Lip Service – Pilot rész

 
Beküldte: Kanyecc 2010 December 25, 15:41-kor a(z) Lip Service,Pilot témába.

Tudomásom szerint az amerikaiaknál csak a The Real L Word című reality személyében találhatunk a kínálatban homoszexuálisokról szóló sorozatot. (Javítsatok ki, ha tévednék!) Hat évad után búcsúzott az élők sorából a The L Word a tavalyi esztendőben, a Showtime műsoráról, ami dráma műfajban foglalt helyet. Ez az a téma, amit leginkább kerülnek a csatornák; viszont ha berendelnek, csak a kábeles részlegen van jövője. (Erről jut eszembe: a melegek mindig szoktak kimutatásokat készíteni, hogy melyik csatorna milyen százalékban szerepelteti őket. Ha emlékezetem a helyén van, akkor a CBS a legmelegellenesebb, de ezt valahogy meg is értjük. Nyugger adó.)

Az angoloknál őszfolyamán elstartolt a Lip Service, ami a témakedvelőit leültetheti a képernyő elé. Az sztori egy meleg közösségről szól, ahol helyet kapnak leszbik, buzik és rendes heteroszexuális egyének. (Utóbbiakból kevesebbet láthatunk.) Az alapszitu nem nagy eresztés: Frankie visszatér (Amerikából) kisvárosába (ahol felnevelkedett), mivel a nagynénje meghalt. A régi környezetben összefut régi barátaival, ex-barátnőjével, aki teljesen összezavarodik a helyzettől. A többi leszbi pedig erősíti témához kötődést. És nagyjából ennyi.

A produkcióról annyit kell tudnunk, hogy 2009 nyarán forgatták a Glasgowban, Skóciában és a BBC Three műsorán fut. A készítők három szálon viszik a történetet: Cat és Frankie adják az elsőt, akik jártak, azonban Frankie dobta és elment Amerikába az álmait kergetni, de visszatért. Tess adja a másikat, aki előző barátnőjét hosszú idő után sem tudja kiheverni. Becky pedig a harmadikat, akit ennyire sem lehet behatárolni.

Lip

Ha már leszbi koncepcióról beszélünk, jogos lehet a kérdés, hogy mivel kötik le a nézőket. Először is a szereplőkkel. A castingra nincs panasz, mert 5 csajból 4-nél tutira el tudják velem hitetni, hogy tényleg a lányok iránt vonzódik. Eleve Frankiet alakító Ruta Gedmintasra áll legjobb a szerep, aki a maga módján egy lázadó egyéniség. Pl.: Hullaházban sem megy el a kedve a hancurtól. Másodszor, az egyes hancurokkal emelik az összképet. De mindez kevés, mert rengeteg buktatópontot lehet felfedezni. Ott van a tipikusan idegesítő: összehaverkodik egyik csaj egy másikkal és már mehetnének ágyba falnak. Mint ha egy leszbi kisváros történetére fókuszálódna a történet, ahol a heteroknak nincs helye. Egy másik, hogy állandóan csak Frankienk gyepálja a csajok punciját, mindezt álló pozícióba, falnak támasztva/nyomva az alanyt.

A szereplők közül Ruta Gedmintast emelném ki, aki a Lip Service előtt a The Borgiasban és a Spooks: Code 9-ben szerepelt, illetve a Tudorokban is feltűnt. A másik erőssége: Cush Jumbo, akit a Torchwoodból és a Modern Familyből.

Az angolok belevitték a maguk eredetiségét. Ez látszik rajta, mint ahogy a BBC Three-nek az egyedisége. Aki látta a Being Human, tudja mire gondolok. Harriet Braun készítőúr próbálkozott, de talán majd máskor. Mindenesetre megkapja a második esélyét, már csak Ruta miatt, aki tényleg pozitívuma. Temperamentumos, egyedi, merész. Hat epizódos első évad. Mindenképp javasolnám az L Word nézőinek.

This entry has a rating of 2

free web stats