Fringe – Kezdett a 3. évad

 
Beküldte: tess 2010 November 3, 20:32-kor a(z) Fringe témába.

Mondom én, hogy a Fringe lesz a FOX titkos aduásza feltéve, ha végre valami épkézláb koncepcióval elő tudnak állni az írók. A 3. évad startja ugyanis egy az egyben hozta a 2. évadban begyökerezett formulát, vagyis csapongó volt, de mégis ütős, amit sikerült egy jókora csavarral megspékelniük.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az írók megint kimérten kezelték a season premier fogalmát, éppen ezért is lett az évad nyitánya ennyire felemás. Gondolom legtöbbünk azért ennél többre számított, de szemlátomást a készítők továbbra is ódzkodnak a direktbe vett WTF momentumoktól. Ettől függetlenül viszont behoztak a képbe egy érdekes csavart, amiből hosszútávon tuti profitálni fogunk. Jelen esetben az a felállás, hogy egy rész van a mi világunkban és egy rész van az alternatív világban mindennemű átfedés nélkül. A szálak gondolom, előbb vagy utóbb majd csak összefutnak, de ez így mindenesetre kellően bizarr tud lenni. Bár ha jobban belegondolok, akkor inkább ez legyen, mind a standalone részek armadája.

fringe-s3-fall-1

A történet középpontjában Olivia áll mind a két oldalon, ami ugye Anna Torv munkakörét is megnöveli sajnos. Nincs mese, be kell ismernem, hogy Torv nagyon kevés ehhez a felálláshoz, még ha a koncepció nagy is helyben lenne. Ez a faarc mindennemű mimikára képtelen, csak a már megszokott szemöldökborzolás és homlokráncolás megy neki.  Meg jobb napokon némi szúrós tekintet. Kár érte. Ellenben John Noble tovább folytatja a menetelést. Nála merült fel a nagy kérdés, hogy vajon mit szól egy random néző az ő karakteréhez, elvégre egyszer egy zakkant zsenit játszik, majd egy LSD függő öreget, egy rész múlva meg egy elvakult védelmi minisztert, aki mindenáron háborút akar. Nesze neked FOX, ennyit az X-files életérzésről!

A legnagyobb gond viszont mégsem a karakterben gyökerezik kivételesen, hanem magában a történetben. Az lenne itt az ideális felállás, ha mind a két világ kellően kidolgozott és izgalmas lenne, de nem az. Az alternativ világ ugyanis nagyon összecsapottnak hat, már-már amolyan B-vonalas, még ha a történetben van is potenciál. Olivia agyát itt tisztára mosatta Walternative, hogy idővel a képességeit megszerezhesse. Olivia az ottani Fringe Division tagja lesz, de rövidesen furcsa víziók kezdik kísérteni, ami egyértelművé teszi, hogy a kezelés mégsem volt annyira tökéletes. Ellenben azt el kell ismerni, hogy egyelőre az itteni esetek sokkal eredetibbek, mint a másik vilgban.

fringe-s3-fall-2

Ezzel szemben a mi világunkból csak úgy árad a feszültség. Bolivia Newton segítségével próbál meg beilleszkedni, de nincs könnyű dolga. Egyrészről ugye folyamatosan szabotálnia kell az akciókat, másrészről pedig Peterrel való kapcsolatával is dűlőre kell jutnia. Aztán ott van még Walter is, aki mostantól a Massive Dynamics tejhatalmú ura, ami érzésem szerint furcsa dolgokat fog eredményezni a közeljövőben.
Az itteni történések viszont sokkal pergősebbek, izgalmasabbak és hát feszültebbek is. És ebben rejlik a varázs, ugyanis itt van egy sajátos depresszív atmoszféra, ami Bolivia esetleges lebukásából adódik, míg a másik oldalon ez a szegmens majdhogynem teljesen hiányzik.

Nagy kérdés, a készítők ezt a struktúrát meddig akarják erőltetni és vajon mikor fognak a szálak összeérni? Szó se róla vártuk az alternatív világot, de azért ennél tökösebbnek képzeltük. Ezen persze az írók még könnyedén tudnak változtani, sőt változtatniuk kell, elvégre a mérleg nyelve cefetül nincs egálban. Másrészről meg kellene valami életképes hosszútávú koncepció is, ugyanis megint csak a kósza ziccerek szállnak a levegőben. Itt főleg Sebastian Roche karakterének a likvidálására gondolok, aki tényleg igazi bad-ass főgonosz volt egy darabig. Most viszont direktben nincs senki, ez azért bosszantó.

This entry has a rating of 4

free web stats