Homeland – Félidőben az 1. évad

 
Beküldte: tess 2011 November 17, 20:10-kor a(z) Homeland témába.

A Rubicon óta megtanultam, hogy roppant óvatosan és persze okosan kell hozzáállni a politikai thriller sorozatokhoz. Ez alól a Showtime új üdvöskéje a Homeland sem kivétel, ugyanis ami elsőre lassúnak és vontatottnak tűnt, az mostanra egy roppantul komplex és intelligens egésszé állt össze, ahol szemben az amerikai jó szokással cseppet sem rohannak ajtóstól a házba. Nem véletlen tehát, hogy 2011 eddigi legjobb pilotja egy korrekt fél évadon van már túl.

Az érdem kétségtelenül Howard Gordon-nak és az írói kollektívának jár, akik roppant alaposan és persze precízen építették fel a scriptet. A tempó sokaknak lassú és komótos lehet, ám higgyétek el okkal történik benne minden. Szó se róla, néha a készítők kissé tán öncélúan is elidőznek egy-egy téma részletesebb kidolgozásával, de az eddigiek alapján ezek mind-mind értelmet nyertek. Itt világítanék rá a remek karakterizációra, ami okosan lett beleszőve a történetbe.

Merthogy a Homeland másik nagy erénye a remek karakterizáció, ami a végletekig alapos és részletes. Brody őrmester téboly felé hajazó beilleszkedése épp oly hatásos, mint Carrie megszállott nyomozása. Kezdetben a két szál párhuzamosan halad előre és jobbára csak a környezeti behatásokra van kihegyezve, de aztán pár hete a készítők egymásnak engedték a két karaktert. Mondani sem kell kő kövön nem maradt. Fülledt erotika, pszichológia attitűd és nagyon kemény elmejáték volt itt, ami szokás szerint kezdetben igen csak öncélúnak és hatásvadásznak tűnt.

Itt kell kiemelnem, hogy a két főszereplő Damien Lewis és Claire Danes egyszerűen brillíroznak a szerepükben. Ha az ő castingjuk nem sikerült volna ennyire remekül egész biztosan unalomba fulladt volna már félidőben az egész sorozat. Az egyéni játékuk mellett kiemelkednek a közös jelenetek is, nem vitás, hogy remekül működik kettejük közt a chemistry. Mellékszereplők közül jelenleg Mandy Patinkin viszi a prímet, aki az utóbbi pár részben kilépett a szürkezónából. Végre jutott a játékidőből az ő karakterére is, így némi árnyalás mellett a mellékszállt is köré építették, de még milyen remekül. Sajnos Morena Baccarin idővel elvérzett, az öncélú pucérkodáson túl nem sok szerep jut már a számára, igaz ameddig Brody „beilleszkedése” volt a terítéken remekül muzsikált.

Ugyanis az utóbbi időben a készítők szép lassan fű alatt csavartak egyet a sorozaton és a pszicho-thrillerből átnyergeltek a klasszikus politikai thrillerre, ami egy az egyben az al-Kaidara van kihegyezve. Éppen ezért is Gordon okosan a 7. részben meg is magyarázott pár dolgot, előkészítve az újabb nagy ívű átívelést, ami saccra majd csak a fináléra fog beérni. Mindenesetre egészen sok momentum már körvonalazódott, de még így is akad bőven kibontanivaló. Főleg ha a gyalázatosan működő flashback részeket is a helyükre teszik. No meg nem ártana végre némi akció sem, ezt leszámítva viszont a Homeland tovább folytatta magabiztos menetelését a szezon legjobbja titulus felé.

This entry has a rating of 4.5

free web stats