Sons of Anarchy – A hibátlan 2. évad

 
Beküldte: tess 2010 October 13, 20:16-kor a(z) Sons of Anarchy témába.

Azt hiszem kijelenhetem, az FX ismét jó lóra tett a The Shield, a Nip/Tuck és a Rescue Me után. Kurt Sutter sorozata büntetett, mint az istennyila, holott ennek aztán tényleg semmi nyoma nem volt a felemás 1. vadban. Most viszont olyan tempót diktáltak, amire csak a nagyok képesek, gondolok itt példának okáért a Prison Break vagy éppen a Dexter 1. évadjára. All time klasszikusok és már a Sons of Anarchy 2. évadja is ott van. Hell yeah!!!

Sutter a 2. évadra, mint már említettem őrületes tempót diktált le, még ha az elsőre nem is látszott. Volt persze sokszor felező a történeti egységek közt, de még így is masszív egészet tudott elmesélni egyetlen évad alatt. Tette mindezt úgy, hogy az elejétől a végéig felvezetett egy teljesen új vonalat, elvégre a karakterábrázolásra mégis csak ráment a teljes 1. évad!

A történet apropója egyébként a nácik lennének, vagyis a LOAN, akik megvetik a lábukat Charming-ban és szépen annak rendje és módja szerint keresztbe tesznek a SAMCRO-nak. Ráadásul a vezér Zobelle még attól sem riad vissza, hogy megerőszakolja Gemmát, aki persze ezt nem közli a csapattal. Így Gemma egyetlen társa Unser seriff lesz, no meg a doki Tara, akivel a végére egészen jó kapcsolatot alakítana ki. Eközben Jax hadjáratot folytat Clay ellen, Opie feleségének a halála miatt, ami szép lassan belülről kezdi bomlasztani a klubot. Míg tehát SAMCRO a belső viszályokkal van elfoglalva, a LOAN fokozatosan megerősödik és a környező bandákat is kiszorítja némi Mayans közreműködéssel. És amikor azt gondolnánk már nincs lejjebb, hát kiderül, hogy van, megjelenik az ATF és az FBI és hirtelen összedől az ingatag kártyavár…

sons-of-anarchy-s2b

Nincs mese Sutter ördögien jól építkezik, neki már szépen ott van a fejében az a bizonyos 5-6 szezonos terv, amit csak le kell vezényelnie. Ez roppant jól látszott az évad első felében, hisz a sokkoló premier után rendesen vissza is vett a tempóból és helyette a mellékszálakra ment ki a móka, ami az évad 2/3-ára roppant masszív egésszé állt össze. Az évad, jelentős hányada Jax és Clay viszályára ment rá, aminek isten igazán nem sok értelme volt. Már-már kínosan lassú és vontatott volt ez a folyamat, meg néhol roppant bugyuta is. Gondolok itt Clay mélységes ellenállására a pornó stúdióval szemben, ami végső soron is nagy WTF momentuma lett a szezonnak. Sajnáltam is, amikor megszabadultak tőle.  Ellenben ez idő alatt legalább körvonalazódott a klub körüli hierarchia és végre valahára a Teller utópia is eltűnt.

Az igazán súlyos játék most a klubon kívül folyt hála Gemma belső vívódásának, ami egyszerűen tökéletes példa volt Katey Sagal színészi demonstálására. Nem gyakran látni ennyire jól eltalált anyafigurát, aki a végletekig védelmezi a családját, miközben az pont előtte akar széthullani. Szerencsére végig ott van mellette Unser, akit még az 1. évadban igazán csak rühellni lehetett. Azonban Dayton Callie parádés játéka hirtelen mindent megváltoztatott. Sokkal inkább tekintettem a karakterére családtagként, mintsem egy korrupt rendőrre. És akkor még ott van a doki, aki valami hihetetlen mekkorát fejlődött. Simán kijárna Maggie Siff karakterének egy poklokba való alászállás titulus, ugyanis a talpig becsületes dokiból a végére igazi klubtag lett, aki a családért mindent megtenne.

Persze a legnagyobb érdem most is a castingot illeti, elvégre sikerült olyan rosszfiúkat behozni a képbe, akik végig parádéztak. Zobelle karakterében visszatért Adam Arkin, akit egyszerűen nem tudtam hova tenni a Life-os szerepe után. Ez a rosszfiú imázs nagyon szokatlan volt tőle, de sikerült felnőnie a feladathoz. Ellenben a Westont alakító Henry Rollins-nak is kijár a riszpekt, ugyanis olyan lazán hozta a keménykezű és hithű nácit, hogy minden jeleneténél a hideg rázott. Aztán a végére mégis sikerült neki egy olyan családi vonalat is kanyarítani, hogy bizony sajnáltam, amikor likvidálták. Ugyanez mondható el Titus Wllier (The Good Wife) karakteréről is, ami bizony a bad-ass csúcsa volt. Kár is lenne érte, ha hanyagolnák a készítők!

sons-of-anarchy-s2a

Akkor még nem is beszéltünk Hale-ről, akivel Sutter megint csodát vitt véghez. Az 1. évadban úgy tűnt az életben nem lesz belőle egy Unser, de a jelek szerint ő is hajlik az önbíráskodásra. Kifejezetten élvezetes volt nézni, ahogy együtt dolgozott néha Jax-szel vagy a klubbal. A másik hasonlóan kellemes meglepetés Stahl ügynök visszatérése volt, ami egyenesen sokkolóbb volt, mint az 1. évados szereplése. Ally Walker továbbra is döglesztően vonzó eyecandy, aki maradéktalanul hozza a tipikus ribanc szerepet. Ekkora szarkeverőt nem minden nap látni, reméljük egy ideig még köztünk lesz, de hogy mocskos halált hal a végén az is biztos.

A remek karakterábrázolások mellett viszont tagadhatatlan, hogy az évad nagy erénye mégis csak a történetben rejlik, pontosabban annak építkezésében. Sutter két csúcspontot pakolt az évadba, az egyik a 7. rész volt, amikor is a banda a börtönbe került és a SAMCRO mint olyan teljesen lenullázódott. Már itt lehetett sejteni, hogy a sok apró szál egyszer összeér, de a tényleges durvulást a 10. rész fináléja hozta el, amikor is a klubot a totális szakadék széléről rántotta vissza Gemma vallomása. Ez volt az a pont, ahol látszott Sutter tényleg nagyban gondolkodik, amit egyből nem feltétlenül kell észrevennünk. Ettől kezdve a szezon irtózatos tempót diktált, feléledt az outsider feeling és egyszerűen magába szippantott. Ami viszont ennél is fontosabb, Jax elindult a kétes erkölcsűek útját, megindul a süllyesztő felé, ami idővel csak még rosszabb is lesz.

Tanulva az előző évad hibáiból most a cliffhangert is komolyan vették, mi több a finálé második felét már egy az egyben a 3. évados építkezésnek rendelték alá, ami nem gyenge történetet ígér. Egyrészről ott lesz Gemma vesszőfutása a hatóságok elől, valamint Stahl kétszínű játékai, míg a másik oldalon a totális téboly szélén álló Jax küzd a fiáért az IRA egyik vezéréve szemben. Most komolyan, kell ennél több?

This entry has a rating of 5

free web stats