Torchwood – Ez volt a 2. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 April 27, 20:10-kor a(z) Torchwood témába.

A Torchwood-ról előzőleg nem írtam kritikát, így némi gyorstalpalóval kezdeném. A sorozat a 2005-ös Doctor Who kultusz produkciónak a spinoffja. Az anyasorozat mellékszála, ahol a kezdetekben homály övezte a történetét, a múltját. Szépen fokozatos beleépítették, egyre többet mutattak a készítők. A „Torchwood”, mint szó valójában a „Doctor Who” anagrammája, tehát a betűiből kirakható oda-vissza a másik. Ennyire ügyeltek a részletességre. Másrészről, azt se tessék elfelejteni, hogy ezt már a felnőtt nézőknek szánták. Jóval darkosabb, az erőszakos jelenetekkel is nagyobb számmal találkozhatunk, de mint az elődjének, neki is sikerült kinőnie magát, sikerült több évadra leültetnie a nézőket.

Az első két évad az napjaink Cardiffjában játszódik, ahol a harmadik Torchwood Intézet helyezkedik el. Szinte minden epizód elején elmondják, hogy egy kormánytól és a rendőrségtől függetlenül szervet, mármint a Torchwood, melynek tagjai a 21. század olyan dolgai/emberei/lényei ellen veszik fel a harcot, amikről mi, halandó emberek nem is tudunk, de veszélyeztetik a létünket. Ha baj van, akkor ők megjelennek.

Valójában honnan is jönnek ezek a lényeg? – Cardiff egy téridő repedésen helyezkedik el, ami lehetőséget ad a különböző kimozdulásokkal a dimenziók közötti utazásra (erősen megfogalmazva!). (Egyébként a Doctor Who min. két részében is feltűnik.) A Torchwood felett nem áll senki. Létezésükről az emberek csak annyit tudnak, ha felbukkannak, akkor jóval nagyobb a prioritása az ügynek, mint alapjába véve. El vannak látva kellő tudással; képességgel, mely között helyet kap földi és földönkívüli eredetű. A csapat vezetője Jack Harkness kapitány, aki halhatatlan és valójában egy meleg karakter. Több évszázadot élt már. A csapattagjai között pedig emberek kapnak helyet: két férfi + két nő felbontásban.

A kezdetekben: Dr. Owen Harper orvos, Toshiko Sato hacker és kütyü szakértő, valamint Ianto Jones mindenes kap helyet. Később becsatlakozik Rhys Williams, aki – ha emlékezetem a helyén van – a rendvédelmezője volt előző életében. A mellékszereplőkből és visszatérő szereplőkből se szenvednek hiányt, hiszen ott van Andy Davidson rendőr, aki bele volt esve Rhys Gwen-be, illetve Gwen Rhys, aki a jelenlegi pasija a hölgyemének. És még pár poénos karakter, akikre külön nem térnék ki, mert jobban fog ütni feltűnésükkor.


Walking Dead!

A gyorstalpaló után egyből egy megállapítással folytatnám: epizódról epizódra egyre jobb lett a Torchwood. Míg az első évadban hajlamos lettem volna kaszálni némelyik gyenge rész után, addig a másodikban ez meg se fordult a fejemben. Látszik rajta az odafigyelés. A készítők is jobb sztorikat szállítanak, az már csak egy másik dolog, hogy néha nem éreznek rá, mikor megy át az egész unalmasban. Néha, kb. minden harmadiknál-negyediknél sikerül a jó startoltat elunalmasítani. A 20. percig üt, nagyon eltalálják, aztán mintha elfogyott volna az ihlet és rögtönöztek volna valamit, ami meg se közelíti az előzőeket.

