Being Human US – Pilot epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 January 15, 21:22-kor a(z) Being Human US,kábelsorozat,Pilot témába.

Nehéz helyzetben vagyok, mert a remake-kekel hadilábon állok. Roppant egyszerű az oka: mindig az tetszik jobban, amit először látok. Ha az amerikaiból csinálnak angolt, akkor „legagyizom”; ha az angolból amerikait, akkor túl „fűszerezettnek” titulálom. A Being Human US esetében sem borul fel a mérce, pedig szerettem volna!, ugyanis a brit változat mellett több pozitív érv szól. Ez betudható annak is, hogy a Syfy 13 rész, a BBC Three – fele, azaz – 6-8 rész per etap számmal dolgozik. Tehát sűrűbb és lényegre törőbbek a szigetországban.

A tisztán látás céljából: mind az amerikai, mind a brit változat pilot része megnézésre került. Utóbbival kb. két évvel ezelőtt találkoztam. Csak az alapkoncepciója rémlett. Tisztázzuk is egyúttal, mivel állunk szemben. A történet középpontjában: egy vámpír, egy vérfarkas és egy szellem áll. Mindhármójuk életében történt egy fordulópont, ahonnan egy újabb örökéletbe csöppentek. (A részletekbe két okból kiindulva nem folynék bele: (1) spoileres lehet, (2) eltér a két változat, de ezt ráfoghatjuk az epizódszámra.)

Fura volt látni a jenki után az eredetit (újra), és tapasztalni az eltéréseket. Mégis hoznék példát: míg az amerikai fiatalságnak a házat a szellemleányzó voltbarátja mutatja meg, addig a briteknél mindez egy közvetítőn keresztül történik meg (említésszerűen). Ha kukacoskodni akarnék, akkor három-négy ilyen pillanatot/eltérést fel tudnék sorolni. Természetesen Jeremy Carver–Anna Fricke páros nem arra hajazott, hogy a-tól z-ig képernyőre vigye azt, amit a britek, csak más szereplő- és készítőgárdával, illetve több pénzzel. Néhány esetben tetszettek a húzásaik. Ezért is fog kapni esélyt.

A szereplőgárdánál éreztem a buktatópontokat. Meaghan Rath alakítása irritált leginkább, még ha a Sallyt alakító szellemlányként kellett kibontakoznia. Idegesítő, rájátszik a szerepkörére, ezáltal a karakterét nem tudtam hova tenni. Ez most a szánalmas vagy a sajnálom kategória? – kérdeztem magamtól. Johnt játszó Sam Huntington már határeset, hiszen egyszer tündökölt, másszor botladozott. Néha egyáltalán nem lehetett a komolyságát komolynak venni. Sam Witwer jó volt, mégsem a legjobb. Mark Pellegrino zseniális választás volt a rosszfiú szerepére. Díjra jelöltetném a az évvégi Teen Choice-on.

A Syfy 13 résszel dolgozik, ezért érezhettem a britekéhez képest vontatottabbnak. Az angoloknál egész rész alatt jelen volt a pörgés. Kifelejtődtek az elhanyagolható jelenetek, amiket a történet hígítása érdekében írtak bele. Az epizód végi cliffhanger az eredeti produkció 20. perce körül megválaszolásra került és egy sokkal érdekesebbel, kevésbé klisésebbel zárták a részt.

Apropó. Klisék. Tele van velük. Vegyük csak a kezdést, a történéseket vagy a befejezést. Bárhonnan tudok egyet-egyet felidézni. Pl.: a szellemlány hamar megbékél az új lakókkal. Az is klisés valamilyen szinten, hogy miért nem hagyta el a házat. Mik a félelmei. Meaghan karaktere szó szerint egy kliséhalom, ami roppantul idegesítő. Mellesleg maga a színésznő sem alakít túl jól. Ezt a kettőt így összehozni… csak gratulálni tudok érte!

Összességében:

A nyitás élvezhető. Megadták a módját, hogy a néző megismerje a történet alapját. Átlag feletti cold opent kapunk, amiért jár a pluszpont. A Syfy is kezd ráérezni arra, hogy a meztelen női testtel azokat a férfi nézőket is le lehet ültetni a műfaj elé, akik alapjába véve, inkább a másikakat részesítik előnyben. Ezt azért mondom, mert kapunk csöcsöket. Nincsenek takarásban, nincsenek kitakarásban. Láthatjátok a cicibimbókat is, no meg a formás hátsó feltáját is.

A problémám az, hogy több negatívumot tudok felsorolni, mint pozitívumot. Egyedül Mark Pellegrino-ra nincs panaszom, aki tényleg kimagasló alakítás nyújt, illetve ő áll a legközelebb az eredeti produkcióban feltűnő karakterikréhez, akit Jason Watkins alakít. Nagyon kiszámíthatóak a húzások benne, kliséket nem tették félre. Az új nézők könnyedén megkedvelhetik, hiszen viszonyítási alap híján nézhető és élvezhető, de ha minőségre akar valaki rámenni ezen a területen, akkor inkább maradjon a BBC Three kínálatánál, mert ha 6 epizódos is egy évad, de sokkal ütősebb és összeszedettebb, legalábbis az első két rész után így vélem.

(Egyébként, az AXN Player-ben nézhető lesz az amerikai premiert követően a pilot rész feliratosan SD és HD minőségben 30 napon keresztül.)

This entry has a rating of 2

free web stats