Person of Interest – Pilot

 
Beküldte: tess 2011 September 27, 19:31-kor a(z) Person of Interest,Pilot témába.

Megérkezett a fall season legjobban várt pilotja, ami mellesleg J.J. Abrams revansa is lehet egyben a tavalyi Undercovers zakóra. A projekt várakozási faktorát tovább még növelte az a Jonah Nolan, aki többek közt a The Dark Knight forgatókönyvét is jegyzi, mellesleg pedig Abrams kreatív társa volt a projekben. Az egyedüli negatívum csupán csak a csatorna, vagyis a CBS, amiről, mint ismeretes nem igazán tud szakítani a procedural beidegződéssel. Na, majd most talán!

A sorozat középpontjában egy titokzatos milliárdos áll, aki egy általa kifejlesztett rendszer segítségével képes megelőzni a bűncselekményeket. A rendszer tökéletességén az egyedüli csorba, hogy nem tudja rendszerezni ki a jófiú és kik az rossz arcok. Ehhez a tudáshoz aztán már csak egy harcedzett végrehajtó kell egy alkoholista ex-katona személyében és máris kész a tökéletes bűnüldöző páros, akik majd idővel megtisztítják New York-ot a kétes egyénektől. Vagy legalábbis valami hasonló bújik meg a sorok közt.

Az Abrams-Nolan páros a felszínesnek tűnő synopsost aztán szép okosan adagolta nekünk ügyelve a kellő akció és feszültség faktor fenntartására. Éppen ezért a megvalósítással semmi gond sincs. Nem egyszer mozi élmény szintű jelenetekkel támadtak, amik tényleg hihetetlenül egyben voltak. Az akció betétek igaz rövidek voltak, de csak úgy lüktetett bennük a stílus és a fesztség. Istenigazából itt látszott a legjobban, hogy a két úriember tudja mi a dörgés a mozi képvásznon is.

A forgatókönyv viszont már koránt sem volt ennyire tökéletes. Persze a misztikus atmoszféra végig belengte a sztorit, de a főbb vonalak tálalása után sajnos az a fene nagy patrióta opusz vette át a főszerepet. Mert ennek a két szerencsétlen embernek igenis meg kell menteni az egész országot a gonosztól! Szerencsére ez a mentalitás csak időszakosan dominált, helyette sokkal inkább a politikai krimikre hajazó berögződések érvényesültek. Ezzel viszont csak annyi a gond, hogy a sorozat procedural gyökerekre van kihegyezve, amihez Abrams jó szokásához híven hevenyészve rittyentett is egy átívelő szálat.

És sajnos ez a procedural vonal érvényesül az egész történetvezetésen is. A karaktereket roppant kapkodva és kimérten tálalják, akárcsak az átívelő szálat. Mintha kényszerből gyorsan le akarnák tudni, hogy aztán a teljes játékidőt a nyomozásra fordíthassák. Éppen ezért hiába a két kiemelkedő főszereplő, ha egyszer nem tudnak érvényesülni sorozat szinten. Jim Caviezel (The Prisonel) remekül hozza a hazaias berögződéssel megáldott végrehajtót, aki Terminatorként robog a neves cél felé. Persze sokszor felszínes és ez a keménykedése is hiteltelen, de legalább mindezt stílusosan tudja tálalni, ami azért nem egy utolsó szempont. Ezzel szemben Micheal Emerson (Lost) csak vegetál a jómódú mecénás szerepében. Evidens, hogy több van még a karakterében, de sajnos a pilotban egyszerű tech-sidekické lett leavanzsálva. Amúgy pont ez a megállapítás idézte fel bennem az egykori Dark Angel-t is, ami hasonló koncepcióval operált, igaz homlokegyenest más köntösben.

Összegezve tehát a Person of Interest egy remek iparos munka, egy minőségi darab, ami bőven többre hivatott. A lehetőség ott lappang benne, kérdés a készítők ezt miként tudják kiaknázni. Sajnos az Abrams-Nolan páros csak a sorozat beindításában vett részt, a showrunneri teendőket a Cold Case-ből ismert Greg Plageman –re bízták, ami sajnos koránt sem jó döntés véleményem szerint. Főleg ha a CBS is az egykori Cold Case-es berögződést kéri számon, így aztán a következő pár rész vízválasztó lesz a sorozat kapcsán.

This entry has a rating of 4

free web stats