Fringe – Nyeregben a 3. évad

 
Beküldte: tess 2011 January 4, 19:46-kor a(z) Fringe témába.

Minden jelentősebb orgánum megírta már, hogy bizony a Fringe ismét szintet lépett a kult státusz felé. Ugye 3 éve mindenki a sorozat generálta hype tengerben fuldoklott, amit aztán követett a közepesen standalone metódusba taszított folytatás. Sokan már akkor temették a sorozatot, lévén teljesen érezhető volt a történetvezetésen a FOX fejeseinek a belepofázása. Aztán Jeff Pinkner showrunner hirtelen beintett a népnek és leszállította, a majdnem tökéletes 3. évadot, ami eddig bizony nagyon ott van a kult 1. évad nyomában.

Az írók és persze a showrunner is okulva a kritikákból végre rájöttek, hogy hajdanán egy „high-concept” sorozatot adtak el a népnek, meglepően korrekt átívelő szállal, így sokkal inkább azt kellene erőltetniük és nem a FOX által megkövetelt standalone érát. Éppen ezért fogták a 2. évados cliffhangert, ami irtózatos WTF momentummal bírt és egy az egyben folytatták a 3. évadban. Mégpedig kronológiai sorrendben, mindennemű csapongás nélkül, így jött létre a rém egyszerű koncepció, egy rész ezen az oldalon, egy rész a másik oldalon és kéthetente, amikor összeáll a kép ordenálé nagy szájtátás a látottak előtt. Mindezt megkülönböztet főcímmel. hogy az értelmileg inkorrekt nézők is tudják mi a dörgés.

Az egyik héten a kék főcím alatt BOlivia keverte a lapokat Peter és az egész csapat félrevezetésével, míg rá egy hétre jött a piros főcím, ahol is Olivia próbálta meg visszakapni az emlékeit, miközben Walternative kísérletek teljes tárházával próbált rájönni Olivia képességének a titkára. Szerencsére a készítők tudták, hol a határ, így nem húzták el egyik szálat sem, így a 7. rész végére szépen minden a helyére került, hogy aztán a 8. részre elszabadulhasson a pokol.

Ez volt az a bizonyos kiskapu, amit Pinkner sikeresen kihasznált, elvégre az átívelő szál folyamatosan képernyőn volt, amit aztán sikerült okosan párosítani a standalone ügyekkel. Ez a kettősség aztán egész korrekt lépésekben nyilvánult meg, ami leginkább a színészekre rótt jelentős terhet. Itt főleg Anna Torv-ra gondolok, akinek a játékát eddig a megelőző évadokban rendszeres kritika érte. Most viszont tényleg sikerült felnőnie a szerephez, még ha a két karakter néha soknak is bizonyult a számára. Nem úgy John Noble-nek, aki parádésan hozta Walternative szerepét is. Számomra a legnagyobb öröm viszont mégiscsak Kirk Acevedo (Charlie Francis) visszahozása volt, aki még ugye valamikor a 2. évad elején írtak ki a sorozatból.

És ha már kiírás, akkor meg kell említeni, hogy a készítők már megint nem bírtak magukkal és likvidáltak egy újabb cool bad-ass főgonoszt Newton személyében. Sebastian Roche játéka végig egy üde színfolt volt, de végül is látványosan nem tudtak mit kezdeni a karakterével, így nevetséges mód likvidálásra került. Amúgy nem értem ezt a metódust, hisz a Fringe az egyik legjobb sorozat a főgonosz gyártásban, de valahogy egyik karaktert sem sikerült eddig az íróknak tovább vinniük.

A 9. részre aztán újra előtérbe került a standalone metódus, de valljuk be erre számítani lehetett, elvégre 8 héten keresztül foglalkoztak az átívelő szállal. Meg hát végre valami sokkolót is kaptunk, hisz ebben verhetetlen a sorozat.

A nagy kérdés persze továbbra is az, vajon mit hoz a sorozat? Sok kérdést megválaszoltak az alkotók, relatíve a szálakat a helyükre rakták, így jöhet akár az újabb részenkénti építkezés, amit az eddigi évadokban is már megszokhattunk. Bár Jeff Pinkner kijelentette, hogy foglalkoznak még a másik oldallal, ami azért bizakodásra adhat okot. Meg aztán ott van még a cliffhangerben igen csak megnyomott Observer szál is, elvégre a figyelőket sem mostanság láthattuk. Részemről Walternative gépe engem jobban érdekelne, aminek nem gyenge eredet történetet sikerült gyártani. Na, ha ezt nem folytatják idővel, akkor én tuti jegelem az írókat egy időre.

Szóval akárhogy is vesszük a Fringe végre széles körben is sikert tudott aratni a 3. évaddal eddig, bár most mondjam azt, hogy ezt már az 1. évadban megmondtam.

This entry has a rating of 4.5

free web stats