Unforgettable – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2011 November 13, 22:23-kor a(z) Pilot,Unforgettable témába.

Lassan közéismert, hogy nehezen tudok nemet mondani a krimiknek. Nem a CSI-franchiset halmozom, hanem az összes többit, amit a CBS műsorán megy. A The Mentalist, a Criminal Minds és persze a CSI-család legfiatalabb tagja, a CSI: New York ott a TOP3-ban – már 3-4 éve. A múltban egy krimi újoncnak se sikerült megváltoztatni a rangsort. A TOP3 konstatált, szóval az a kérdés mozgatta a fantáziám, hogy az Unforgettable-nak sikerül-e TOP5-be kerülnie, hiszen bejönnek a „fasza memóriával megáldott” alapsztoris koncepciók, így a Psych se hiányozhat a listámról. Na, dehogy a Felejthetetlen tényleg kóser sorozat lett-e, az majd a kritikából kiderül.

A CBS, mint említettem a legnagyobb krimigyártó tévécsatorna. Nem telhet el idény, hogy ne frissítenék fel a kínálatukat. Általában az újoncok szoktak kihullni, s helyükre érkezik a friss felhozatalt. Néha sikerül maradandót alkotniuk, viszont ritka az, hogy valamelyik megélje a hosszú jövőt. – Csak azért hangsúlyozom ki, mert hiába kapott az Unforgettable teljes évados berendelést, még semmi sem dőlt el. Bár tény, a nézettsége pazar, ennek függvényében elkerülhetetlen a 2. évad bekérése, de megint csak ne rohanjunk annyira előre.

A történet középpontjában egy nő áll, aki rendkívüli emlékezőkészséggel rendelkezik. Vagy nevezzük nevén a jelenséget: fotografikus memóriája van, amivel minden apróságot fel tud idézni. Na igen, de ahogy szokott lenni, mindig kell egy olyan vezérszál, ami keretebbé és elvontabbá fogja össze az sztorit. Miért nem tud főhősnőnk emlékezni arra a bizonyos gyilkosságra, amelynek áldozata egyik családtagja? Ez fogja elindítani az átívelő történetet. Mindig fel-felidézi azt a bizonyos napot, hátha észrevesz olyan apróságot, amit eddig még nem és rátalálnak a gyilkosra. Tippemre ez olyan hosszú nyomozás lesz, ami eltart 2-3, de akár több etapon át. Minek elsietni. Az ilyent úgy is szeretjük, ahogy Red John szopatja Patrick Jane-t, úgy Carrie Wells se lesz kivétel.

Első blikkre kicsit furán oldották meg az emlékezős jeleneteket. Használják rendesen a flashback-eket. Aki imádja az ilyesmit, az rátalált a modernkori kiadására. A Lostban vagy megszerettük, vagy megutáltuk – de mégis csak ez adja a velejét az egésznek. Az effektezés, a zene, s az, hogy kizárja a külvilágot. Az, hogy beleéli magát főhősnőnk a terepszemlébe ekkor is. Nem csak egyhelyben áll, hanem ha jobbra fordul emlékében, akkor a valóséletben is. Apróságok, viszont ezek teszik meggyőzőbbé. Ilyen téren nincs panasz rá.

Nyomozás szempontból már lehet húzogatni a mínusz strigulákat. Ha valaki lemaradna az első 30 percéről, és becsatlakozna az utolsó 10-be, akkor se lenne elveszve, mert használják a flashback-eket elég rendesen, s velük kerek lesz a kép így is. Olykor már túlzás, hogy mennyiszer. Negatívumokat emlegetve ki kell emelnem a szereplők közül – nem, nem Poppy Montgomery-t, hanem – Dylan Walsh-ot, akit a Kés/alatt után egyáltalán nem tudok beleképzelni a nyomozós szerepbe. Tipikusan orvos feje van. Inkább egy szappanos Grey’s Anatomy-ba, vagy valami más kórházas produkcióba tudnám elképzelni, de krimibe semmiképp.

Pozitívumok között tartom számon Poppyt, aki valamiért újra és újra az Alias-t juttatja az eszembe. Apropó. Simán elmehetnék krimi ügyet felderíteni az évek alatt megszerzett tudástárral. Hogyan szerezzünk egy tagtól ujjlenyomatot úgy, hogy ne vegye észre? Adj neki a kihallgatóban egy pohár vizet. Ennyire egész. Hasonló tipikus krimi kliséket láthatunk benne, de hát ez az alap, ezen nem lehet változtatni. 1×1 is elvileg 1.

Az Unforgettable összességében: tetszett, de azért kicsit átlagosnak véltem. Nem sokszor mondtam ilyent, se írtam, viszont egy főszereplő miatt fogok maradni, és az nem más, mint Poppy Montgomery, aki meglepett az alakításával. Nem lenyűgözött, csak pozitív csalódás okozott, s nekem ennyi elég, hogy adjak neki egy esélyt. Sőt, adok többet is, mert ez így első blikkre teljesen élvezhető volt. Kevés a laborozás benne, több a helyszíni vizsgálódás és a kapcsolatok felfedezése. Muszáj 3 részig maradni, hogy teljesebb legyen a összkép.

This entry has a rating of 3.5

free web stats