The Defenders – 4 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2010 December 21, 23:49-kor a(z) The Defenders témába.

Emberek. Az idény egyik legjobbja a The Defenders. Kétség nem fér hozzá. A CBS végre összehozott egy olyan jogi drámasorozatot, ahol fellelhető a komolyság, a humor és úgy röppen el 42 perc, hogy húsznak véljük. Ez kellett. Évek óta vártam rá. (Második évadja nincs még zsebben…? – Nyugalom! Ráérünk/ráérnek vele, hiszen a gépezet a csatornánál gördülékenyen forog, aggodalomra semmi ok. Egyébként is, a 22 epizód fix.)

Voltak próbálkozások más csatornák részéről, de azok kihulltak a sorból szépen lassan. Ott van az Outlaw, ami elsők között; aztán a The Whole Truth, ami túlzottan feszegette a komolysági határokat. A The Defenders-t eltalálták. Mondom is a miérteket.

A főszereplők összjátéka precíz, tökéletes, lehengerlő. Fontos tudnivaló: minden epizódban két ügyet visznek: egyet Nick, egyet Pete. A csavar, hogy egymásnak is segítenek. Megy a pacsi oda-vissza. Ezekből irtó jó jeleneteket hoznak ki. Pláne, amikor az újoncokat egyszer az egyikőjük, másszor a másikójuk ügyébe vonják be, mert el vannak éppen havazva. Az esetek sem annyira hétköznapiak. Tetszenek az ötletellgetések. Látszik, hogy foglalkoztak vele a készítők. Kreativitásból nincs hiány. Pl.: 12 millió dollárt ki a franc költ el szerencsejátékra, amelynek felét szépen lassan vissza is fizeti. Utalgatás Las Vegasra, na jah.

Ha már szóbahoztam. Las Vegasban játszódik ugye. Alig érzékeltem belőle valamit. Állandóan épületekben vannak. Néha kimennek terepre, dehogy éppen Vegasban lenne… meg nem mondja senki. Ez a szép ebben a műfajban. Úgy lehet produkálni a pörgést, hogy közben a sztorit dobják fel és nem a környezetet, fényűzés, a pompa. Amondó vagyok, hogy csak egy kellék a szerencsevárosa, amiből egy reklámtáblányit láttunk. Nincs baj ezzel. Jól csinálják. Piszok jól. Hozzák a villogást a zakókkal, a csillivilli dolgokkal és az elvállalt ügyek jussával.

Mosolygás, röhögés, könnyezve visítás. Nem szitkomot nézek, hanem jogi drámát, mégis az előbbieket hozza felszínre. Zseniális lett a casting. James Belushi és Jerry O’Connell összepárosítása a lehető legjobb ötlet volt. Gratulálok ezúton is. Továbbá szintén bejön, hogy marcangolják egymást főhőseink. Állandóan fogadnak egymással. Nem érdekli őket a pénzmértéke, a lényeg a győzelem, és azért bármit megtesznek.

Pozitívumként éltem meg az ügyek végkimenetelét. Minimális sablon fellelhető: mikor már azt hinnék, hogy nyeregben vannak, előjön egy újabb tanú, vád és bukik a felépített stratégia. Shark-nál is így volt, itt sincs másképp. De! Tetszett, hogy az ügyek végkimenetele színes. Ha győznek is, akkor sem biztos, hogy az ügyfél szabadlábon távozhat a tárgyalásról. Sőt, néha a sajtó előtt el kell bukni, még ha a valóságban másképp történtek a dolgok. Ez így szép és jó.

Zárnám soraimat. A legjobb jogi drámasorozat a 2010/11-es idényben. Ehhez nem fér kétség. Rengeteg jó beszólás, remek alakítások, kár hogy nem kapott se a SAG által, se az Emmy-re jelölést. Megérdemelne egy díjat, annyi szent.

This entry has a rating of 4

free web stats