Pushing Daisies – 1.00 – PreAired Pilot

 
Beküldte: tess 2007 August 8, 17:18-kor a(z) 2007/08 sorozatai,Pilot témába.

Amint látjátok kisé nagy az elmaradásom a kiszivárgott Pilot-ok terén. Amikor frissen kijött sajna nem volt rá időm, mostanság meg sajnálom rá az időt, hisz alig egy vagy két hónap múlva úgyis élőben nézhetem. Szerencsére a hazai sub team-ek nem így gondolkodnak, így aztán már lassan az összes részhez van felirat. Na ez viszont már egy okkal több, hogy pótoljam a hiányosságokat.

Első ilyen pótlásom az ABC egyik újonca a Pushing Daisies. Már a cím is elég beteg, de akkor még nem is szóltam magáról a részről. Már az elején magával ragadott a tipikus Dead Like Me érzés, hisz a téma több mint hasonló. Persze ezen ne is csodálkozzon senki, mivel az egész megálmodója Bryan Fuller.
pushingdaisies_100b.jpg
Aki nem ismerné a palit annak segítek: Dead Like Me, Wonderfalls és persze a Heroes. Jelen esetben itt a Dead Like Me és a Wonderfalls kerül előtérbe, ugyanis a Pushing Daisies is ezekre hajaz. Magyarán morbidan beteg történet egy jókora narrálással. Történetünk hőse Ned már egészen ki korában rájön, hogy van egy titkos képessége. Egyetlen érintéssel vissza tudja adni az életet bármilyen élőlénynek. A gond csak az, hogy a következő érintése el is veszi azt. Némiképp ismerős nem? A Dead Like Me is hasonló szisztémára épült.

A sorozat nagy erénye viszont az, hogy a nyomozós műfajba tartozik, legalább is így első nekifutásra. Ugye a CSI széria megalapozta ezt a műfajt, aminek már lassan minden szegmensét betapasztják egy-egy sorozattal. A mid-seasonben volt utoljára hasonlóra példa, amikor is a Raines ált elő egy merőben új koncepcióval. Már akkor is azon fillóztam, hogy vajon ezt hova lehet még tovább húzni. A jelek szerint Bryan Fuller rájött, sőt egyben újra is élesztette régi munkáit. Már így az elején borítékolható, hogy a beteg hangulat, a szívszorítóan bús jelenetek mindennapiak lesznek. Ezt fogja némiképp feldobni majd az a sok morbid poén és persze a hétköznapinak cseppet sem mondható kommentál. Nagy történeti egységre sem kell számítani, mivel itt egyértelműen látszik, hogy az egész sorozat a karakterekre lett kihegyezve.

Akárhogy is nézem én szinte mindig ugyan oda jutok vissza a sorozattal, vagyis ez egy DLM és WF remake új köntösben. Persze lehet vitatkozni, de ezt csak a bolond nem látja. Mondjuk rövidtávon sem a DLM, sem a WF nem egy jó választás (hiába kult meg minden), mivel pár rész után piszkosul elzsibbad az ember agya tőle. Hosszútávon ellenben annál jobb, mivel a hangulat utánozhatatlan. És bizony ez a hangulat megtalálható a Pushing Daisies-ben is. A sorozat nem fogja megváltani a világot, nem lesz egetverően nagy siker sem, de az már most borítékolható, hogy a héten lesz egy ízléses pont, amit nem szabad kihagyni. Persze azt is biztosra veszem, hogy előbb vagy utóbb cancel lesz, de ismerve Fuller műveit inkább azt mondanám, hogy ez a sorozat már most úton van a kult-ság felé. Csak még mi sem tudunk róla!


free web stats