Grimm – Preair epizód

 
Beküldte: Kanyecc 2011 October 23, 16:48-kor a(z) Hírek témába.

Az NBC megmutatta a Grimm pilot epizódját. (A hivatalos debüt október 28-án lesz.) Lehet, hogy kicsit rózsaszínebben látom majd a valóságot, mert hónapok óta várom a sorozat premierjét, de igyekszem megtartani az elfogultságom. David Greenwalt-ban bíztuk, hogy nem fog cserbenhagyni, hiszen a Buffy-val és az Angel-szel sokunk szívéve belopta magát az író. Másrészről, a Grimm másik nagy előnye maga a történet. Nehéz manapság ütőképes koncepcióval előállni, de véleményem szerint az időzítés el lett találva. Ennél jobb helyet maximum akkor kaphatott volna, amikor a Fringe kezdett a Fox-nál.

A kapocs a két sorozat között adott. Nemegyszer felemlegettem, hogy egymás mellett, egy csatornánál mennyire jó helyen lennének. Az NBC se lesz rossz otthon számára. Kicsit furán fog hangzani, viszont a pénteki szlotban akár átvészelheti a nehéz időszakot. Eleve kisebbek az elvárások, mint a hét másik napjain. Alacsonyabb, max. 5-6 milliós nyitást jósolok neki, ami nem sok, tudom, viszont ha célközönségben 1.7-2.0 között tartja magát, akkor könnyedén bezsebelheti a teljes évados berendelését. No, de ne rohanjunk ennyire előre.

A történet alapjául a Grimm mesék szolgáltak. A sztori középpontjában: egy nyomozó áll, aki egyik napról a másikra megtudja – a kisvárosba visszatérő nevelőanyjának hála –, hogy egy Grimm-vadász, akinek feladata fenntartani az egyensúlyt a világunkban. A mienkében ugyanis kezdenek elszaporodni ezek a fura lények, amelyek között akadnak jók, és rosszak egyaránt, de leginkább utóbbival fogunk sűrűbben találkozni.

Amivel alapjáraton megvettek a készítők az az egésznek a hangulata. Ködös, darkos kisváros, ahol sok a rossz és fura ember. Nagyon jó kameraállásokból forgattak a rendezők. Vannak jelenetek, amikor szabályosan megtapsoltam a kreativitásukat, mivel ilyen gondos odafigyelést az idei újoncok egyikében se véltem felfedezni. Tetszett, hogy a felvázolt park, ahol a bűntény történt nem „végtelenített”, hanem kicsit arrébb vége szakad és a „civilizációval” folytatódik. – Oké, majd ha látjátok a pilotot, akkor le fog esni, hogy pontosan mire gondolok. Így látatlanban lehet kicsit zavarosnak tűnik az, amit írtam, sőt! A díszleteiért odáig voltam. Próbálták minél egyedibbre megcsinálni a házak minden zegzugát. És még kicsit a Pushing Daisies-t is felidéztették velük, hiszen néha annyira színes és különc lett.

A szereplőgárdával abszolút elégedett vagyok. David Giuntoli Grimm-vadásznak jó lesz. A karakterét se rontották el. Belevitték a hitetlenkedést, de nem olyan formában, ami a néző az agyára mehetne. Egyidejűleg ezzel jól felvázolták az alapsztoriját. Összekapcsolták a kellemest és a hasznost, mert ha csakúgy szimplán a nevelőanyja elmondta volna a tényeket, biztosan hülyének nézte volna, viszont így, hogy közben megtámadja őket egy fura lény, már értelmet nyernek szavai, s hitelességet. Russell Hornsby, mint társ pedig adja magát. Mennyit dob az egész az, hogy fekete…!

A pilot sokadik pozitívuma a színészi játék. Az, amikor Silas Weir Mitchell által alakított karakter egyszer rosszat, másszor jót alakít. Az, amikor átalakulós időszakában az arcát rángatja, a nyakánál az ereket megfeszíti. Hozhatnám Tim Bagley ezerarcúságát is például, mert amit a kis viskójában lenyomott azt díjra jelöltetném.

Aminek még ki kell forrnia, azaz átívelő szál, de ezt se a negatívumok között emlegetném. A kezdésben remekül megalapoztak mindent. Elindították a dupla szálat. Az egyikkel heti rendszerességgel, a másikkal kicsit ritkábban, de biztosan két részenként fogunk találkozni. Vagy csak úgy, hogy a részek végére odateszik cliffhangernek, mint azt tették az 1×01-nél is. – És lényegében itt nyer értelmet, amit fentebb írtam: a Fringe-re hagy emlékeztetni. Rejtélyes, misztikus, modernkori, jó sztoriline-nal. Kell más?

Nem kérdéses, hogy maradok a folytatásra. Kicsit félek attól, hogy öt-hat rész múlva nem-e lesznek snasszok a sztorik, de bízom az írók kreativitásában. A Fringe-nél se volt semmi probléma, szerintem itt se lesz. Inkább aggódjunk a nézői miatt, mert sanszos, hogy a jenkik péntek este hanyagolni fogják, és ez lesz a veszte.

This entry has a rating of 4.5

free web stats