True Blood – Elstartolt a 4. évad

 
Beküldte: tess 2011 June 28, 18:20-kor a(z) True Blood témába.

Az utóbbi évek bevett rutinjává vált, hogy az HBO kreatív reklámkampánnyal támogatja meg a True Blood-ot, valamint az is, hogy Allan Ball általában ott folytatja a történéseket, ahol abbahagyta, de ez a széria most a 4. évadnál megszakadt. Egyrészről a kampány csapnivaló volt, nem igazán nevezhettük kreatív kikacsintásnak. Másrészről Ball nagyívben tett mindenkire, nyitva hagyta az ajtót és inkább ugrott egy évet. Fck!!!

Néhanapján azért elbeszélgetnék Allan Ball-al, akinek meglehetősen érdekes elképzelései vannak az in medias res-ről. Sookie látszólag a paradicsomban találja magát, mi meg rögvest a pokolban, amikor nem folytatódik Bill és Sophie Anne összecsapása. A gyógyszerek aztán ténylegesen akkor gurulnak csak el igazán, amikor Ball prezentált nekünk egy elavultnak is nehezen nevezhető CGI mizériát és a néhai Stan Winston gyakorló éveiből örökül hagyott maszk panoptikumot, ami arra lenne hivatott, hogy sokkoljon minket az új főszállal, vagyis a borszorkákkal.

Az érces kezdésből gondolom kiderült, hogy totális WTF-momentummal volt dolgunk, csakhogy a másik végletről. Ez igazán nem talált be, akárcsak az 1 éves időugrás sem, ami mellesleg Sookie életéből teljesen kimaradt. Vagyis ő még a 3. évados sebeit nyalogatja miközben mindenki más tovább lépett. Lényegében a premier a többiek újboni bemutatására ment el javarészt. Görcsösen végigveszi az összes szereplőt és az életükben beállt változást, ami így elsőre teljesen felszínesnek és hatásvadásznak hatott.

Az egyedüli életképes szál természetesen a két vámpíré, de hát persze hogy velük foglalkozik a legkevesebbet a forgatókönyv. Azt már az elején látni lehetett, hogy Bill-el nincs minden rendben, aminek kivételesen örülni is tudok. Végre mellőzték azt a mesterkélt érzelmi kötődést Sookie irányába, így a látványosan nem működő chemistry most végképp eltűnt. Ugyancsak Bill nevéhez köthető a rész végi sokkoló cliffhanger is, amit már sejteni lehetett, vagyis új királya van Louisiana-nak. Eric karaktere most valamivel háttérbe szorult, így csak jobbára egy remek monológra futotta, ami tovább mélyített Alexander Skarsgard renoméját, no meg persze némi asszisztálásra Anna Paquin kötelező évadkezdő pucérkodásához.

A sorozat gerincét ugye eddig jobbára a mellékszereplők adták, akik azért érdemben mindig hozzátudtak tenni valamit az évadokhoz. Most viszont a totális kreatív hanyatlásban tobzódnak. Jason még csak-csak elment, de a többiekkel látványosan nem tudtak mit kezdeni. Sam egyszerűen csak cameozott, Tara pedig maradt a fülledt erotikus szerepben, de mivel eddig rekord mennyiségű faszit fogyasztott 3 évad alatt, így a készítők most egy nővel dugták ágyba. A kényszeresen savanyú röhögés viszont akkor jött, amikor Andy-ből narkóst csináltak. Ezek után van még lejjebb?

Persze közben azért futotta némi alapozásra is, lévén valamiről úgy is szólnia kell a 4. felvonásnak. Ezek közül mindenképpen Lafayette varázslós kikacsintása, Jason elrablása és Bill új énje adhat bizakodásra okot. Másrészről tutira vehető egy erős flashback éra is, lévén előbb vagy utóbb, de a készítőknek meg kell magyarázniuk azt a kimaradt egy évet.

Az évad tehát elkezdődött, bár most abszolút nem olyan iramban, mint azt tette egy éve. A történések jelenleg nem az én szájízem szerint alakulnak, de hát van ilyen, meg mint ismeretes a sorozat majd az 5.- 6. rész környékére pörög fel úgy istenesen szóval ne írjuk le. A potenciál most is adott volt végig, csak jól kell kihasználni. Ellenben a remek atmoszféra most valahogy mégis elmaradt. Hiányzott az túlfűtött déli hangulat, ami megszerette velem  a sorozatot, bár ezt tudjuk egyenlőre be a csapongó történetvezetésnek. Mindezek ellenére a sorozat 5,424M nézővel nyitott, ami ugye kicsivel kevesebb az 5,44M-s über szám a remek 3. évadból, de így sem lehet oka panaszkodni az HBO-nak.

This entry has a rating of 3

free web stats