Mad Men – 1.01 – Smoke Gets in Your Eyes

 
Beküldte: tess 2007 July 27, 21:24-kor a(z) Mad Men,Pilot témába.

madmen_101.jpg
Premier: 2007/7/19
Írta: Matthew Weiner
Rendezte: Alan Taylor

Don Draper egy menő reklámcégnél dolgozik és ahogy lenni szokott a legjobb a szakmájában. Azonban a ’60-as években felszínre kerülő krónikus halálfélelem a dohányzástól rajta is kifog. Legújabb megbízása, hogy a még vonzóbbá tegye a Lucky Strike-ot az embereknek, de egyenlőre lövése sincs a reklámot illetően. Munkatársa Pete Champbell kihasználja Don pillanatnyi zavarát és elkezdi építgetni a karrierjét társa háta mögött.
A nagymenő reklámcég viszont nem csak férfiakból áll, így feltűnik a színen Peggy Olsen is, aki Don új titkárnője lesz. Peggy nagyon kedves és visszahúzódó, de mi van ha ez csak a látszat…

Megjegyzés:
Pár hónapja teljesen el voltam ájulva a sorozat promojától, de most… A Pilot valahogy nem adta vissza azt az érzést, amit még anno a promo. Érdekes! A hangulatra és a stílusra mondjuk nem lehet panasz, de mégis sántít valami. Ez a valami pedig nem más mint a történet. A valamivel több, mint 45 percből ugyanis nem derül ki szinte semmi. Persze a végén azért van egy kis ledöbbenés (Peggy éjszakai jelenete, Don hazatérése), de ha egy kicsit szemfülesebbek vagyunk akkor ez sem ér miket meglepetésként. Mindenesetre azért furcsa, hogy semmi érdemleges koncepciót nem kaptunk, így a sorozatból akár bármi lehet még. Ez persze biztató, de nem nekem. Én ugyanis szeretem látni miként merre halad egy sorozat. Nos ez a Mad Men-ből teljes mértékben hiányzik. Vagyis a Pilot-ot megnézve semmivel sem tudok többet a sorozatról, mint a promo után. És ez azért gáz!

Ellenben a sorozat hangulata döbbenetesen jóra sikeredett. Olyan mértékben átadja a nyüzsgő ’60-as évek világát, mintha a moziban lennék. Korabeli design, életfelfogás és persze zene. No meg egy valag cigi füst. Nem vicc, annyi van belőle, hogy a képernyő előtt már meg lehet fulladni. Mindehhez jön némi jazz és a korra olyan jellegzetes elegancia. Mostanra kicsit giccses talán, de azért még nekem cool.

Az eddig elhangzottak alapján a sorozatból nyugodtan lehetne egy feelgood sorozat. A baj csak az, hogy nincs eyecandy! A csajok vonzóak a korabeli ruhákban meg minden, de valahogy egyik sem egy nagy nő. Az viszont pozitívum volt, hogy a sztriptízelő csaj kissé hájas volt. Egy az egyben retro :D ! Az alakításokat figyelembevéve sem lettem lehengerelve. Don karaktere jó és kész! Van benne némi ketősség, de majd meglátjuk. Pete meg amolyan Matthew Broderick 2, szóval szintén a meglátjuk kategória.

Összességében nem sok minden szól a sorozat mellett. Sőt alig van valami! A frankón eltalált hangulat és Peggy karaktere, ami még vonzó számomra, no meg Matthew Weiner. A palinak köszönhető a Mafiózók, szóval csak nem zakózik olyan nagyot, ha meg mégis akkor mi van. A Mad Men így első nekifutásra egy olyan sorozat, amiért nem nagyon fogok sírni, de persze biztosat majd csak 2 rész múlva.

This entry has a rating of 1

free web stats