Itthoni ötödikesek!

 
Beküldte: tess 2007 August 24, 22:56-kor a(z) kritika,Magyar hírek,Pilot,reality témába.

Nem is tudom merre kezdjem. Amit láttam tess és Fercsa is a maraton mellett döntött, míg én bevállaltam a magyar okosabb vagy mint egy ötödikest. Anno még az év elején volt Amerikában a premier, amire persze pár héten belül rá is kattant a nagyközönség. Nem is csoda, hogy több országban is honosították. Hazánkba a mai napon került adásba a magyar változat, mely számomra kissé riogató volt, hiszen mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent elcseszni. Gondolok itt például a Heroes-ra, de hát a magyar hangoknak ez az ára. De ott van a 1 a 100 ellen kvíz-show is, mely nagyot bukott szintén a TV2 részéről.

otodikes1.jpg
Az alapkoncepciója ugyan az, mint az amerikai változatnak. Van 5 ötödikes, valamint egy játékos, aki általában 30-on túl szokott lenni (mondom én így az első adásokat követően.) Itt is szintén van három segítség – lesés, másolás, megmentés – melyet használhat az adott játékos – utóbbit akkor veheti igénybe, ha rosszul válaszolt. 50 ezer forint a kezdő összeg, míg a végső 30 millió. Utóbbit 10+1 kérdés megválaszolásával lehet megszerezni. 10 téma van, melyek kapnak egy számot, ami valójában az osztályt takarja, amiben tanulják a gyerekek. Nos, alapjába véve köbö ennyi a koncepció!

Már a premier előtt lehetett tudni, hogy Till Attila lesz a műsorvezető. Ez persze valakit riogat – amint már említettem engem igen – valakit pedig vonz! Én is úgy álltam neki a shownak, hogy félre tettem múltját egy kis időre és adtam neki egy újabb esélyt. Lehet, hogy nem kellett volna. Big Brother-ös múltját már régen elfelejtettem, de azt a jellegzetes stílusát nem: gatyában a keze, nem törődöm a stílusa! Lehet, hogy Vágót azért szeretik jobban a nézők, mert segít valamilyen szinten a nézőknek, de Attilánktól ilyent ne is reméljünk. Felvette a kemény fapofa stílusát: Bizony én vagyok a tanár bácsi. Az egész rész alatt csak nyüzsgött fel alá. Néha beült a padokhoz, meg még jobban égette a játékosokat. Persze az is a dolga, de azért durva amit levágott.

A kezdő díszlettel nem is lenne gondom, mert nagyon jóra sikeredett. Kritikusként már hajlamos vagyok felfigyelni rögvest olyan dolgokra, amik másoknak talán nem szúrnának szemet. Ilyen volt a tábla feletti óra is, mely 10:10 percet mutatott. Elsőként az is hittem, hogy egy óriási bakiról van szó (már mint akkor forgatták az az adott részt), azonban erről szó sincs! Mint már mondtam előbbiekben: csak egy díszletről van szó, semmi több, amit persze amcsi részlegről le lehetett szintén koppintani, tehát nem volt sok dolga a TV2 most sem.

Amint hallhattuk valamelyik zenekar meg is csinálta a főcímet, szóval azért még is valamit foglalkoztak vele. (Hogy melyik, azt ne kérdezzétek, mert nem igazán hallgatok magyar zenéket.) Szerintem jó lett, erről ennyit.

Till Attilánk bevonulását, a gyerekek bevonulás követte. Mondanom sem kell, mindenki rátett egy lapáttal. Jött a felvezetés, hogy ki miből jó, persze ezt már a második percet követően elfelejtette mindenki, szóval a választásnál (mikor a játékos választ magának segítséget két menetre) inkább a szimpátia volt a döntő, mint sem a tudás. Nagy fegyelemre természetesen nem lehetett számítani! Ment a sugdolózás a gyerekek részéről, ahogy az a suliban is szokásos, szegény játékos meg csak lesett, mert nem tudta a kérdésre a választ, vagy éppen mert bizonytalan volt benne. Ez esetbe, persze jött a kiosztás Till részéről, szóval ez az egész egy kész röhej volt.

Nos a kérdések, amilyen primitívnek tűnnek annyira nehezek lennének? Némelyik esetben tényleg elgondolkodtam az esedékes válaszon, de talán javára segítség nélkül is tudtam volna a választ. Miben más, mint a többi kvíz show? Talán abban, hogy itt nem minden esetben van alternatív választási lehetőség, amiből kizárásos alapon kilőjük a rosszat, vagy éppen a jót. Itt vagy tudod a helyes válasz vagy nem! Ebben rejlik a nehézség. És nem is csoda, hogy egyből 50 ezerrel kezdenek! Azon viszont csodálkoztam, hogy mindenki csak az első milliókig hajt, ami az 5-6 kérdést követően már meg is van.

Első játékosunk egy tanár volt. Hát jól beégett, nem kérdéses. Már a második körben ellőtte az egyik segítségét, mert helytelenül válaszolt. Amint észre lehetett venni: minden gyerek tudta a műsor alatt a választ! Persze rá lehet fogni, hogy most tanulják/tanulták, de akkor is. Viszont találtam egy kis bakit a rendszerben. Mikor már elfogy a segítő, akkor is csak négy játékos válaszát láthatjuk a képernyőn! Erre jobban odafigyelhettek volna! Továbbá arra is, hogy mint Sixx is kitért rá: a műsorcíme aprón helyesírásilag sántít: kis betűvel kezdődik a mondat, továbbá az 5.-esnél nincs pont meg semmi.

Na akkor jöjjenek a gyerekek még egyszer! Amint azt már fentebb is mondtam faszán össze lettek válogatva! (Érzitek az iróniát? Ha nem akkor tessék!) Hát valami normálisabb fajtából is szórhattak volna a műsorba! Most nem megsérteni akarom őket, de annyira illettek a műsorba, mint kb. Till! Vagy még annyira sem?! Ezen verseny győztesét, inkább nem én dönteném el!

Amint azt már mondtam elsőtől ötödikig válogathatunk a témák között. Most mondjátok meg nekem, hogy melyik iskolában tanulnak olyant, hogy egy macskának összesen hány lábujja van? Nem tudom, lehet hogy a mai rendszerbe bevezették, de amikor én jártam ilyen szinten át sem futott a tanár agyán egy ilyen kérdés. Aztán ott volt a Himnuszos kérdés! Látszott a TANÁR néni, hogy kételkedik, de azért rátolta gyorsan a helyes választ! Ilyenen kételkedni?! Ne ne röhögtessenek már el! És még lehetne Hunyadin keresztül a sima matekig sorolni a kérdéseket! Teszem hozzá analízis 1-2-m meg lett ötösre (nem stréberség, csak matek az erőség) és ilyen kérdést felmernek tenni főműsor időben? Na hagyjanak má!


free web stats