A második széria válaszokban gazdag lesz. Had folytassam az évadzárót felvezető résszel, ami olyan komplex volt, hogy a 48 percét minimum 90-nek éreztem. Nem véletlenül, mert sok nyitott kérdés végére rakják oda a pontot. Pl.: ki-hogyan találkozott kapitányukkal, és milyen állapotban adta be a derekát, hogy csatlakozzon a csapathoz. Na, de ne rohanjunk annyira előre. Még Jack is kap külön szálat. Végre kezd összeállni a kép: ki is valójában, illetve mi a valós sztorija, mert annyi utalást kaptunk az előzőekben, valamint flashbacket, amitől nem tudtuk hova tenni. Jó-e valójában, illetve mik a titkai? Mi a múltja? Mi történt valójában a testvérével? És a többi.

A humor faktora kétségtelenül a helyén van. Imádni lehet. Komolytalannak sose véltem, de szállítják a morbid vicceket, amit az adott szituáció megkövetel. Még a felnőtt nézőket se üldözik el velük. Az alapfelállás – az esetek többségében – egy rész/ügy. Néha akad átívelő szál, illetve olyan, amiről azt hitték, hogy befejezték, közben csak elvarrták az egyik oldalról, viszont a másikról felszakadt a varrat. Ötletes, cseles, leültető. – Három szó, amit mindenképpen ráragasztanák. Ha lusta se lennék, akkor simán hoznék 4-5 olyan idézetet, amitől sírva röhögtem, vagy az évad legjobb beszólása címre simán pályázhatna.

A csavaros történetet kedvelőknek mindenképpen ajánlom figyelmében. Olyan húzásokkal álltak elő, amit már csak a tovább mögött, spoileresen merek folytatni!


Szóval csavaroknál tartva, ki kell emelnem, hogy a 2×06-os részben olyant alkottak, ami után meg kellett tapsolnom az írókat. Fantasztikus. Az egyik főszereplő golyót kapott. Meghalt. Majd a 2×07-es részbe behoztak egy olyan folytatást, amivel talán fel tudják támasztani barátjukat. Na igen, de ez számos problémát eredményezett. Végülis sikerül orvosolni őket, melynek eredménye megdöbbentő lesz. Szintén kiemelkedett a 2×12-es, amit már fentebb emlegettem. Nem csak a válaszadás miatt, hanem azért is, mert remekül felvezette a finálét. Eltájolt bennünket úgy, hogy valójában az orrunk előtt voltak a válaszok. Fergeteges! Az évad három pillére, amire építeni lehet.

Elvarratlan száll is maradt. Most hirtelen csak a frissen nézett cirkuszos epizód jut eszembe, amit bármelyik évadban, bármikor folytathatnak. Eleve mekkora cliffhangerrel ért véget a 2×10-es epizód, melyről szó van. Tetszett.

Igazából elégedett vagyok az évaddal. Közepesnél erősebbnek éreztem. Az első etapnál mindenképpen jobb. Pörgősebb. Jobban odafigyeltek az átívelő szálak összekapcsolására, illetve szépen fokozatosan válaszolják meg a nyitott kérdéseket. Ez utóbbi sokat nyom a latba. A széria második fele pedig felülmúlta az elsőt. Nem semmi évadzárást hoztak össze. Két karaktertől is el kellett búcsúznunk, elvileg, de aztán kitudja, hiszen Harper kapitánynak mindig akad egy merész, nemhivatalos terve, amivel feszegeti a téridő határokat.

Tetszettek a flashback-es visszatekintések. Pont annyit mutattak, amire szükségünk volt. Egy dekával se többet. Összehoztak egy őrületes esküvőt. A végére Gwen is megszerettem. Hatalmas karakterfejlődésen ment át. Ha jól tudom, akkor a végére már állandó stádiumba sorolták. (A visszatérő biztos!)

Aki nézi a Doctor Who-t, annak kötelező ezt is. Már csak azért, mert nemegyszer történt utalás a Torchwood-ra. Végülis spinoff. Másrészről, a készítők szabadabban dolgozhatnak, mint az anyasorozat esetében. Többet engedhetnek, mert eleve felnőtteknek szánták, míg előbbi, amolyan családnak szánt produkció. Nézzétek, akár a másodiktól is becsatlakozhattok. Nem fogjátok elveszteni a fonalat.

Egy valami viszont biztos: Ez jól esett!


free web stats