Fringe – A 2. évad záróakkordja

 
Beküldte: tess 2010 November 2, 22:33-kor a(z) Fringe témába.

Akárhogy is vesszük a Fringe még mindig a FOX titkos aduásza lehet, még ha eddig nem is tudták ezt kiaknázni maradéktalanul. Egyrészről ugye ott van a high-concept vonal, ami mostanra igen csak megkopott, de azért ha erőltetik, akkor még mindig istenesen tud ütni. Másrészről ott vannak a random standalone részek, ami a csatorna fejeseinek is fekszik, elvégre egy modern X-Files parafrázissal csak jól járnának. Szerencsétlenségükre azonban a kritikusok Jeff Pinkner-ék álláspontját igazolják és talán éppen ezért is lett ennyire hullámzó minőségű ez az évad.

fringe-s2a

Az évad első felében jobbára a monsters of the week részek domináltak, de amikor elővették az átívelő szálat a készítők hirtelen minden megváltozott. Tudom, kissé magam ellen beszélek, de csak ezeknek a részeknek volt köszönhető a szezon első felére kiosztott magas pontszám. Aztán jött a második felfonás, amikor is Pinkner és kompániája beintett a FOX-nak, hogy megmutassák milyen is az, amikor a kreatív agyak dolgoznak.

A Jacksonville a fall finale után egészen magasra tette a mércét, amit viszont a készítők a folytatásban sikeresen tudtak venni. Nem mentek fejjel a falnak, nem hozták vissza a standalone részeket, helyette egy jól felépített koncepcióval álltak elő, ami igazán grandiózus végkifejletet vezetett fel. Már önmagában az is nagy szó volt, hogy a Peter című rész nem egy direkt folytatás lett, hanem egy prequel, ami számos eddig megválaszolatlan kérdést tisztázott. Ezt követően aztán jött a fajsúlyos építkezés, amit ismételten csak okosan és kimérten követtek el. Ahelyett, hogy kemény áltudományos ügyeket kaptunk volna jött a fajsúlyos karakterábrázolás, ami jobbára Walter és Peter kapcsolatára volt kihegyezve. Minél inkább erősödött Walter bűntudata, annál inkább kötődött hozzá Peter. Ördögi egy paradoxon volt ez, amit a White Tulip című részben vittek tökélyre a zseniális Peter Weller segítségével. Emellett persze John Noble ismét bebizonyíthatta, hogy zseniális alakítása nélkül a sorozat sehol sem lenne.

fringe-s2b

Érdekes, hogy a készítők Olivia karakterével is kezdtek végre valahára valamit, ami szemlátomást pozitívan érintette meg Anna Torv játékát is. Persze azért itt jobbára csak a felszínt karcolgatták a szerelmi szállal, majd Walter titkának megőrzésével. Tovább érdekes momentum volt a Brown Betty című rész, ami Walter flash tripjeként híresült el. Itt a musical keveredett a film noir alapjaival, ami végül is egy kihagyott ziccere lett a szériának és Oliviának is.

Az évad kétségtelenül roppant színvonalasan menetelt a grandiózus dupla részes fináléig, amit azért még a készítőknek sikerült egy ütős momentummal is felvezetniük. Már önmagában a cím, Over There is sokat elárult, végre a Fringe Division a másik világba tett látogatást. Szó se róla az összeszokott íróstáb Josh Singer, Akiva Goldsman és J.H. Wyman Jeff Pinkner showrunner vezetésével egészen pofás és részletekig menő világot kreált, amiben végre ha egy pillanatra is, de minden értelmet nyert. Látszik, hogy a készítők tényleg nagyban gondolkodnak, de valamiért még szerintem számukra sem tiszta a végkimenetel. Jól példázta ezt Goldsman X-Menes kikacsintása is, vagy éppen Leonard Nimroy karakterének az elpocsékolása. Bell ugyanis végre, amikor szerepet kapott volna, pont addigra lett likvidálva. Vagy ott van még az a titkos gépezet is, ami az apokalipszist hivatott elindítani. Ettől függetlenül persze a rész végi cliffhanger ütött, sőt egyenesen WTF momentum volt, még akkor is, ha így visszagondolva totál kiszámítható lépésként adta magát.

fringe-s2c

Önmagában tehát hiába a remek menetelés a 2. évad záróakkordjában, továbbra is áll az a vélemény, hogy bizony ez az évad nagyon szétszórt és hullámzó volt. Szemlátomást korrekt történeti egységek vannak itt a háttérben, de mégis hiányzik a kohéziós erő. Az egész tart valamerre, de a végcél még mindig ismeretlen, éppen ezért a mostani szezon inkább volt kimért és biztosra menő, mintsem radikálisan grandiózus, mint ahogy azt az 1. évadban elhitették velünk.

This entry has a rating of 4

free web stats