Boardwalk Empire – 3. részig

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 9, 22:34-kor a(z) Boardwalk Empire,kábelsorozat,Pilot témába.

Az HBO minden évben előáll egy olyan produkcióval, amivel bebizonyítja, hogy „Ez nem tévé, ez HBO” szlogenjük még mindig helytálló. A 2010/11-es idényben kapott helyet a Boarwalk Empire, ami az 1920-as évek Atlantic City-jébe repíti vissza a nézőket, a szesztilalom idejének kezdetére. A több mint másfél évtizedig tartó időszak azért jelentős, mert ekkor születik meg és virágzik fel a szervezett bűnözés.

Az HBO-nak nagy elvárásai voltak. Nem volt titok, hogy a csatorna az egyik alappillérévé szeretné tenni. Ezt pedig csak minőségi stábbal érhette el. A sorozat showrunner-i pozícióban az a Terence Winter, akinek köze volt The Sopranos-hoz. A maffiózós koncepciót kevés olyan ember van, aki ne ismerné, így egy gengszteres változat cseppet sem jelenthetett neki kihívást. A pilot epizódot Martin Scorsese rendezte, aki tökéletesen keltette életre a ’20-as évek Atlantic City-jét. Mellesleg a történet nem csak itt játszódik, hanem a Chicagóba és New Yorkba is elrepíti a nézőket, de ne rohanjunk ennyire előre.

A pilot epizód a megszokottnál hosszabb, 50 perc helyett 75 perces volt. Manapság tipikus húzás a kábeles tévécsatornák körében, hogy a bevezető epizódot hosszabbra készítik, mellyel jól meg akarják alapozni a történetet. Nos, a megalapozás 90%-ban sikerült. A maradék 10%-ot a hosszú időtartam miatt bukja, mivel véleményem szerint, előbb is be lehetett volna fejezni. (Mondjuk ott, amikor Al Capone viszi haza az itókákat.) Zavart a +10 perces ráhúzás, mert olyan jeleneteket mutattak, amiket az 1×02-be bele lehetett volna építeni. Feleslegesnek éreztem, hiszen az epizód végére semmi überbrutál cliffhanger nem került.

Nagyon örültem Steve Buscemi karakterének, aki Nuckyt testesítette meg. Valljuk be, sokan arra alapoztuk a Boardwalk Empire elbukását, leminősítését, hogy el fog csúszni a megkreált karaktereken. Nem így történt, és ennek örülök. Kizárták a kliséket. Nucky olyan komplex, hogy nehéz kiismerni. Egyszer szeretni való, egyszer egy genyó. Michael Pitt által megformált Jimmy sem az a kiszámítható fajta.

A bevezető rész – mondhatni – keretes szerkezetben épül fel. Elkezdődik egy árucsere lebonyolítással, majd érkezik egy nagyobb lélegzetű flashback, ami válaszokat ad a „hogyan jutottunk el idáig?” kérdésre. Azért csak mondhatni, mert az 50. perc környékén utolérjük magunkat, azaz a jelent. Innentől kezdve éreztem egy kicsit erőltetettnek. Többet mutattak, mint amennyit kellett volna. Ez volt az a jelenet, ahol be kellett volna fejezni, mint arra kitértem két bekezdéssel feljebb.

Gondosan felépítették Atlantic City-t és kikötőjét, az egyes szórakozóhelyeket. Hihetetlen mennyi statisztával dolgoznak. Vegyük csak azt a jelenetet, amikor a szesztilalom beköszöntése előtt Nucky feltűnik az egyik ilyen helyen. Mindenki táncol, szórakozik, két csapongó embert nem találsz köztük. Teljes beleéléssel adják át magukat. A másik pozitívum és apróság, amit talán az egyszeri nézőnek fel se tűnne az a momentum, amikor az egyik fejes megszólal: „Ki fizetné többszörösét a piáért?”. – Látszólag apróság, de itt jön elő az a puszta tény, hogy nem ismerik mi az a függőség, amikor akár a többszörösét is kifizetnék, csakhogy csillapíthassák a jelentkező ingert.

Beszéljünk egy kicsit: az 1×02-03-ról. Értelmet adnak annak, amiről az előzőekben beszéltek. Jogosan érezhetjük lassan felépülőnek, néha altatósnak a történéseket, de mindez Nucky türelmességének, higgadtságának, gondolkodó emberi mivoltának tudható be. Vezéregyéniség. Teljesen megvettek. Miközben a szervezett bűnözés kezd felvirágosodni, a rendőrség sem bújik el. Azt hinnénk, hogy a korrupt felsőbb vezetőknél nincs rosszabb, pedig van! Olyan játékkal játszanak a rendet képviselő alanyok, amiket éppen diktálnak nekik.

A produkció mellett szól a megszokott kábeles kötetlenség. Számtalan alkalommal láthatunk meztelen testeket. Egyszer a cici, egyszer a punci villan. Semmi kitakarás, semmi cenzúra. Aztán a szólásszabadság. Nyugodt szívvel mondja ki mindenki azt, amit gondol. Néha morbidan, néha teljesen fapofával. A karakterjátékok precízek. Hajtsanak be velük minél több díjat!

Összességében:

A Boardwalk Empire-re büszke lehet az HBO. Megcsinálta a „Maffiózók-folytatását”. A pilot részbe nemcsak rengeteg pénzt, de elképzelést és ötletet is beleöltek. Nagyon magasra téve ezáltal a lécet. Bízom benne, hogy ettől függetlenül minőségi részekben lesz részünk a folytatásban. Az első évad 13 epizódos berendelést kapott, így a maradék 10-ben lesz mit kifejteni. Ha értékelnem kellene a látottakat, akkor az 1×01-re 4.75/5-öt, míg az 1×02-03-ra 4/5-öt adnék. Utóbbi kettő közül a harmadikat kicsit erősebbnek véltem, de ne tizedpontozzunk.

Tényleg olyan, mint ha beülnél egy moziba és elkezdenéd nézni. Hosszú a film persze, mert ki ülne végig 12×50 és 1×75 percnyi kalandot egy ülőhelyében. A pilot azonban nagyon gyorsan elreppent. Igazából ott tényleg csak az zavart, hogy már rég befejeztem volna, de ők folytatták +10 percnyi kibontással ütősebb cliffhanger hiányában.

This entry has a rating of 4

free web stats