Camelot – 3 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 16, 16:52-kor a(z) Camelot témába.

Becsapott minket a Starz. Mindenki arra számított, hogy szexben, erőszakban és vérontásban övezi Arthur király trónfoglalását, azonban így a harmadik rész után kezd kialakulni a kép a megvezetésről. Szolidabb kiadást készített. A Spartacus-franchise nézőinek ez valahol rossz, mert az elvárt minőséget ilyen téren aligha kapják meg, ellenben amondó vagyok, hogy a Camelot jól lett összerakva, mert (1) a készítők nem a másolásra hajazta, (2) inkább csavarokkal, eszes fordulatokkal akarja a nézőket leültetni, amiért adom neki a pontot. Abszolút élvezhető, és már-már néhol szórakoztató.


Kezdjük a problémás részekkel. A CGI-n lehetne mit csiszolni. Elégedetlen vagyok. A pilotnál jóval élethűbb már Camelot, de ezt nem a díszletnek az átalakításával érték el, hanem a nagytotálok kihagyásával. Általában a mozgalmas térre helyeződik a hangsúly, néha egy-egy teremnek vagy szobának az eseményeire. Ez utóbbi pedig aligha szúr szemet, mint egy komplett romvár. Nemcsak a vár marketjénél húztam a szám szélét, mivel a „háborgó tenger” se sikerült olyanra, amilyent egy alacsonyabb költségvetésű filmben megszokhattunk. Ki kellett volna menniük az aktuális napszakban és otthagyni a kamerát, és ott az anyag. Legjobb az éjszakai hullámzás vágta ki a biztosítékot, amit a Windows-nak a képernyőkímélője is élethűbben ad vissza.

Jogosan mondhatjátok, hogy üres a történet. Oké, hogy eltelt két rész, de simán bele lehetett volna sűríteni egybe a történéseket. Elaltatják a mozgalmatlansággal a nézőket, ami nézettségromláshoz vezet(het). Két szálon futnak az epizódok. Van az egyik, ami csak Arthurra és Merlinre fókuszál; illetve a másik, ami jobbára a környezetben lévő bonyodalom megalapozására. Általában mostohanővérének cselszövésére.

Egyébként Joseph Fiennes viszi a vállán a sorozatot. Ezt kimerem jelenteni, mert igen sokat hozzátesz alakításával a kialakult végső értékelésponthoz. Még a kezdetekben – az előzetesek érkezések – el se tudtam képzelni rá a szerepet. Mit keres egy FlashForward-os szereplő egy történelmi produkcióban? – Jó helyen van. Most már teljesen bele tudom képzelni Merlin szerepébe. A karaktere remek lett olyan téren, hogy inkább az észt hangsúlyoztatják vele, mint sem az erőt. Ilyenkor lenne jó, ha tiszta lenne a kép a történelemkönyvekben írtak, de régen volt az az időszak, amikor erről tanultam. Gondolom a készítők törekednek a valós tényekhez. Egyébként szokták mondani, hogy ilyenkor a tanulás elspoilerezheti a folytatást. Hát ez részben tényleg igaz, hiszen a múltat csak nem kéne átírni, viszont ne becsüljük alá az írói kreativitást.

Az 1×02-es részt hozta azt a minőséget, amit a pilotnál megkívántam volna. Ki is osztok neki egyből 4/5-öt, csak mert ki kell hangsúlyoznom: sztori tekintetében tényleg leültetett. Pedig csak annyiról szólt, hogy egy kardot meg kellett szereznie egy vízesésről Arthurnak. Maga a megvalósítás az, ami megérdemel egy tapsvihart. Olyan apróságokra gondolok, mint amikor Arthur segítséggel mássza meg a vízesést, sőt húztatja fel magát egy bizonyos darabig; vagy mikor megszerzi a kardot és akkorát esik, hogy egy nap kell neki, mire felébred eszméletvesztéséből. Apróságok, de ezek emelték a pontszámát ilyen magasságokba. Ott a legalapabb ötlet: az ellenség miért ne szivároghatna be a várba szimpla ruhába. Nincs is akkora ellenőrzés, hogy kiszűrjék őket.

A pilotnál fel se tűnt, milyen hosszú főcímet kapott. Cirka másfél percest. A Starz-nak ilyen tekintetben jár a pacsi, mert hiába gondolják sokan időkitöltésnek, szerintem egy kábeles tévécsatorna megteheti, és ha minőségit készít, akkor tegye is meg! Esetünkben pedig az, zeneileg, képi világilag szintén.

A folytatás inkább amolyan felvezetőként szuggerált, így utólag visszagondolva. Előkészíti a 4. rész eseményeit, lehetséges történéseit. Sokat kapunk Morgan-ből. Ilyen téren persze abszolút klisés lett a karakter, mert mindegyes pillanatban azon jár a feje, hogyan döntse meg a királyi trónt. Amiért viszont ne tekintsük annak, az az a csavar, amit az 1×02-ben elejtettek. Szó szerint kimondatták vele, hogy nincs pacsi a mostohatesóval, harcolni fog a királyságáért. Ezzel pedig a későbbiekben, mikor éppen vendégségét tölti Arthur nála számtalan izgalmas, gyomor-összeszorító jelenetet fog eredményézni, mint az 1×03-ban is lesz jó pár.

Morgan számtalan képességét ellőtték már. Rejtélyes karakterek sorából kihúzhatjuk. Merlin viszont ott van köztük. Állandó jelleggel hangsúlyoztatják, mekkora ereje van, de igazából semmit se láttunk ebből. Olyan, mint a Harry Potterben Dumbledore, aki akkor használja, ha nincs más választása. A nagy kérdés az lesz, hogy mikor fogják ellőni. Kétség kívül nekem is ezen kattog az agyam, hiszen a megvalósításán sok fog múlni, és mint azt írtam fentebb, a CGI-vel nem éppen vagyok elégedett, ami itt is megmutatkozhat rosszabbik esetben. Másrészről, gondoskodnak az ellenség rejtélyes segítőiről. Vajon ki vagy mi lehet az a farkas, akivel Morgan össze-összefut.

Nem túl erős a Camelot, még sem lehet le tenni, mert éppen elegendő kérdést lebegtet a levegőben, amikre igényeljük a válaszokat. A sorozat lassúságát arra is lehet fogni, hogy a Starz-nak kellő pénze van benne, így nem kellene ellőni a slusszpoénokat. Ezért először csak kicsibe mutat dolgokat, majd nagyban. Érdemes lesz kivárni a sorunkat. Másrészről, az az igazság, hogy ha valaki az 1×03-ban csatlakozott volna be, akkor se érezheti magát elveszettnek, mert néha jön egy-egy flashback Merlin részéről, amely segítségével a hiányzó foltok a helyükre kerülnek. Majdnem kifelejtettem, hogy az 1×03-as részig Arthur(ék) részéről nem tiszta a kép, hogy ki ölte meg az apját valójában.

13 részesre tervezte a Starz az első etapját. Nézettség alapján fog eldőlni a sorsa. Legutóbb 830 ezret hozott, ami visszaesés, szóval ilyen téren a Spartacus: Blood & Sand kistestvére címre nem feltétlenül jogos. Ellenben történelmi szempontból pedig igen.

This entry has a rating of 3

free web stats