24: Redemption – A kényszerű filmes kikacsintás

 
Beküldte: tess 2011 June 28, 17:01-kor a(z) 24 témába.

Sanyarú egy sors várt a 24 fanokra a 6. évad után 2007-ben. Jött ugyanis az WGA-sztráj, ami mint ismeretes egészen sok sorozatnál betette a kaput. Ez történt a 24 esetében is, amit a készítők aztán szimpla 1,5 évnyi kényszerpihenőre küldtek. Az akkori 7. évados tervek pedig mentek a lecsóba, meg egy alternatív megoldásba, ami egy tv film lett.

Bevallom sosem voltam valami nagy 24 fan, de amikor meghallottam hogy a széria tv filmet kap hirtelen az én szemeim is kidülledtek. Elvégre miként lehet egy bruttó 120 perces filmben produkálni a 24 adta légkört? Hát a készítőknek sikerült, igaz egy kicsit félre is vezettek, lévén maradtak a jól bevált kaptafánál, vagyis real time-ban kaptuk meg a kötelező adrenalin löketet Bauer módra.

A film tehát 2 óra történéseit meséli el, amiben Jack tovább folytatja a bujdosást a kormány erői elől ezúttal Afrikában, egy fiktív országban Sangala-ban. Itt egy régi bajtársának segít a misszionárius munkájában, de persze ahogy lenni szokott a baj megint csak utoléri. Először a kormány csatlósai találnak rá, majd pedig az országban polgárháborús helyzet alakul ki, aminek hátterében természetesen felsőbb amerikai körök is aktívan részt vesznek.

Maga a jobbára 3 szálon fut, de ebből természetesen a másik 2 teljesen jelentéktelen. Itt sokkal inkább a karakterek megalapozásán volt a hangsúly, a film teljes egészében Jack Bauer egyszemélyes hadsereg számára volt kihegyezve. A döcögős kezdés némileg idegesítő lehetett pont emiatt is, de a készítők abban a röpke 30 percben olyan feszült légkört generáltak, hogy már-már tapintható volt a feszültség, ami a záró képsorokig ki is tartott.

Maga a dramaturgia végletekig lecsupaszított volt, semmi újat nem sikerült mutatni, elvégre Jack-et megint a jó szíve vitte a bajba. Ugyancsak evidens volt a patrióta hajlam is, ami nekem még mindig a ’90-es évek akció moziijait jutatja az eszembe. Jack egy kisebb hadsereg ellen és persze mind tudjuk ki nevet a végén. Mindazonáltal végre jó volt látni, hogy most nem a világmegváltás állt a történet középpontjában, hanem egy kisebb kollektíva. Ezt a tendert igazán megtarthatnák az írók, akárcsak a látványos verekedéseket is, elvégre Jack fegyverrel verhetetlen mint tudjuk, szóval az nem igazán opció hosszútávon.

A film mint említettem egészen sok karakterre foglalkozott, akiknek a javával majd csak a sorozatban találkozhatunk. Mindazonáltal akadt itt számos olyan színész, akit egyszerűen öröm volt nézni. Gondolok itt a bad-ass politikus John Voight-ra, aki megint hozta a szokásos karakterét. Hiába, a palinak csak a kétes erkölcs megy, de az nagyon. Ugyancsak tiszteletét tette a jobbára csak katonai szerepeiről ismert Tony Todd, aki meg maga volt az über bad-ass. És a legjobb, hogy mindketten visszatérnek még a folytatásban. Továbbá jó volt látni a még rendezett külsejű Robert Caryle-t (Stargate Universe), akit minden bizonnyal hiányolni fogunk a folytatásból, akárcsak az ultra geci titulust birtokló Gil Belows-t (FlashForward) is.

Összegezve a Redemption nem a megváltás volt, sokkal inkább egy keserű filmes kikacsintás, ami ugyan most működött, bár elképzelni nem tudnám ezt a formátumot lehetséges 24 alternatívának. Mindezek mellett persze kellően pörgősre és nyomokban akció dúsra sikeredett. A feszültség végig tapintható volt, de semmi több. Ez sokkal inkább egy látványos alapozás volt csak, ami remélhetőleg kevesebb üresjáratot eredményez majd a 7. évadban.

This entry has a rating of 3.5

free web stats