Boardwalk Empire – Pilot

 
Beküldte: tess 2010 November 29, 22:15-kor a(z) Boardwalk Empire,Pilot témába.

Mifene, addig húztam az HBO legújabb üdvöskéjének a Pilotját, hogy lassan vége is lesz az évadnak. Pedig aztán a csatorna megint csak jó lóra tett, elvégre szállítottak egy olyan alapsztorit, amit nem sűrűn szokás feldolgozni és mindezt a lehető legminőségibb módon készítették el.  Szó se róla, új zászlóhajós született, ami érzésem szerint jó időre beette magát a csatornához.

Maga a történet a ’20-as évek elejére kalauzol el minket, amikor is sötét másfél évtized köszöntött Amerikára, hála a szesztilalomnak. A kezdetben a lakosság érdekeit szorgalmazó törvény gyorsan a szervezett bűnözés melegágya lett, aminek az egyik élharcosa volt a méltán híres Nucky Thompson. A sorozat ebbe a korszakba enged betekintést a számunkra Nucky, valamint a feltörekvő Jimmy karakterén keresztül…

boardwalk-empire-pilot

Az HBO ismét magasra tette a lécet, bár ezen nincs mit csodálkozni elvégre csupa nagyágyú van a készítők népes táborában. A forgatókönyvet és mellesleg a sorozatot az a Terence Winter jegyzi, aki annak idején a The Sopranos-szal beírta magát a történelemkönyvekbe. A producerek közt pedig ott csücsül az a Martin Scorsese, aki azon kevés Hollywoodi rendezők egyike, aki tudja mi az a minőség. Ennek szellemében a Pilotot is ő rendezte és hát nem kellett csalódni. A korabeli korszak impozáns ábrázolása, a nagy tömegeket mozgató grandiózus jelenetek és a pergő félelmetesen realista akcióbetétek mind-mind hozzájárultak, hogy a Boardwalk Empire legyen jelen állás szerint a legdrágább sorozat. A Pilot potom 16 millióba fájt az HBO-nak és azt kell, mondjam látszik is rajta. Ilyen az, amikor nem spórolnak és egy vízió azt nyújtja, amit tőle elvárnak. Nem véletlen, hogy Scorsese több évtizedet várt a terve beteljesítésére.

Persze a grandiózus munka mit sem érne parádés casting nélkül, amiben mint tudjuk a csatorna megint csak otthon van. A sorozatot persze simán megélne a komótosan kibontakozó, ám roppant színvonalas gengszter drámából is, de a készítők azért ügyeltek a karakterek is. És ha már lúd, legyen kövér alapon nem apróztak el semmit. Hatalmas vendégszereplői érát kaptunk, kezdve a nagyvárosi gengszterektől, a helyi tisztviselőkön át, Nucky népes kompániájáig. Ezzel pedig el is jutottunk Nucky Thompson karakteréig, ami egyszerűen zseniálisan lett megírva. Minőségien összetett karakter, aki kerüli a bevett írói kliséket, éppen ezért nem is nagyon tudjuk hirtelen hova tenni. Erős karakter, amit nem feltétlenül tud megfelelően eljátszani mindenki, de persze Steve Bescemi tökéletes választás volt. Parádésan hozta a karakter mindenegyes vonását, legyen az a megfontolt gengszter, a népszerű playboy, vagy a családcentrikus férfi.

boardwalk-empire-pilot-b

Bescemi mellett a másik parádés alakítást Michael Pitt hozta, aki engem egy az egyben a korai DiCaprióra emlékeztetett. Kegyetlen potenciál van a srácban és a karakterében. Bevallom kezdetben ez a veterán szöveg és a rendőrség megkörnyékezése kissé megtévesztett, de szerencsére a készítők megint észnél voltak és egy remek kis karakter kreáltak. Jimmy egy az egyben hozza a feltörekvő arcot, aki bármire képes a tündöklésért.

Emellett persze még számos karakter volt, többségüket persze nem sikerült kellően kibontani, de ezt nem is vártuk el. Ellenben Al Capone belépője mégis csak hatásosra sikeredett, akárcsak a szervezett bűnözés után nyomozó rendőröké, aki még könnyedén lehetnek nagy szarkeverők. És akkor még hol van a New York-i maffia meg a többiek.

Lehetne aztán még napestig sorolni a sorozat érdemeit, de felesleges, elvégre ekkora nevek, ilyen impozáns költségvetéssel ritkán tudnak mellélőni, vagy inkább soha, ha már az HBO-t nézzük. Negatívumként talán csak a roppant komótosan építkező történetet lehetne felhozni, de az meg hamarosan úgy is ütni fog. Én speciel mondjuk a Margaret karakterét nem tudtam érdemben hova tenni, ott egy kicsit ki is lógott a lóláb, de hát egy dupla részes Pilot nehogy már megválaszoljon minden kérdést.

This entry has a rating of 4

free web stats