Stargate Universe – Durva visszaesés a 2. évadban

 
Beküldte: tess 2011 January 31, 18:08-kor a(z) Stargate Universe témába.

Nem a legjobb nyitás ez tudom, de az SGU 2. évada eddig tökéletesen hozza a sophomore slump minden stílusjegyét. A kreatív hanyatlás részről részre tetten érhető, holott a vezette íróstáb egy éve, majdhogynem tökéleteset alkotott. Aztán jött az évadnyitány, ahol is a mára már SG alapvetésnek tekinthető trilógiai egységet kellett volna lezárni valami durva WTF momentummal. Ez mint tudjuk nem jött össze, de nyeltünk egy nagyot és reménykedtünk. Bár ne tettük volna!

Nálam a tavalyi szezon no1 újonca az SGU volt, ugyanis ennyire összetett, feszes tempójú és darkos hangulatú sorozatot jó pár éve nem láthattunk. A sikerben úszó Malozzi meg ígért nekünk minden szépet, aztán hirtelen bekussolt és csak másodhegedűsként követte végig a hanyatlást. Mert akárhogy is vesszük az SGU 2. évada eddig egy látványos kreatív csőd volt, ami szó szerint az univerzum túlsó felére száműzte a fanatizmusomat.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a készítők látványosan nem találták meg az új irányt. Nem egy lehetséges koncepciót bedobtak a közösbe, de végül is mindből sikerült valami gagyi módon kihátrálni. Egyrészről ott volt ugye TJ terhessége, amit még szép, hogy nem mertek bevállalni, de azért így lezárni a nagy semmivel kissé nevetséges. Aztán ott volt még a Lucian szövetség, akinek egy része fogoly a hajón, de kb. ennyi. Robert Knepper jó pá részen át csak cameozta a bad-ass státuszt, hogy aztán egy elkeseredett hajtóvadászatban B-filmekre jellemző igazságos halált halljon. Ezért nem volt értelme egy ekkora színészt lekötni több részre emberek!

De, hogy ne csak szapuljak ott van pozitívum gyanánt a Desteny küldetése, ami tuti a teljes sorozatot átívelő történeti egység lett volna. Bizony, ugyanis a hiatusban a SyFy bejelentette a kaszát, vagyis Malozzi 5 évados víziója már soha nem kerülhet napvilágra. Kár érte, mert ennek a végére tényleg kíváncsi lennék.

Mostantól tehát a nagy kérdés sokkal inkább az lesz, hogy mit zárnak le a készítők és mit nem. Chloe ugye szép lassan átváltozik valamivé, ami tuti jelentős szerepet kap még, lévén a zárásban is kihegyezték ezt a részt. És ha már zárás, akkor érdemes megemlíteni az újabb remek cliffhangert, amiből majdhogynem lehetetlen mutatvány lesz kiírni magukat az íróknak. Viszont ez eddig remekül is működött, de az elmúlt hónapok után valahogy már nem vagyok olyan bizakodó. Ahogyan az írók kreáltak egy új gonosz fajt, vagy ahogy visszahozták rejtélyes körülmények közt a bolygón maradt legénységet, úgy megtehetnek bármit, ami viszont már lehet nem fér bele ebbe az ultra realista tálalásba.

Az SGU egy rebootnak indult, de sajnos az írók menetközben kezdenek megfeledkezni erről és akarva-akaratlanul is lerombolják azt, ami a sorozat védjegyévé vált. Kíváncsi vagyok a folytatásra és persze a zárásra. A legnagyobb kérdés viszont továbbra is az, hogy mikor tér vissza az 1. évadban látott magas kreatív minőség? Az fél évad utolsó részeiben már javuló tendenciát éreztem, de persze az is lehet, hogy minden apróságnak örültem, ami egy kicsit is kerülte a kreatív hanyatlást. Végső soron is, akárhogy is rágjuk, az SGU 2.évada eddig mérhetetlen csalódás és ebben nem vagyok egyedül,elvégre a nézettség is hatalmasat zuhant, nem egyszer még a bűvös 1M-s határ alá is esett. Tehát mind nézettségben, mind minőségben a sorozat rászolgált a kaszára. Sajnos.

This entry has a rating of 2.5

free web stats