Lie to Me – Ennyi volt a 3. évad

 
Beküldte: tess 2011 March 21, 17:02-kor a(z) Lie to Me témába.

Na, valahogy így múlik el egy sorozat tündöklése, mint ahogy azt láthattuk a Lie to Me esetében is! Tim Roth sorozat parádés alapkoncepción alapult, de valahogy a kreatív csürhének nem sikerült azt a szintet és minőséget szállítania, amit a nézők elvártak. Éppen ezért sorra jöttek az ígéretes irányvonal és persze showrunner váltások is, amik aztán cefetül megbosszulták magukat. Pedig az elején minden milyen szépen ment!

A 3. évadra ugye kiszállt a sorozat kreatív irányításából Shawn Ryan, hogy a FOX-nak elkészíthesse a The Chicago Code-ot. Így jött a képbe az Alexander Carey – David Graziano páros, akik elsőre egész korrektül vették az akadályokat. Még én is bedőltem az új irányvonalnak, ami sajnos pár rész alatt zátonyra futott. Pedig ez a szorul a hurok és sürgősen dolgozni kell, meg könyvet írni tényleg pofás volt. Oké, tudom van manapság nem egy ilyen alapkoncepció, de Roth-nak ez is kifejezetten jól állt.  Nem is volt nagyon baj ezzel a 4. részig, ahol jött egy Tricia Helfer vendégszereplés, ami egyszerűen zseniálisra sikeredett. Ez volt az utolsó értékelhető macska-egér harc, ezután ugyanis jött a randa zakó halmaz.

Nem vitás, a készítőknél beköszöntött a kreatív hanyatlás, ami végérvényesen rányomta a jegyét a sorozatra. Jöttek az egyre felszínesebb, fantáziátlanabb és persze kiszámíthatóbb részek, ahol majdhogynem a totális szájbarágás volt a cél. Tim Roth hiába zseni, Lightman karakterét hiába szabták rá, a one man show formátum szép lassan megbomlani látszott. Ez nem is csoda, elvégre miként legyen valaki übercool és laza, ha a hozzáadott történet csapnivaló. Éppen ezért Roth egotripje szép lassan erőltette, majd idővel szánalmasan unalmassá vált. Bevallom volt pár jelenet, amikor már kínosan szégyellnivalónak is tartottam. Azért ez a szint kurva messze van attól, amit mondjuk az 1. évadban megszokhattunk.

Sajnos a sophomore slump éreztette hatását a többi karakternél is. Locker karakterét egyszerűen lenullázták, mi több a végére majdhogynem alig volt képernyőn is. Pedig az a remek ellentét Lightman-nel milyen szép végkifejletek felé vezethetett volna.  Arról nem is beszélve, hogy feszültség generálásból is végig a toppon volt. Vagy ott van Torres karaktere, akit ugyancsak látványosan lecsupaszítottak, majdhogynem egy közönséges vendégszereplő szintjére. Ez azért gáz, elvégre itt is meglehetősen sok ziccer akadt, de egyiket sem sikerült az évek során kihasználni, pedig egy Torres-Locker kapcsolatra tuti sokan vevők lettünk volna. És persze ott van még Foster is, aki ugyancsak negatív lejtmenetet vett. Pedig a szerelmi szál itt is domináns lehetett volna, ehelyett folyamatos anyáskodást kaptunk felemás tálalásban.

De, hogy ne csak a rosszra emlékezzünk érdemes megemlíteni Emily karakterét, aki valami roppant hatalmasat lépett pozitív irányba. Hayley McFarland játéka nem egyszer kenterbe vágta a nagyokét, a rész végi marakodós játéka Roth-val meg egyenesen üdítő tudott lenni. Bár nagy kreatív éra nem szorult ebbe a részbe sem, elvégre jobbára folyton Castle és Californication utózöngéje volt a jeleneteknek. Ugyancsak frappáns lépés volt Wallowski karakterét előtérbe hozni. Monique Gabriela Curmen anno még a 2. évadban tűnt fel, nem éppen a pozitív oldalt erősítve, de aztán valahogy mégis Lightman mellé került. Persze itt is volt lejtmenet és kliséhegy, de jobbára életképes karaktert tákoltak össze, amiből aztán megint csak kihagyott ziccerek sora lett. Pont úgy, ahogy az egész évadból!

Így aztán cseppet sem véletlen, hogy a nézettség és a minőség cseppet sem veri az egeket, ami valljuk be jogosan alá is támasztotta a FOX lépését, miszerint megvonták a „back nine” behívást. Így a sorozat maradt 13 részes, ami cseppet sem növeli a túlélési esélyeit. Bár a kasza végig ott lebegett Roth és sorozata felett az elmúlt pár évben, de most nagyon sanszos, hogy ez volt az utolsó tánc. Roth persze cefet nagy túlélő, a FOX is hülye lenne egy ilyen színészt elengedni, meg hát az utolsó 2 rész 7M felett nézettséget hozott, ami utoljára 2009 novemberében volt példa. Meglátjuk, de sanszos a búcsú, még ha ez a sorozat zárásán nem is látszik.

 

This entry has a rating of 2.5

free web stats