Person of Interest – Elstartolt a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2011 October 16, 18:28-kor a(z) Person of Interest,Pilot témába.

A Person of Interest hiányzott az életemből. Végre egy akciósorozat, ami elnyerte tetszésem. Amit nem csak a pilot részig láttam. Amit várok heti rendszerességgel. Ritka az ilyen. Itt az élőpélda. Talán a szereplőgárda vett meg, talán a játékok – most se tudom, viszont azt igen, hogy maradok, bármilyen sorsra jusson.

Kezdeném a pilottal, ha már felemlegettem. Az alapsztorit tess kritikájában olvashattátok, így arra nem térnék ki külön. Remekül megalapozták a történetet. Engem legalábbis levettek a lábamról. Amúgy se a kedvencem az in medias res kezdés. Az 1×01 okosan ráment arra, hogy főhősünk beépüljön az egyszemélyes osztagba, illetve egy ügyet is megoldjon. Így kell ezt csinálni. Közben pedig majd érkeznek a visszatérő szereplők, akik vagy segíteni fogják életet, vagy pedig pont ellenkezőleg: akadályozni, megkeseríteni.

A jelenlegi felállás szerint: heti egy ügyet kapunk. Az átívelő szálból sincs hiányunk. Ha csoportosítanom kellene, akkor azt mondanám, hogy a két főszereplő múlt béli magánéletére fókuszálódik. Csak arra orientálódik rá jelenleg, Ami miatt jó még a sorozat, hogy elképzelése sincs az embernek arról, mit hoz a folytatás. Olyan, mintha minden rész végén egy csomópontba érkeznénk, ahol több útválasztási lehetőséggel szembesülünk. Igazából az alapprobléma csak elméletben lett elindítva, mert nyomait a részekben nem érzékeltem. Mi lehet az? Hát tippemre, hogy lelepleződnek vagy valamelyik titkos felsőbb vezetés rájuk száll. Tényleg dunsztom nincs, inkább amolyan ötletellgetést folytatok.

A szereplőgárda korrekt lett. Michael Emerson alakítása kicsit a Lost-os Ben-re emlékeztet, már csak a sántítás miatt is. Alapjába véve ő alapozza meg a jó hangulatot. Teljesen bele tudja élni magát a szerepébe és a nézőnek se kell hitetlenkednie: mennyire okos, mennyire biztonságos, mennyire rejtélyes. Jim Caviezel-lel szintén elégedett voltam. A The Prisonerben mutatkozott be 2009-ben a tévé nézőknek, mert előzőleg inkább csak filmes szerepeket vállalt. Nekem speciel az itteni alakítása jobban bejött. Illik rá az őrangyal szerepe. Kevin Champman, mint piszkos zsaru szerepében – azonnal megvettek vele is, ahogy a fekete bőrű Taraji P. Henson-nal.

Komolyan, adja magát a sorozat. A szereplőgárdát eltalálták. Néha az alakításokban érezhető a hullámosság, de elenyésző számban. Az akciójelenetek se azok a hű, most leesett az álom félék, viszont mégis mutatósak. Megmosolyogatják a nézőt. Egyszerűségével és stílusosságával lekenyerezett a készítőgárda.

Az 1×02-03-as epizódok is hasonló minőséget szállítottak. A történet másik csavarja ugye, hogy nem tudni az adott illetőről, hogy áldozat vagy elkövető. Mindkettő benne a pakliban, így a kiszámíthatósági faktorja is csökken. Mondom: valahogy így kell stílusos akciósorozatot csinálni 2011-ben. Bár van egy kérdésem, amit nagyon nem értek: (1) Hogyan kerül ez a produkció a CBS-hez? – Én speciel az NBC-re vagy a Fox-ra tudnám elképzelni. Lehet azért, mert előbbin ott a Chuck, utóbbin pedig futott a Human Target. Másrészről, valamiért nagyon emlékeztet a Fringe-re. Hogy miben, azt nehéz lenne megfogalmazni. Talán a stílusa hasonló, a megvalósítása. – De megint csak ötletellgettem. Fogjuk rá inkább a képi világára.

Maradok. Nem kérdéses. Ha 13 részes lesz, akkor 13-ra; ha több, akkor többre. A lényeg, hogy mindet látni kell. A legszebb az egészben, hogy halványlila fingom sincs arról, mit akarnak a készítők kihozni az átívelő szálból. Mi lesz az etap végi cliffhanger? Be lesz-e építve a rendőrnő? – Sok a kérdés. Michael egyik vele járója, viszont itt aligha zavar!

Utószó: A pilotnak természetesen 4.5/5-öt húztam be!

This entry has a rating of 4

free web stats