Hidden Palms – A teljes széria

 
Beküldte: tess 2007 November 16, 16:14-kor a(z) Hidden Palms témába.

Premier: 2007/5/30
Finálé: 2007/7/4
Részek: 8 részes a teljes 1. évad
Csatorna: The CW
Hazai csatorna: Viasat 3

A tini-dráma, vagy ahogyan sokan emlegetik a tini-soap mostanság igen csak mellőzött műfajnak számít. Pedig nem is olyan régen, még az egyik legkedveltebb műfaj volt. Gondoljunk csak vissza a Dawson’s Creek, vagy éppenséggel a Gilmore Girls uralkodására. Elképzelhetetlen volt, hogy ne nézze az ember. Sőt titokban még azok is nézték, akik ki nem alhatták Dawson folyamatos lelki nyüglődéseit. Aztán hirtelen beköszöntött egy új irányvonal és már cseppet sem volt trendi tini sorozatokat nézni.

Az alapok:
Szerencsére a kreativitási gondokkal küszködő műfaj gyors vérfrissítésen esett át és ezzel kezdetét vette a másodvirágzás. Felnőtt egy új generáció, akik már nem akartak beszállni a klasszikus műfajba, helyette nekik valami új kellett. Igazából ezt az újdonságot ismételten a WB szállította a One Tree Hill személyében, ami sajnos nem találta meg a számításait. Csak egy bizonyos réteget kötött le, így a műfaj következő generációja mégsem lett annyira populáris, mint az elődök. Szerencsére a FOX is jól lavírozott a hullámok közt és berendelte a Josh Schwartz sorozatát a The O.C.-t. Mivel a FOX országos adó volt és nem netlet gyorsan sikerre tudta vinni a szériát, ami így már sokkal populárisabb is lett. Hirtelen megint divat lett a tini dráma! A siker a szokatlanul új témaválasztásban rejlett, hisz itt nem a hétköznapi emberek problémáit mutatták be, hanem a felső 10.000 szenvedését. A formula nem túl egyedi, mivel már számos remaket megért, de a FOX-nak mégis bejött, hála a tökéletes tálalásnak. Így nem véletlen, hogy a 2006/07-es szezon sokak szerint a műfaj bukása, ugyanis ebben az évadban a FOX törölte a The O.C.-t. Ezzel egy újabb korszak zárult le, újabb tinik nőttek fel.

Persze ha egy hely megüresedik, akkor a konkurensek nyomban agyalni kezdenek, miként tölthetnék be. A WB utódja a CW volt az első, aki felismerte a nagy lehetőséget. Itt az ideje egy újabb korszak, hisz tinik mindig is voltak és mindig is lesznek. Így tehát pont kapóra jött a Lionsgate Television egyik 2006-os próbálkozása a Palm Springs, ami a 2007-es CW műsorrendben már Hidden Palms címen volt jelen. A sorozat a mid-seasonben debütált volna Március 6.-án, de végül is a premier időpontját eltették kora nyárra. Végül május végén került sor a nagy debütálásra, ami istenesen megmozgatta az addigi állóvizet. Kevin Williamson újra a nyeregben érezhette magát a Dawson’s Creek után. A kritikusok persze nem voltak elájulva a produkciótól, a Metacritic csak egy laza 45%-ot adott rá. Ezen most lehetne vitatkozni, hogy jó vagy rossz, de nem érdemes. Itt a hangsúly a nézőkön volt, akik viszont egy laza 9,2-es értékelést adtak neki, természetesen 10-es listán. Így tehát cseppet sem túlzok akkor, amikor azt mondom, hogy mindenki a következő generációt látta a szériában. A Pilot annyira sokkolt ténylegesen is, hogy még a teljes a Guru Team és a vendég bloggerek zöme is írt róla. Íme a teljes lista: Kanyecc, Fercsa, Botond007, Eszter és persze jómagam. Azóta sem volt ilyenre példa.

