Enlightened – Kezdett a sorozat

 
Beküldte: Kanyecc 2011 November 16, 14:00-kor a(z) Pilot témába.

Az első előzetes feltűnésekor sejtettem, hogy az Enlightened inkább az idősebb korosztálynak készül. Mind a stílusa, mind a hangulata olyan, ami a fiatalságra nem jellemző, így kicsit unott, érdektelen módon ültem le a pilotjának megtekintésekor. Félórás dramady ugye. – Muszáj kiemelni, mivel megdöbbenve tapasztaltam, hogyan lehet 3-szor bealudni egy 30 perces produkción egymást követően. Éjjel, a negyedik nekiugrásra sikerült megnézni és eléggé fura következtetést fogalmazódott meg bennem, mivel egyszerűen nem tudtam hovatenni.


Mielőtt a mélyére nézünk közösen, mondom miről szól a történet. A középpontjában: egy érettebb nő áll, aki idegösszeomlást szenved a munkahelyén. A főnökével egyszer lefeküdt, s ez rányomta az ottlétére a bélyegét. A cérna elszakadt, ő pedig Hawaii napsütötte rehab részlegen kúrálta ki magát, míg egy teknőssel nem találkozott úszás közben, aki hozta számára a megvilágosodást, az élet értelmét. A rehab után hazaköltözik anyjához, majd jelentkezik ismét főnökénél, hogy folytatódhasson minden a régi kerékvágásban.

Hm. Első olvasásra sok lehet a szinapszis. Kicsit komplex, de elárulom, hogy alapjába véve az egész sorozat az. Megnézed és nem tudsz vele mit csinálni. Kedvem lenne lepontozni, lehúzni, de egyszerűen sugárzik belőle a minőség. Laura Dern jó színésznő, azon se lennék meglepve, ha a jövő évben alakításával szerezne az HBO-nak egy-két díjat egy-egy nagyobb díjátadó-gálán, mert az esélyei nagyon jók rá. Sőt, továbbviszem ezt a fonalat. Ugye a Hung társaságát élvezi hétfő estéként, ami kiváló párosítás. Illik hozzá hangulatával, komorságával. Csak hát a nézettségi mutatók engem igazolnak. Nem nézett. Nem is csodálkozom rajta, mert ha 20 percesre csinálták volna, az is sok lenne, hát még 40-50 percben. Mellesleg koncepció az HBO-nál is remek helyen van, de a Showtime-ra is elférne.

A vágási technika, amit alkalmaztak eléggé feltűnő. Lehetetlen nem oda-/felfigyelni rá. Kapunk egy jelenetet, majd elsötétül a képernyő, aztán folytatódik a másikkal. A másik fontos tényező a hangulat. Érdemes olyan állapotot választani, amikor mindegy, hogy mit akarunk nézni. Nem ajánlott szórakozott, se kedvetlen helyzetünkben a megtekintése, mert mindkétszer ugyanazt éljük meg, azaz, 5 perc után közelít az egerünk az ’x’ felé.

Mitévő legyek? Laura Dern nemcsak a főszereplők sorában tűnik fel, hanem a készítőében.  Mike White-tal közösen készítették el. Jól is csinálják, meg nem is. Tényleg nehéz egyről a kettőre jutni vele, mert van az idényben rosszabb és gyengébb újonc, őt közéjük sorolnám. Film formációban biztosan a kritikusok kedvence lenne. Hozná a bevételt a melankolikus stílusával. Szabályosan elgondolkodtatja a nézőt, hogy mi lenne ha ilyen helyzetbe kerülne. Néha ordítani tudtam volna, hogy mennyémále a képernyőről. A dührohamos jelenteket viszont zseniálisak. Pontozni kéne, viszont meg vagyok torpanva. Majd ti eldöntitek, a pontszámot pedig a levegőbe hagyom. Most biztosan hagyom egy darabig. Kaszálása részemről azonban nem hivatalos.

This entry has a rating of 2

free web stats