Lie to Me – Elstartolt a 3. évad

 
Beküldte: tess 2010 October 24, 19:24-kor a(z) Lie to Me témába.

A Lone Star csúfos buktája után a FOX kénytelen kelletlen előbb állította csatasorba Tim Roth egyszemélyes dráma hadjáratát, ami az évek során egész szép irányvonalat mutatott az anti-CSI érának. Samuel Baum sorozata folyamatosan hozta a szintet, mi több kellemes meglepetés is volt az elmúlt 2 szezonban, még akkor is ha a nézők ezt nem mindig értékelték. Ellenben a 3. évad rengeteg változást hozott, amitől egy kicsit paráztunk is, gondolom a FOX is, elvégre a sorozatot még mindig Roth nagymester tartja életben egy nagyon csak vékony cérnaszálon lógatva.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a 3. évados Lie to Me nem az, amitől a 2. évadban búcsúztunk. Szerencsére! Semmi bajom nem volt Shown Ryan showrunneri munkásságával, de az irányvonal, amit felvezetett igen csak unalmas volt. Na jó, inkább csak nagy ívű, amire pont a FOX-nál nincs idő az esetek többségében. Szerencsére a 3. évadot felügyelő showrunner páros Alexander Carey és David Graziano (SouthLAnd) már az In Plain Sight-ban is együtt dolgoztak, így itt sem volt ellenükre a közös munka. Sőt, egy rész alatt képesek voltak olyat csavarni a történéseken, amire eddig cirka fél évad kellett. Mondom, Ryan nagyszerű kreatív agy, de az ő nagyszerűsége hosszútávon mérhető, ellenben a párosé egyetlen rész alatt.

lie-to-me-s3start-a

Kezdjük mindjárt azzal, hogy Mekhi Phifer karakterét egy az egyben likvidálták, mi több az FBI szálat is sikerült elvarrniuk egy elegáns mondattal. Na, ez már önmagában nem semmi, elvégre minőségi munkáról van szó. Aztán fogták szépen Lightman karakterét, aki egyik percről a másikra teljesen antiszociálissá varázsoltak. Tim Roth játéka ismét pazar volt, hozta a one-man- show összes formai sablonját, amit még mindig nem sikerült megunni. Ritkaság az ilyen! Az igazi csavar viszont ott van lapul, hogy ez a szélsőséges viselkedés szép lassan egymás ellen ugrasztja a cég embereit. Locker már nyíltan keres állást, Foster meg szemlátomást sorra csalódik társában, ami a 3. részre egész szépen ki is csúcsosodott.

Ennek pedig a legfőbb oka az újonnan igazolt Monique Gabrielle Curnen (The Unusuals, Sons of Anarchy), aki amellett, hogy eyecandy és lassan Lightman szeretője, még játszani is tud. Vagy pontosabban cefet jól fekszik neki a karakter. Wallowski nyomozó  karakterével az írók rögvest 3 oldalról is bebiztosították magukat. Egyrészről van egy nő Lightman életében, van megint hatósági forrás és persze a legjobb húzás, végre nincs plátói kapcsolat Foster felé. Sokkal inkább egyfajta hatalmi és érzelmi háromszög van kialakulóban.

És ez a sorozat nagy érdeme, van végre valami, ami túlmutat a részeken és némi átívelő szálat csempész a történetbe. Erre pedig a másik apróság Lightman eddig eltusolt könyve, amit igen csak gyorsan meg kellene írni, ellenben egy zsíros kis pert akasztanak a vállára. Jah, és akkor még Locker is átmehet a konkurenciához dolgozni. Mi ez, ha nem fejlődés, amihez kemény 3 rész kellett?

lie-to-me-s3start-b

A másik kellemes újítás magában az esetekben leledzik, elvégre mégis csak egy nyomozós sorozatról beszélünk. Végre van itt is némi vérfrissítés, nem csak azok az unalmasnak tűnő bürokratikus esetek, amiket jobbára az FBI szállított. Sokkal bevállalósabbak lettek a készítők, hisz a 2. részben roppant szexi Adelaide Clemens (The Pacific) akart minket elvarázsolni a tini bájaival, nem is rosszul tegyük hozzá, hogy a 3. részben némi rendőrségi korrupciós ügyben találjuk magunkat.  És a jelek szerint ez még csak a kezdet, hisz a 4. részre érkezik Tricia Helfer (BSG, Dark Blue) is egy kiadós macska-egér harcra.

Összességében tehát kellemes meglepetés lett a Lie to Me 3. évados startja, ami egyfajta kötelező vérfrissítésnek is felfogható. Továbbra is Tim Roth játéka adja el a sorozatot, de végre van benne valami nyüzsgés is a háttérben, némi beígért átívelő szálal. Ez kérem egy új korszak, már csak azon kell aggódni, hogy vajon a FOX lesz e, olyan kegyes és kitart egy esetleges 4. évadig, ugyanis a nézettségi mutatók sajna a béka segge alatt vannak, holott a sorozat nézettsége volt anno 10M felett is.

This entry has a rating of 4.5

free web stats