A folytatás viszont már cseppet sem volt ennyire rózsás. A premiert 1,86 millióan látták, ami heti viszonylatban a sorozatot a 83. helyre rangsorolta. Nézettségileg mégsem volt akkora durranás a széria, mint azt sokan várták. A folyamatos nézőszám vesztés pedig radikális lépésekre késztette a CW vezetőségét. A sorozatot visszavették 8 részre és ezzel együtt fel is pörgették. Két héten át dupla ész került adásba, ami mindenki előtt nyilvánvalóvá tette a tényt, a CW hivatalosan is lehízta a rolót. Erre pedig tökéletes példa volt a Július 4-ei finálé is. Július 4-e tipikusan az a nap, amikor az emberek nem néznek tv-t. Ez pedig a nézettségen is meglátszott. A végére már csak 970.000 néző tartott ki, ami heti átlagban a 99. helyre volt elég. A sorozat rövid ideig tündökölt csak, majd szinte egyik napról a másikra eltűntették. A CW olyannyira befürdött a produkcióval, hogy még a dvd kiadás ötletétől is elzárkóztak. Helyette viszont kidobták a kemény 8 részt a nemzetközi piacra, így sikerült a Viasat3-nak is lecsapni rá.
hiddenpalms_promo1.jpg
A stáb:
A sorozatot hivatalosan az a Kevin Williamson jegyzi, aki annak idején sikerre futatta a műfajt a Dawson’s Creek-kel. Williamson most is hozta a szintet és többé-kevésbé ügyesen lovagolta meg a The O.C. által keltett hullámokat. A creator mellett a produkció több nagyobb nevet is jegy, elég például csak Scott Winant-ra gondolni, aki jelenleg a Californication-nal van a csúcson. Előtte pedig olyan sorozatokban munkálkodott, mint a Huff vagy a My So-Called Life. Barbie Klingman neve mondjuk már keveseknek lehet ismerős, pedig rövi ideig még az Everwood íróstábjában is vendégeskedett. Randy Nelson pedig sikere futatta az óta a The Kill Point-ot a Spike-on, ami a szó legszorosabb értelmében sikert jelent.
A stáb tehát adott volt és persze a történet is, így már csak egy tényleg trendi szereplő gárdára volt szükség, ami sikerre viszi a sorozatot.

A szereplők:
A stáb tagjai egy percet sem tököltek és megszerezték maguknak a The O.C.-ból már jól ismert Michael Cassidy-t és Taylor Handley-t. Kérdem én mi ez, ha nem agresszív üzletpolitika? A két színésznek persze pont kapóra jött a szerep, így a főbb vonalak már borítékolva voltak. Már csak pár igazán ütős eyecandy kellett némi ambícióval és kész is a tökéletes szereplőgárda. Szexi és persze trendi, pont annyira amennyire a nézők megkövetelik. Nem véletlen tehát, hogy Greta karakterét a mesésen szép Amber Herad kapta, aki eddig csak vendégszerepesedett. Ellary Porterfield-nek pedig ez volt az ugródeszkája egyben. Persze nem szabad megfeledkezni a kötelező csokiról sem, aki hasonlóan szexi, mint társai. Nikki karakterét az a Tessa Thompson kapta, aki a Veronica Marsban is lehúzott egy laza évadot.

A történet:
Johnny Miller édesapja öngyilkossága után édesanyjával és mostohaapjával Palm Springs-be költöznek. Johnny nem jön ki valami jól a családjával, így inkább a magányt választja. Ezt töri meg a szomszéd srác Cliff Wiatt, aki egyébként a környék ügyeletes mókamestere. Új város, új barátok és persze új szerelmek. Johnny nyomban beleszeret Greta-ba, az érinthetetlen lányba. Nem is rossz kezdett! Persze a sok újdonság sok titkot is magával hoz. Kiderül, hogy Johnny szobájában Cliff és Greta barátja Eddie öngyilkos lett, sőt egy titokzatos nettező állítása szerint nem öngyilkosságról, hanem gyilkosságról van szó. A tettesek pedig nem más, mint Greta és Cliff.

Johnny-t persze hajtja a kíváncsiság és a dolgok után akar járni. Ennek következtében viszont megromlik a kapcsolata Cliff-fel, aki ezek után egyre gyanúsabb dolgokat csinál. Gretával folytatott kapcsolata pedig a folyamatos titkolózások miatt elég labilissá válik. A nagy nyomozásnak hála viszont összeismerkedik Liza-val, a szembe szomszédos lánnyal, aki titokban Eddy nagy barátja volt, így meglepő dolgokról van tudomása. Johnny gondolatai szép lassan teljesen összekuszálódnak és már nem tudja eldönteni kinek is higgyen igazán.

