Camelot – Pilot epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 March 28, 19:48-kor a(z) Camelot,Pilot témába.

Áprilisban kerül képernyőre a Starz legújabb sajátgyártású, történelmi témához kapcsolódó sorozata, a Camelot. A csatorna még februárban tartott egy előpremiert, amikor is a Spartacus: Gods of the Arena fináléja után dobta be, hogy megalapozzon neki egy alapnézettséget. Igazából feleslegesen, mert ha okosan akarták volna csinálni, akkor ekkora igazították volna a kezdést, nem pedig cirka egy hónappal későbbre. Egyre több kábeles tévécsatorna dönt történelmi téma mellett. Artúr-legendájával könyv, film és tévésorozat formájában is találkozhattunk. Eleve, ha Merlint emlegetem, már fűződik a témához

A történet középpontjában: Artúr felemelkedése. Ezt fejtik ki a folytatásban, de ne rohanjunk annyira előre. A pilot epizód ott kezdődik, hogy Uther király ellen ­­­­– száműzött – lánya puccsot eszel ki: megöli apját, amivel a trón az egyedülő vérvonal tagjára, azaz magára száll a trón öröksége, hogy aztán összeállhasson az ősi ellenséggel, Lottal. No igen, de egy valamiről nincs információja: Uthernek volt egy fia is. Merlin ezáltal aktiválja a B-tervet, s előkeresi a fiút, hogy aztán egy egész országot irányíthasson, miután az ellenfeleit félresöpörte az útból.

A Camelot olyan tekintetben egy remek sorozat lehet, hogy nézed-nézed, a futamidő pedig gyorsan lepereg, mint ha egy szitkommal lenne volna. A történések látszólag szépen kapcsolódtak egymáshoz, összeszedetnek tűnt. Másrészről összeszedetlennek, mert néha csak sodródtak az árral a karakterek, és valójában eszetlen tétlenkedésbe, idegesítő egyoldalú párbeszédekbe csapott át a kommunikációjuk. Arra akarok kilyukadni, hogy megjelent a tipikus klisé, miszerint „nem lettem királynak szülve”. – De legalább a főhősünk nem vágta be egy szülőnél se a durcát, amiért a múltját eltitkolta előle.

A Starz adott a csatorna imagenek. Hozta a jól megszokott csöcsvillantásokat és a szexjeleneteket, amiket az HBO kezdett el hajdanán. Ennyivel le lehet ültetnie azokat is, akiknek a történelem maximum a történelemkönyvekben számított. Külön kiemelném, hogy olyan színésznőket sikerült összecastingolni, akik szilikon nélküli élet mellett tették le a voksukat. (Bár az sincs kizárva, hogy akar egy-kettő, de legalább jól álcázták.

Foglalkozzunk Camelottal, amelynek a felvirágzására várunk. Mikor távolból mutatták a várat, egyből a Game of Thrones világa idéződött fel. Miután beléptünk a magára hagyott ősi várba, már csökkent az élethűsége. Egy makettot láttam, amit noha jól raktak össze, viszont egyáltalán nem tudtak arról meggyőzni, hogy tényleg az adott kort írjuk. Kicsit mesebeli lett. Túlságosan érződik rajta a makettság. Reméljük a későbbiekben orvosolják valamelyest. Kár lenne, ha ilyen apróságon bosszankodnék végig.

Sok kritika érte a Josheph Fiennest, aki Merlint alakítja. Nekem speciel tetszett ez a szolgáskodó, „majd én terellek a jó úton stílus”. Jamie Campbell Bowerrel viszont egyet kell értenem, kicsit vakvágányra tévedtek vele. Túlságosan babapofija van egy uralkodóhoz. Lehetett volna valamelyest macsósabbat kilőni a sorból, nem pedig ezt a „szépfiús szőke herceget”, mint a mesékben, aki lovon érkezik a szegény lány falujába.

Nézős lesz. Egy dologgal vette meg, de istenesen, az pedig az 50 percének a 25-nek tűnése. Mozgalmatlan, ám mégis mozgalmas. A későbbiekbe jöhet bármi, reméljük lesz jópár varázslós jelenet. Másrészről, a karakterek bemutatását összecsapottnak éreztem. Camelot se az igazi, valósághű birodalomalap. – Mindezektől eltekintve akkor sem hátrálok meg előle. Viszont a rész zárására mérges voltam. Mint ha filmszakadás lett volna…

This entry has a rating of 3

free web stats