Rescue Me – Kezdett a 7. évad

 
Beküldte: Kanyecc 2011 July 13, 0:11-kor a(z) Rescue Me témába.

Az AXN jóvoltából minap megnéztük – az amerikai premier előtt (köszi, pacsi!) – a Rescue Me utolsó kilenc részének elsőjét. Hm. Megosztja a népet a számozás. Valakik 6×11-et emlegetnek, valakik pedig 7×01-et. Az F/X kettévágta az etapot, ez tény, hiszen a készítők már évekkel ezelőtt behatárolták, hogy a 9/11 10. évfordulójának környékén szeretnék lezárni Tommy-ék zűrős életét, s ezáltal tisztelegnének az ott elhunyt tűzoltók (és persze mások) előtt. Kívánságuk valóra fog válni, végül is ily módon sikerült megoldani. Ha engem kérdeztek, akkor inkább beszélnék 6×11-ről, mint sem évadnyitóról, mert ott folytatódik, ahol abbamaradt, semmi ferdítés, semmi baszakodás, jön az újabb fejezet.

Még mindig hű a műfajához. Távol áll tőlem a dramedy, de a Rescue Me-vel sikerült megszeretnem. (The Big C-t ezért hanyagolom.) Az évadnyitóban, mert hivatalosan az, kapunk kellő mennyiségű komédiát, illetve drámát. Talán utóbbiból kicsit kevesebbet, amelyet inkább elvontabb formában szállítottak. (Gondolok azokra a jelenetekre, ahol feltűnik az az illető, aki az egyik mentés során lebénult (? ­– már nem rémlik), értelmi fogyatékos lett, mellyel „lehangolja” a nézőt, elgondolkodtatja az életről és egyben egy villámgyors önismeretre biztatja. – Legalábbis pár röpte másodpercre mindenképpen sikerült mindezt elérnie nálam.)

Ugye az epizódot Peter Tolan és Denis Leary nevéhez jegyezzük, hiszen ők kapták meg az írói staféta botot, hogy elvarázsoljanak ötleteikkel. (Denis a sorozat Tommy-ja, ha netán nem lenne tiszta.) Leary jeleneteit szerettem. Félre értésekbe ne essünk, mert távol volt a jótól, a kezdésben ízleltől; viszont a párbeszédeire, a mimikáira, a gesztusaira hihetetlen nagy odafigyelést szentelt. Érződött a karakterre nehezedő teher, illetve a helyes útnak a megfelelő eltalálásának próbálkozása.

A rész legnagyobb hátrányát az össze-visszaságban véltem felfedezni. 5 hónapot ugranak előre az időben, amivel a feje tetejére állítanak mindent. Ami fehér volt, az fekete. Engem nagyon zavart pl.: Tommy két nőjének egy húron pendülése. Itt meg is jegyezném, hogy ez az epizód inkább a női nézőknek lesz a kedvence, ugyanis a szerelmi háromszög folytatódik, méghozzá eléggé kacifántos vonalon. A másik hiányt a tűzoltóságnak a háttérbe szorításával érték el. Szinte az egész Gavin-ékre épült, pedig annyira szeretem, amikor az őrsön hülyéskednek a kollégák. Visszasírom a régi szép időket, amikor az újoncokat szopatták, amikor extrém esetekhez mentek ki, amikor ennyire a dráma nem uralkodott el. Érződik a 9/11 évfordulója.

Írtam azt, hogy komédiát is kaptunk. Míg az első 3 évadjánál sorban dőltünk a röhögéstől, mostanság csak megmosolyogtatni tudnak. Sajnos. Ez a dramedy egyik hátul ütője. Ha elúszik az arany, akkor annyi az egyensúlynak. Ez persze nem most történt meg, hanem évadokkal ezelőtt, de azóta se találták meg. Próbálkoztak jó poénokat bedobni, sikerült is java részt, de jobbat szerettünk volna hallani. (A Facebook-os viszont tetszett.)

Lenny Glarke-nél annyit se érne, amennyit adnék rá. Teddy zseniális karakter. És az a hülye ötlet, amivel előállnak a kezdésben… hát komolyan, felidézik a 2-3. évadot. Adja magát. Kicsit örült, egyébként nagyarc. Hiányozna, ha nem lenne. Gondoskodik a komédia részlegéről a sorozatnak.

El se tudom képzelni, mi várható a hátra maradt 8 epizódban. Volt lánykérés, volt alkoholprobléma, volt terhesség kiderülés, és ami nem volt, az a tűzoltóság és a vele járó eseményei. Nagyon remélem, hogy összekapják magukat, mert még mindig amondó vagyok, hogy a Rescue Me 2-3. évadjakor élte aranykorát. Sajnos azóta megismertünk mindenkit. Ismerjük a hülye szokásaikat, a rigolyáikat, amik 30-40 résszel később már cseppet se annyira viccesek, szórakoztatóak, hanem inkább idegesítőek, snasszak, már-már hétköznapiak. Maradni fogok. Ilyenkor nincs értelmi kiszállni. Szeretjük a Rescue Me-t, még ha alul teljesít is.

(Zárásképp, végszó gyanánt: az AXN idehaza az amerikai premiert követően 24 órával – annyival se! – fogja leadni a friss részét, valamint az AXN Playerben is megnézhető lesz 7 napos limittel. Kell ennél jobb hír?)

This entry has a rating of 2

free web stats