Fairly Legal – Pilot epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 February 1, 14:27-kor a(z) Fairly Legal,kábelsorozat,Pilot témába.

Egyik várós sorozatként tekintettem a Fairly Legal-ra (előző címén: Facing Kate), ami nem váltotta meg a világot és az elégedettségem sem. Az USA Network minden produkciójában rámegy a szlogenjük – Caracters welcome – érvényesülésére. Itt sem történt másképp: egy színésznőt állít a középpontba, akin keresztül követhetjük az eseményeket. Alapjába véve ezért mozgatott meg, illetve azért, mert ugye Sarah Shahit kapta a főszerepet egy nem éppen megszokott műfajban, mert attól, hogy jogi sorozat, ez más, mint az Shark vagy a The Good Wife. Díjaznom is kellett, hiszen ilyen téren újdonságot tett le az asztalra.

Az alapkoncepció arról szólna, hogy adott Kate Reed, illetve kollégái, akik noha jogi ügyekben utaznak, de nem a tárgyalóteremben vívják meg a maguk harcát, hanem azon kívül. Pontosabban: pereken kívül egyeznek meg a felekkel, s ezáltal nem kell az ügyet bíróságra vinni. No, ezeknek a levezénylését felügyelik és próbálják megtalálni az arany középutat, amivel mindenki jól jár, amivel mindenki pénzt spórol. (Nem véletlenül mondják azt, hogy a jó ügyvéd egy kisebb vagyonba kerül. – Tessék erre gondolni.)

Szeretném szeretni ezt az aranyos sorozatot, de nehéz. A pilotban kapunk 63 percnyi sztorit, aminek 10 percét a szaladgálás vette ki. Két ügyet göngyölít fel főhősünk, amivel nem is lenne probléma, mivel általában – legalábbis manapság – a nyomozós sorozatokra ez a jellemző, lásd más kriminél: Lie to Me. Mégis úgy vélem, hogy egyre kellene rákoncentrálni. Alig fértek bele az idejükbe, hol ott hosszabb volt. Nem szeretem, ha az utolsó 3 percben válták meg a világot, egy röptén kószaötlettel, ami az egészet kiszámíthatóvá és klisésé teszi.

Díjaznom kell a koncepciót, hiszen merészhúzásként könyveltem el azt, hogy a jogi szakma egy olyan ágát hozzák előtérbe, amivel alig nem foglalkoznak a tévécsatornák. Egészen mostanáig, maximum említésként. Kiaknázatlan terület, amit remek karakterekkel sikerre lehet vinni. Hivatalos nevén a mediátorokról beszélek, azaz a – fentebb írt – peren kívüli megegyezést elősegítő személyekről. Számomra az a fura, hogy ilyen területen is lehet valaki über kiemelkedő személy, illetve, akit le-se-szarnak.

Michael Sardo remekül belefoglalta az USA Network szlogenjét, mert végig Kate Reed karakterén volt a hangsúly. Szinte 96%-ban volt a képernyőn. Így eshetett meg az is, hogy Baron Vaughn-en kívül másra nem is emlékszem a szereplőgárdából. Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a főszereplőnek női karakternek kellett lenni, mivel (most bocsi!) csak a csajok képesek késni, a nap 24 órájában rohangálni ide-oda, illetve összehozni egy peren kívüli megegyezést bájukkal, együttérzésükkel, rafinériájukkal. (Persze mi pasik is képesek lennénk rá, de ezt a szerepet inkább bízzuk a nőkre, ahogy a banki asszisztens melót is, vagy a pékségekben a kiszolgálást.)

Csonka évadot kapunk, mert ugye 10 epizódot rendeltek be, illetve egy másfélórás pilot epizódot (ígéretek), ami 63 perces volt. Az első 15 percben el se jutottunk a tárgyalóteremig. Ez valahol tetszett, hiszen nem ott folyna a tárgyalás; részben nem, mivel mégis csak kötődik valamilyen szinten hozzá. Ezalatt az idő alatt történt meg a főhősnő bemutatása, aki hajón él, élete a feje tetején kapkodásból és hajtásból álló hétköznapokkal.

Mindenképpen bepróbálkozom a folytatással. Az már csak tényleg 42 perces lesz. Remélhetőleg összeszedettebbek lesznek a készítők. Bronwen Hughes rendezésére a White Collar-nél büszke voltam, viszont jelen helyzetben nem leszek. Magyar címnek valami olyasmit javasolnék, amiben benne van a “futás” szó, pl.: “Fuss az ügyedért!”

This entry has a rating of 2

free web stats