Prime Suspect – Pilot

 
Beküldte: tess 2011 October 13, 18:28-kor a(z) Pilot,Prime Suspect témába.

Durva látni, hogy az NBC ilyen brutális kreatív lejtmenetbe kapcsolt az elmúlt pár évben. Jó példa erre az idei újonc kínálata is, ami majdhogynem teljesen hidegen is hagy. Ebbe az igen csak rossz megítélésű közegbe csúszott be egy újabb remake, ami mondani sem kell, megint csak brit alapokon nyugszik és megint csak nagy zakónak fog bizonyulni. Bizony, a Prime Suspect-ről van szó, ami nálam simán benne van a legkevésbé várt idei sorozatok képzeletbeli TOP5-ös listáján. És hát, ahogy a hype-on is látszik a végeredmény ismételten hagy kívánnivalót maga után.

A történet egy gyilkossági nyomozónőről szól, akit új körzetbe helyeznek át, ahol jobbára csak szexista bunkó kollégák veszik körül. A megítélése így cseppet sem véletlenül a nulla felé stagnál, ami cseppet sem javul, miután a brancs egyik tagja elhalálozik. Megítélés ide, érvényesülés oda, a bűnüldözésnek folytatódnia kell, igaz senki sem gondolta, hogy ilyen keményen.

Az NBC a jelek szerint nem tanult a múlt hibáiból és megint berendelt egy klasszikust modernkori ráncfelvarrásra. Lynda La Plante sorozata cirka 20 éve volt terítéken és betegesen komor látványvilága, valamint a durva bűnesetek egyből megadták a kult státusz elé vezető zöld utat a számára. 2011-ben ezt a hullámot lovagolná meg Alexandra Cunningham (Desperate Houswives, Fastlane), aki első blikkre talán vissza is tudta adta az eredeti sorozat hangulatát. A cold open zseniális volt, de sajnos a lelkesedés csak idáig tartott, ugyanis a főcímtől kezdve hatványozottan esett a színvonal. Mondhatni az ígéretes kezdés után a script teljesen kifáradt. Sorra jöttek a felszínes, erőltetett fordulatok, miközben a feszültség faktor folyamatosan eltűnt. Az akció és a klasszikus procedural elemek szépen háttérbe kerültek, akárcsak a magánéleti szál, így jobbára csak az időhúzás ment, de az is végtelenül unalmas szinten.

Cseppet sem meglepő tehát, hogy a rendező és egyben producer Peter Berg (FNL, Trauma) élete legrosszabb teljesítményével rukkolt elő. A komor, némileg sötét atmoszférateremtés még ímmel-ámmal elment, de minden más sajnos teljesen hatástalannak bizonyult. A feszültség faktor, mint olyan nem is létezett, a fene nagy realitásnak és keménységnek pedig egy szimpla asszonyverés lett a vége. Zsírszegény élmény akárhogy is vesszük, holott a producerek közt ott csücsült egy John McNamara is, aki már anno a Fastlane-nel megmutatta a sok porba fingónak, hogy mitől is döglik az a bizonyos látvány nyuszi.

Hát itt sajnos nem döglött semmi, legfeljebb a főszereplő Maria Bello renoméja, akit nagy nehezen végre rátudtak venni egy sorozat főszerepre és erre pont ezt kapja. Bello alakításával éppen ezért nincs is semmi gond, rutinból hozza a kemény, céltudatos nyomozónőt, aki nem igazán hajlamos a kompromisszumokra. Ellenben sajnos a potenciál mégis hiányzik a karakteréből, így hosszútávon ez a berögzült rutin talán mégis csak kevés lesz. Ez vonatkozik a többiekre is, akik mind hozták jobbára a klasszikus középszert, de semmi többet. Éppen ezért alig emlékszem is rájuk, ami azért egy proceduralnak ígérkező sorozatnál gáz. Kirk Acevedo (Fringe) volt még tán az, aki egy kicsit megerőltette magát, igaz sok jelenetben visszaköszönt az előző karaktere, de ez most bőven mellékes.

Verdikt gyanánt tehát bátran kijelenthetem, hogy a Prime Suspect nem az én sorozatom lesz. Az ok pedig nevesen egyszerű, mert szar. Ennyire sivár iparos munkát ritkán látni képernyőn, network csatornánál meg pláne. Az meg hogy nem tudták belőni a formátumot a pilot alatt nálam végérvényesen is bezárta a kaput.

This entry has a rating of 1

free web stats