El Barco – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2011 October 5, 21:33-kor a(z) El Barco (A Bárka),kritika,Pilot témába.

A spanyol Lost!

Az AXN-t azért szeretjük, mert nem csak az amerikai és a brit kínálatból válogat, hanem körbenéz más európai országok tévés részlegén is. Míg az országos tévéken éppen a törökmánia kap helyet – az Ezellel és a Seherezádéval –, addig náluk a spanyolok hódítanak. A lavina évekkel ezelőtt indult el, az Internátus és a Balfék körzet vetítési jogainak megvásárlásakor. Azóta tudjuk, hogy Európa nyugati szekciójában mire képesek az írók, a színészek. Az El Barco egy viszonylag friss próbálkozás, ha azt vesszük alapul, hogy az 1×01-es rész januárban ment le. A folytatására se kellett hosszú hónapokat várni, mivel már szeptemberben a 13 epizódos első etap után megkapták a másodikat, amelyet 17 részesre rendeltek be. (Kb. most járnak 2×05-nél.) Ha odakinn bevált, akkor csak lehet benne potencia, jövő.


A legénység népes!

A történet középpontjában: egy iskolai hajó áll, a „Sarkcsillag”, annak legénysége, ahol helyet kapnak civilek és tanoncok. A bárka kifutása után történelmi pillanatra készülődik a világ egyik rejtett kutatólaborja, ugyanis az egyik részecskegyorsító laborban kísérlet indul. Csak az a pár ember tud a kísérletről, akik be lettek avatva, köztük a hajó legénységének egyik titokzatos szépsége, aki a csoport természettudományos specialistája. – No, de ne rohanjunk ennyire előre. Megtartom a sztori lényegét nektek.

A Bárkáról annyit kell tudni, hogy több szálat indítottak el a készítők. Hármat, négyet számoltam, ha jól rémlik. A legerősebb, legkézenfekvőbb, legérdekeltebb mindenképpen az, hogy mi lett a Földdel, miután a részecskegyorsító laborral és úgy mindenkivel megszakadt a kapcsolatuk a hajon lévőknek. Ezen kívül ott van a bérgyilkos (?) fószernek a története és két családira orientálódó is a hajó tanoncok mellett. Érzésem szerint, mindenki megtalálja a sajátját, amiért nézni tudja ezt a misztikus drámát, ami kapott kellőmennyiségű romantikus vonást is. Igaz ebből sokat a kezdetben alig ha éreztünk, de a szereplőgárda teles-teli van eyecandy karakterekkel. Mind a csajok, mind a pasik megtalálják a nekik tetszőt.


A kedvenc karakterem!

Beszéljünk kicsit a fentebb írt idézetről. Merész kijelentés – nem is tőlem származik, hanem a sajtóközleményből, de hát ők tudják. Szerintem kicsit magasra tették ezzel a mércét, ám ha lesz benne kellőmennyiségű misztérium lehet megállja a helyét. A felvezető rész kibontotta a „csomagot”, a karakterek megkapták a bemutatásukat. Mindenkiről meg tudtunk dolgokat és nem is kevertem össze egyiket a másikkal. (Sok a karakter, még sincs vegyülés. Ez jó!) Ilyen téren jól dolgoztak az írók. A rejtély résszel azonban koránt se voltam elégedett. Nagyon elharapták. Pár párbeszéddel akarták megalapozni a feszült helyzetet, illetve egy szökőárral, azonban a második percben már félnappal később játszódik a sztori. Hamar lerendezték. Nagyon hamar. A legnagyobb negatívumom. Ilyet nem szabad csinálni, vagy ha igen, akkor az utolsó 5 percet az új részbe kellett volna beleültetni, hogy legyen értelmes cliffhanger az epizód végén. Így csak egy gyengébbet kaptunk, amit a következő rész tartalmával alapoztak meg.

A karakterpaletta sokszínű. Némelyik klisés lett, főleg a kislány. Bár a kíváncsiságuk és a félelműk erős ellentétben áll egymással, ezért talán annyira még se az. A történet szempontjából a rövidtávú dolgok inkább a kiszámíthatóbbak, mint pl.: hogy apuka kicsi lánya nem köp, mert el akarja fogadtatni magát a társaival. Hogy pontosan mire lesz képes A bárka, azt nehéz megjósolni, de az látszik, hogy van benne kellő potencia, amit ki kell aknázni.

Láthattunk szökőárt, s ezáltal az is világossá vált, hogy mennyi pénzzel kell gazdálkodniuk. A CGI-re nincs panaszom. Igazából mivel spanyol tévécsatornára készült, fogalmam sincs hogyan állnak az anyagi dolgokkal. Megvalósítás szempontjából annyit láttunk, amennyire futhatta. Másra tényleg nem tudok gondolni. Mármint még mindig bennem van, hogy egyszer csak nyissz és már nappal van. Nagytotálos hullám ostromolta hajós jelenetet nem láttunk, ami szintén negatívum. Dülöngélt a bárka jobbra-balra, de azt is csak belső nézetben érzékelhettük.

Véleményem szerint, nem a látványvilággal fogták meg a nézőket odakinn, hanem a történettel. Két nagy kérdés ott lebeg a levegőben: az egyik, hogy mi történt a Földdel; a másik, hogy kik azok a rosszfiúk és mit követtek el?! Egy valamiben viszont reménykedem, hogy a földön maradnak, azaz kapunk válaszokat hamarabb, mint azt várnánk; illetve a random epizódsztoriktól megkímélnek bennünket, ahogy az áldrámázástól (értsd: ne játsszák túl a szerepüket a karakterek) is.

Kell két-három rész, hogy tisztábban lássak. A felvezetés remek volt. Mindenkit elindítottak. Megalapozták az átívelőszálakat, hoztak randomot is. Spanyolsorozatokat alig nézek, de erre speciel kíváncsi leszek. A kezdés közepes volt, talán egy kicsit jobb is lehetett volna, ha a szökőárnál nem csípik le csak úgy. A pont levonás pedig a holtpontok, a sablonos karakterek miatt is járt még.

This entry has a rating of 2.5

free web stats