Fogalomtár: Back-nine

 
Beküldte: tess 2010 October 24, 16:10-kor a(z) Fogalomtár témába.

Lassan de biztosan a fall season felénél vagyunk, így a csatornák elkezdték a teljes évados berendeléseket, amit a szakzsargon egyszerűen back-nine-nak nevez. Ugye májusban az Upfronts alkalmával az esetek többségében minden sorozatot csonka évadra, alias fél évadra rendelnek be, ami 13 epizódot takar. Azonban ha a sorozat hozza a nézettségi mutatókat, akkor kap még 9 újabb részt és így jön ki a 22 részes teljes évad. Ezért back nine ez!

Persze van számtalan olyan sorozat, ami ezen túlmutat és akár 25 epizódos is lehet az évad. Ilyenkor scriptet alias forgatókönyvet rendelnek be, ami ha elnyeri a fejesek tetszését akkor jöhet az újabb berendelés grátiszba. Erre mondjuk leginkább a sitcom piac a vevő, meg persze a CBS-en a CSI franchise, ahol egyszerűen nem ismerik a 22 részes évad fogalmát, de persze ez csak a jéghegy csúcsa.

A back nine-t nem ritkán 2-5 scriptes berendelések is megelőzhetik, ez általában a biztosra gyúró csatornák esetében fordulhat elő, ilyen a CW-n már évek óta a One Tree Hill mondjuk. Természetesen, ha a scriptek rendben vannak, akkor kisvártatva jön a 9 részes berendelés is.

Végül pedig sose feledjük, back-nine csak országos adón van, a kábel sorozatok általában 13 résszel operálnak és itt nem is nagy divat a plusz részek berendelése a feszesebb műsorrend miatt. Meg az esetek nagy többségében itt nincs évad közben cancel, így nincs szükség a plusz részekre sem.


free web stats