában is, ami egésze új irányvonal lehet. Egyrészről a halott babát ténylegesen nem mutatták, szóval akár az Ősök is kimenekíthették. Emellett pedig behozták a képbe ezt az érdekes vallási filozofikus vonulatot is, ami sokak szerint hajdanán olyan naggyá tette a BSG-t is.

Meglátjuk, mindenesetre a folytatásra fel kell pörgetni a történéseket, ugyanis még egy ilyen részt nehezen vesz be a gyomrunk. Arról nem is beszélve, hogy Robert Knepper mondhatni csak cameozott, holott ki ha nem ő a tipikus szarkeverő bad-ass?

This entry has a rating of 3.5

free web stats