Britain’s Got Talent – Startolt az 5. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 May 1, 21:42-kor a(z) Britain's Got Talent témába.

Elstartolt a világ legjobb tehetségkutató showja – három hete. A Britain’s Got Talent-tel tavaly találkoztam, de egyből berántott. Míg a hazai „mit sem tudok a BGT-ről” közönség a Csillag születikre csorgatja a nyálát, addig azok, akik kicsit is képben vannak más országok hasonló produkcióival, inkább a minőséget választják. (A CSSZ kapcsán egy valami előtt nagyon értetlenül ülők/állók mindig: hogyan kezdődhet el a szavazás (sms-ben), amikor még mindenki be se mutatta a produkcióját. Eleve, aki előbb kezd, az több szavazatot kaphat, mint aki utolsóként lép fel. Vagy ez csak nekem szúrja annyira a szememet?) A negyedik évad remekül teljesített, így az elvárásaim adottak voltak az újnál is. De hát a briteket nem kell félteni. Értenek hozzá, mint az a nyitáson is látszódhatott. Fergeteges lett.


Mielőtt azonban belekezdenék a kritikába, szóba kell hoznom a változásokat, mert a zsűritagok névsorának 2/3-a kicserélődött. Simon Cowell az amerikai The X Factor-ban tevékenykedik, ezért se az angol X Factorban, se a BGT-ben nem lesz ott állandó zsűriként. (Bár egyes pletykák szerint, utóbbi esetében, az élőadásokra – tehát a válogatások utániakra – visszatér(het). Majd meglátjuk!). Piers Morgan pedig a Larry King-ügy miatt nincs jelen, mivel a CNN-nél dolgozik. Helyettük érkezett két új arc. Egy ismerős, és egy vicces.

Hogy pontosan ki-kinek a helyére, azt döntse el mindenki maga, az viszont tény, hogy David Hasselhoff (fka. Baywatch) és Michael McIntyre új arc a zsűrisorban, míg Amanda Holden maradt az állandó. Amandát nem kell bemutatnom azoknak, akik látták az előző változatot. Ott a helye. David se az az ismeretlen, gondoljunk csak a Baywatch-ra, a parton futó vizimentősökre. McIntyre-vel más a helyzet. Többszörös díjnyertes humorista. Feldob minden adást, szóval abszolút elégedett vagyok a teljesítményével. Zseniális a casting.

Az angolok értenek a felvezetéshez. Mindig előveszik az előző évadok legjobb pillanatait, aláteszik a szokásos drámai zenét, amit odafigyelős előadás móddal konferálnak fel. Az első 5 percet olyan precízen rakták össze, amit tanítani kellene, mert ilyennel bárkit, bármikor leültethetnek a tévéképernyők elé. Egy kicsit a tavalyi termésből, egy kicsit úgy amúgy all in-ben, illetve a menetrend felvázolása. Ennyi kell, és már megvett, pedig a 70-80 percnyi nyitásból csak ötöt tudhatunk a hátunk mögött. Ez se semmi.

És folytatták tovább. Azért érezhető, hogy mennyire a versenyzőjelöltek szerkesztik. Jött az első versenyző, 44 éves Mary Suman-Keh és megsiratta a nézőközönséget, de nem a tehetségével (bár azzal is), hanem a tudatlanságával, amitől sírva röhögtük. Hasselhoff-on kívül senkiről se tudott semmit, nem hogy a nevüket. – Itt bizonyosodott be ismételten, hogy ezt a műsort elrontani nem lehet, legalábbis a britek erre képtelenek. Abszolút jól vágnak. Jól találják meg azokat a perceket, amikor csak összevágott produkciók sokaságára kíváncsi a néző, illetve, amikor pont hogy egy ütőképesre elejétől a végéig. Másrészről, az órák/ a napok múlása is megfigyelhető, mivel a zsűritagok öltözködnek. Hiába válogatás, nem egy ruhában izzadják végig az egyes városoknak a jelölt ezreit. Harmadrészről, a közönség tombol mindvégig. Jóval nagyobbat tessék magunk elé képzelni, mint a hazai CSSz esetében. Valamit szabadabbat is.

A kiváló szerkesztés mellett szól az a tény, hogy hasonló produkciókat egy-egy adáson belül eltérve találni, általában ilyenkor jön elő a klippes összevágás. Próbálják minél színesebbre kihozni. Ne csak énekesekkel és táncosokkal legyen tele, hanem olyan próbálkozásokkal is, ami egyedi minden tekintetben. Pl.: az ember, aki a szemeit ki tudja dülleszteni, vagy a nő, aki két kutyával olyan táncot lejt, amitől mindenki álla leesik.

Tényleg csak jókat lehet róla írni. Mindig sikerül azt a hatást elérniük, hogy ha le vagyok maradva, akkor gondolkodás nélkül elővegyem a következő részét. A válogatásokat az emberek többsége imádja, mert színesek, nem annyira karóhoz kötöttek, mint a legjobbak folyamatos döntői, akik megmérkőznek egymás ellen.

Mindenképpen ajánlom a hazai CSSZ nézők figyelmébe, hiszen rá kell döbbenniük, mennyire problémás az RTL Klub által készített változat. A két műsorvezetőt, Ant-et és Dec-et imádni lehet. Olyan, mint a hazaiak körében Balázs és Jani, akik legutóbb a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben vezettek közösen. Értik a dolgukat és viccesek, nem is véletlen, hogy általában elviszik a különböző díjakat, amikben jelölést kapnak. Simon Cowell távozása nincs hatással az ötödik évadra. Szállítják ugyanazt a minőséget, ugyanazt a nézői elégedettséget. David Hasselhoff pedig odaillik, még ha a jenkiknél kicsit gyengébbnek érződött. A briteknél teljesen jópofa. Azért persze Simon odamondós stílusa, amikor egyből rányom az x-re ha nem tetszik: hiányzik, de elvileg fel fog tűnni a későbbiekben.

A startja korrekt lett nézettség szempontjából is. 10 millió angolt leültetett a képernyők elé, ami cirka 40%-os közönségarányt takar. Esett az előző évi teljesítményéhez képest. Ez viszont a francokat se érdekli, mert a BGT jövője annyira biztos, mint egy American Idol-é a Fox-nál.

This entry has a rating of 4

free web stats