A széria szó szerint a sokkolásra ment rá, amit általában a fináléban kapott clifhangerekkel értek el. Először még tényleg döbbenetesen jó jelenetek voltak ezek, de idővel teljesen értelmetlenné váltak. Az egész széria felett elkezdett uralkodni a kreatív gondolkodás hiánya, így pár rész alatt a briliáns sorozat közepes tini-soap kategóriába süllyedt. Tiszta sor volt, hogy a 3 főszereplő közül senki sem lehet gyilkos, így az írók sorra termelték az új karaktereket. Hirtelen megjelent Greta apja és Eddie anyja, akik szintén belefolytak a totkzatos ügybe. A szálak egyre jobban bogozódtak, így a fináléra már senki sem tudta, hányadán áll a sorozat. Az tiszta sor volt, hogy Greta és Johnny ártatlan, de akkor ki lehet a bűnös?

A 8. részig tartó válságból aztán sikerült kilábalni a készítőknek, igaz ebben nagy szerepe volt a CW-nek is. A csatorna áldását adta rá, hogy a rövidített évad története le legyen zárva. Ez jelentem meg is valósult és tényleg pofás lett. Szó szerint tátva maradt a szám. Nem volt olyan hű de nagy jelenet nem kell aggódni, de azért mégis ütött. A gond csak az volt, hogy átestek a ló túloldalár és elfelejtették lezárni a történetet. Végül kaptunk egy alig 10 másodperces cliffhangert, ami viszont folytatásért kiált. Ilyenkor az ember hajlamos belegondolni, hogy mi lett volna ha… Hát azt kell mondanom volt még itt lehetőség dögivel és hazudnék, ha nem nézném még a sorozatot pár évadon keresztül.
hiddenpalms_promo2.jpg
A színészi játékot és persze az egész évad kritikai egységét szándékosan hagytam ki, mivel hozta a nagy átlagot. Bika jó kezdés után folyamatosan romló minőségbeli tendencia, ami pár rész alatt szépen be is ált és utána stagnált a fináléig. A történet telis tele volt a műfajra jellemző klisékkel és persze hibákkal. Ezt lehet a csonka évad számlájára írni, de igazából nem érdemes. Előbb vagy utóbb minden hasonszőrű sorozat belefut ezekbe, és ezt el kell fogadni. A sorozat egyetlen vonzereje a tálalásban volt ezúttal is. A sok eyecandy, az egzotikus táj és persze a zseniális zeneválasztás végül egy igazi guity pleasure sorozatot csinált. Már nem érdekelt minket a történet és a nyomozás, már csak a kötelező heti vizuális élvezetre gyúrtunk, amit azért többé-kevésbé meg is kaptunk.

Az első évad:
1.01 – Pilot
1.02 – Ghosts
1.03 – Party Hardy
1.04 – What Liza Beneath
1.05 – Mulligan
1.06 – Dangerous Liaisons
1.07 – Stand By Your Woman
1.08 – Second Chances

Ajánló:
Hát akinek eddig nem esett le, annak most még egyszer. The O.C. csont nélkül. Persze ha jobban belegondolunk, akkor nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a széria ugyan megbukott, de egy új nemzedéket azért létrehozott. Ez a generáció már nem az, ami hajdanán a Dawson’s Creek-et vagy a The O.C.-t nézte. Már valamelyest változtak az igények azóta, de szerencsére a 2007/08-as szezon meghozta rá a kínálatot. Bezony, itt a Gossip Girl lesz a nyerő minden téren. A Hidden Palms minden jó tulajdonságával rendelkezik és vérbeli guilty pleasure sorozat. A műfaj szerelmeseinek mindenképpen látni kell. De hogy ne menjünk el ennyire az aktualitások felé érdemes még megemlíteni egy sorozatot. Igaz ez egy 1. generációs alkotás, de szintén nagyon jó darab és mellesleg tipikus nyári sorozat. A Young Americans-ról lenne szó, amit szerintem minden 11. ember ismer. Pedig tényleg baró, nem véletlen, hogy az egyik személyes kedvencem.


free web stats