Skins US – Pilot epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 February 2, 1:28-kor a(z) kábelsorozat,Pilot,Skins US témába.

Belecsapott a lecsóba az MTV, hiszen egy olyan sorozatnak a remake-jét rendelte be tavaly, ami nemcsak az amerikai és angol tinik körében népszerű, hanem számos más országoknál. Idehaza is (relatíve) szép rajongótáborral rendelkezik. (Ezt úgy értem, hogy aki napi szinten nézi a sorozatokat, biztosan hallott róla jót.) A kritika persze rossz színben tűntette fel, ami mellé társult az anyasorozat nézőinek lehúzó megnyilvánulása: „Úgy is el fogják b*szani, mert ezt nem lehet lemásolni olyan könnyedén.” – és hasonló beszólások. Én azért reménykedtem, hiszen a promózás során kapták a piros pontokat szépen sorban.

A történtről csak annyit mondanék, hogy hűen hozza az angol Skins-ét. Tehát adott egy összeszokott haveri társaság: csajokkal és fiúkkal, akik imádnak bulizni, szeretik a spanglit, a könnyű drogokat és azon vannak, hogy meglévő szüzességüknek búcsút mondjanak egy jó bige/pali társaságában. Valakinek ez már sikerül, valaki pedig éppen azon van, hogy 18. születésnapja előtt megszabaduljon az „átoktól”.

Kihangsúlyoznám ismételten: ez egy remake (= feldolgozás), így teljesen érthető a készítők kezdeti kreativitása: azaz az új szereplőkkel másolják a britek által lefixált – és sikerre vitt – történetet. Miért kellene a jón változtatni? Ezért eshetett meg, hogy a két verzió között minimális eltérés állt fenn. A jelenetek szinte pontosan ugyanazok. (Múlt héten mutatattam is róla egy vs videót, amiben szembesítették a két verziónak a hasonlóságát.) Arra leszek kíváncsi, hogy mikor fognak eltérni az anyasorozat tematikájától? Mikor fognak úgy dönteni, hogy na innentől már új történéseket viszünk bele. Hiszen ez lesz a fordulópont. Ezzel fogják megfogni a nézőket, nem pedig a másolással. Újat kell mutatni, mert különben a csalódottság miatt lépnek le.

Az amerikai készítőknek van egy másik nagy problémájuk: az aggódó szülők, akik a pilot után egyből olyan ügybe keverték a sorozatot, hogy a reklámozók sorban léptek le. Ami nagy gond, hiszen egy csatornának a főbevételi forrása a reklámpénz. Minden koncepciónál mást érdemest betenni közé, így mindig más közönségnek üzennek. Jelenesetben a tinik vannak megcélozva, de így eléggé nehéz lesz a folytatásban. – ezzel csak arra akarok kilyukadni, hogyha nincs elegendő szponzorpénz, akkor a folytatásról is lemondhatunk.

A szereplők nagyjából el lettek találva. Tony-t kicsit testesebbnek véltem, mint az eredetiben. Itt valahogy nem annyira a „lányok bálványa”, legalábbis a brit sokkal szimpatikusabb. Tényleg precízen rámentek a hasonlóságra. A pilotban ugye mindegyik karakter kapott odafigyelést, viszont a folytatásban már egyre-egyre fognak jobban ráfókuszálni.

Igazából az a fő kérdés, hogy egy szűz Skins néző nézné-e? Véleményem szerint jóra sikerült a kezdés. – mondom úgy, hogy az első évadját láttam az angol változatnak. Eleve, ha nemet mondanék, akkor azt szólnám le, mert össz-vissz csak a szereplők alakításával lehetne a problémánk. Persze, voltak gyenge alakítások, mert az „imádkozásból kicsapott” csávót annak véltem, de összességében akkor sincs bajom vele. Külön ki kell emelnem a zenei világát, amire gondosan odafigyeltek. Amatőr bandák jelentkezését is várták, akiket a leendő nézők szavazhattak be a produkcióba. Találtam is egy magamnak valót. Elégedett vagyok teljes mértékben. Ez a legnagyobb erőssége, hiszen a tiniket a jó zenével meg lehet venni.

Maradok a folytatásra. Nem volt annyira borzasztó – továbbra is hangsúlyozom, mint azt egyesek állítják. Nemcsak pontszámban, hanem értékelésben is másoltál a briteket. Nálam ez egy erős közepes. Utószó: különösen zavartak a káromkodások kisípolásai.

This entry has a rating of 3.5

free web stats