Fogalomtár: Sweeps

 
Beküldte: tess 2010 October 21, 19:57-kor a(z) Fogalomtár témába.

Ha már az előbb szóba került a sweeps, akkor gondoltam elevenítsük fel fogalomtárunkat, elvégre nem mindenki olyan nagy sorozat-sucker, hogy vágja a szakzsargont. Hozzáteszem, mi sem vágtuk mindig.

A sweeps alias söprés a tv csatornák életében a legfontosabb időszak, hisz effektíve ilyenkor tudnak pénzhez jutni a hirdetők révén. Általában ilyen időszak háromszor van egy évben: novemberben, amikor fullosan pörög a fall season, februárban, amikor visszatérnek a sorozatok a téli szünetről és persze május-júniusban, amikor hivatalosan is véget ér a szezon. A nyár odaát uborkaszezon, maximum csak a mozifilmek pörögnek, így ilyenkor a csatornák is pihenhetnek.

A már említett 3 hónap természetesen a sorozatokhoz van alakítva, merthogy ez termeli a nézettséget, a nézettség meg hozza a hirdetőt, aki meg hozza a pénzt. Éppen ezért ebben az időszakban sosincs ismétlés, mindig csak pörgő részek követik egymást, sok-sok neves vendégszereplővel és persze a cliffhangerek sem maradhatnak ki a sorból. No meg az irdatlan marketing hadjáratról se feledkezzünk meg, ami ugye napjainkra egyfajta kreativitási versenybe csapott át szerencsére.

Ha netán valamelyik program nem hozza a várt adatokat, akkor bizony jön a kasza, ugyanis a sweeps mérleg romlását egyetlen csatorna sem viseli el, elvégre pénzről is van szó.

Amúgy a sweeps mérése is simán megérne egy misét, de erről majd később, meg eleve ez mostanra Kanyecc asztala lett.


free web stats