Criminal Minds: Suspect Behavior – Borzasztó kezdés!

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 10, 13:18-kor a(z) Criminal Minds: Suspect Behavior,Pilot témába.

Közismert, hogy az elmúlt években elamerikaiasodtam, mert állandóan krimisorozatokat néztem. Végülis ők szállítják, akkor mi más elé ültem volna le. A Criminal Minds az ötödik évadjával kiérdemelte magának a veteráni rangot. A közönség szerette, ezért a gyártó és a csatorna leült, melynek végeredménye egy backdoor pilot beépítése lett az anyasorozatba. Ez volt az a bizonyos 5×18-as epizód, amit néztek, s amelynek köszönhetően tavaszra berendelték a Suspect Behavior alcímmel ellátott, Forest Whitaker főszereplésű spinoff-ot.

A kezdő nézők, akinél kimaradt az 5×18-as Gyilkos elmék epizód, hátba veregetésen kívül nem sok biztos pontot kaptunk a pilotban. Elvileg a bevezető részeknek az a lényege, hogy felvázolják a karaktereknek az alapjellemét, kibontsanak néhány szálat, elindítson egy átívelő sztorit – ha precízek akarnak lenni, bár utóbbi nagyon luxuscikk. Az NCIS: Los Angeles backdoor pilotját láttam, úgy néztem meg az 1×01-es részét. Ott szintén fellelhető az az alapprobléma, amit itt. A CBS egymásután, két backdoorból lett sorozatberendelésnél bakizik ekkorát? Természetesen elégedetlen vagyok, mert nem feltétlenül kellene azt feltételezni, hogy mindenki látta a 0. részét. Eleve az új nézők leültetése a cél, ami itt egyben meg is bukott.

Ez a Criminal Minds nem az a Criminal Minds. Sajnos. Csak nekem tűnt annyira csalódáskeltőnek Forest Whitaker jelenléte? Mint főnők, azonnal megbukott. Egyszerűen irritált a szereplése. Mondjuk a szereplőgárda 80%-val hasonló volt a felállás. Kerestem a hasonlóságokat, hiszen ugyanarról a témakörről beszélünk, csak a körzet más, a tagok másak. Egyetlen összekapcsoló tényezőjük, ami egyben pozitívum is, az maga Kirsten Vangsness, azaz Garcia szerepeltetése, aki itt is és ott is fel-feltűnik a későbbiekben.

Tipikus részt kaptunk. A nyomozós sorozatok 90%-ban ellövik – az első között – a gyermek elrablásos ügyeket. A forgatókönyv menete ott a fejembe, amennyiszer láttam: „Elrablást követő 24 órában még van esélyünk megtalálni élve, 48 órában…” – hallhattuk sokszor, más-más produkcióban. Kár, hogy a valóságban nem ilyen egyszerű minden, szerintem.

Igazából csak egyetlen karakternek a jellemét kezdték kibontani. Az pedig azé csávóé, akihez valamelyest kötődik az ügy, mert hasonlóval volt szerencséje. Ezt leszámítva teljes a homály a fejemben, hogy ki-kinek a pozícióját akarja betölteni. Tippelni persze lehet, de a konkrétumokat jobban komálom. Egyébként, mint minden krimi, ez is „egy epizód per ügy” szisztémára fog épülni. Néha beleépítenek egy-egy olyan gyilkost, zaklatót, akit nem sikerült majd elkapni, megszökik, vagy éppen kiengedését követően újra visszatér a „szakmába”. Sok újat – ügyek szempontjából – nem tudnak nyújtani, de a remény száll el utoljára.

Nálam a CSI: New York a 3. évadtól rúgott labdába. Az előző etapok pótlására nincs késztetés. Bízom benne, hogy a Criminal Minds: Suspect Behavior ennél csak erősebb részeket fog szállítani. Kezdés roppant kiábrándító lett. Egyszerűen nincs semmi késztetés, hogy hetibe leüljek elé. Míg az NCIS-NCIS:LA-nél működött a megvalósítás, addig itt – jelenlegi helyzetben – nagyon nincs rendben sok mindent.

További pozitívum, hogy a szereplőket sokat láthatjuk terepen. Ezzel erősítik azt a helyzetet, hogy nem az asztaloknál ülve kell megfejteni a kirakós darabjait. Másrészről, amit nagyon hiányoltam, azok a nagytotálok. Mindig belemásznak a szereplők képébe. A környezetből alig mutatnak valamit.

This entry has a rating of 2

free web stats