Torchwood – Kezdett a Miracle Day

 
Beküldte: tess 2011 July 12, 23:06-kor a(z) Torchwood témába.

Kétségkívül az év egyik kellemes kollaborációja lehet a BBC és a Starz közös munkája, ami a Torchwood megmentésére irányul. A sorozat még 2006-ban indult útjára mint az aktuális Doctor Who spin-off és gyorsan a kritikusok nagy kedvence lett. A széria aztán 2 teljes és egy rövidített 3. évadig húzta a szigetországban, ahol az utolsó felvonás a Children on Earth fene nagy sikereket könyvelhetett el.

Éppen ezért az amerikai piac is benevezett egy remake-re, amit addig húztak-halasztottak, hogy nem lett belőle semmi. Ellenben a sorozat creatora Russel T. Davis (Doctor Who, Queer as Folk) nem mondott le a gyermekéről és végül kierőszakolt egy reboot-ot, mint lehetséges opciót. Na ez lett a Miracle Day alcímen futó 4. évad, aminek a költségvetésébe beszállt a Starz is. És mivel reboot-ról van szó, az egységet átköltöztették Amerikába, a régi szereplőket pedig kukázták, megtartva a két legkarakteresebbet közülük.

Éppen ezért a The New World címen futó premier simán beillene egy pilotnak is, lévén majdhogynem a nulláról kezdődik minden. A CIA egy különös email-re lesz figyelmes, ami egyetlen szót tartalmaz csak, ez lenne a Torchwood, ami hirtelen taccsra teszi a teljes biztonsági rendszert. Ezzel egy időben pedig a Földön megszűnik az elhalálozás. A két CIA ügynöknek pedig nem kell sokat agyalnia azon, hogy a két eseményt összekösse egymással és ebből adódóan felkutassa a Torchwood Intézet még élő tagjait.

Davis okosan lavírozott végig a premiernél, nem zúdított ránk 3 évados gyorstalpallót, sokkal inkább csak a lényeget prezentálta. Azt sem közvetve, hanem az új szereplőkön keresztül, így aki elsőre látott Torchwood részt (jelen!) az is képbe került a rész végére. Ebből adódóan most inkább alapozással volt csak dolgunk, ami felvezette a lehetséges irányvonalakt és bemutatta a karaktereket. Maga a csoda még nem került elemzésre, annyit lehet sejteni, hogy az idegenek művek és köze lehet a kapitányhoz. Sokkal inkább a halhatatlanság morális és társadalmi kérdéseit pedzegette, melyekben hatalmas potenciál lakozik.

Nem úgy mint a karakterekben, akik igen csak nagy csalódást okoztak a számomra. Mekhi Phifer (The 4400) egyszerűen súlytalan volt a CIA góré személyében. Szemlátomást az írók nem nagyon foglalkoztak a karakter elmélyítésével, inkább csak holmi side-kicknek képzelik a kapitány mellé. Ebből kifolyólag sorra záporoznak a kemény egysorosok, amik jobbára az angol és az amerikai kultúra eltéréseit veszik górcső alá. Alexa Havins (All My Children) ugyancsak csalódás volt, unalmas és felszínes és aki némileg csak az eyecandy vonalat hivatott erősíteni. Egyedül a két öreg John Barrowman és Eve Myles hozták a szintet, de nekik meg ez ugye rutin volna.

Egyedüli meglepetés Bill Pulman (Revelation) volt, aki roppant karizmatikusan hozta a pedofil gyilkost. Ő még tutira tartogat meglepetést, mind a színészi játékot, mind pedig a karakterében rejlő lehetőségeket illetően. A másik kellemes meglepetés pedig a pénz jelenléte volt, aminek hála azért jutott az akció faktorra is egy kevés. Igen csak látványos betétekre futotta, ami azért már igazán kijárt a sorozatnak.

Ettől függetlenül viszont a Miracle Day kezdése roppant sótlan volt és kissé tán vontatott is. Szó se róla potenciál van benne rendesen, de mégsem tudott egységes egésszé összeállni. Nem egyszer túladagolták az alapozást, így elhúzva a felvezetést. Ebből adódóan a látványos akcióbetét nem volt más mint szimpla tech-demo, holott feszültség generálásnak szánták. Reméljük a folytatás biztatóbb képet mutat majd, mindenesetre az alapötlet találó, szóval megéri kivárni.

This entry has a rating of 3.5

free web stats