Reklámpénzek a nézettség függvényében?

 
Beküldte: Kanyecc 2011 December 1, 2:07-kor a(z) Hírek,Nézettség,stuff témába.

Éjszakai baglyoknak egy érdekes cikk következne. Ilyenkor jön meg a kreativitásom afelé, hogy merjek belemerülni olyan témákba, ami alapjáraton lehet nem sok embert érdekelne. A most következő cikkben a reklámpénzekre és a nézettségi adatokra fogok hivatkozni. Fontos dolog ez, hiszen a tévécsatornák ebből élnek. Nem kell bemutatnom úgy, hogy mennyire idegesítő dolog az, amikor kedvenc sorozatunkat egy, olykor két reklámmal is megszakítják, mert biztosak abban, hogy a nézők nem kapcsolnak át.

(Zárójelesen itt emelném ki a Tv2-nek a bigatta jó húzását, ami persze valahol idegesítő, és gonosz, de van alapja és annál több értelme. Január 1-jétől a Tények egy órásra nő. A tartalomban színesedni fog – legalábbis ezt állítják, illetve reklámblokkokat fog kapni. A húzás tényleg adja magát, hiszen ha ránézünk a magyar heti nézettséges mutatókra, akkor láthatjuk, mennyire szárnyal a csatorna hírműsora a konkurensek mellett. Másrészről, hiába olyan az anyaga, amivel megbotránkoztat, mégis nézni fogjuk, mert érdekel a világ történése. Mellesleg szeretnek az emberek hírt nézni. Én pl.: nyáron, amikor tehetem délben kapcsolom is be az m1-et, vagy hallgatom reggelente a Kossuth rádiót. A lényeg, hogy valószínűleg magas árakat fognak kérni azoktól, akik a Tények alatti időszakban akarnak reklámozni. Jó lenne tudni, hogy ez mennyivel marad el, vagy éppen mennyivel magasabb, mint egy főműsoridős blokkban.)

Ott tartottam, hogy Amerika és nézettségi mutatók. Manapság, ha nem vesszük alapul a sportot (pl.: Sunday Night Football), no meg a különböző énekes- és egyéb tehetségkutatókat, szórakoztatóműsorokat (pl.: The X Factor, Dancing with the Stars, stb.), akkor az NCIS a legnézettebb tévésorozat jelenleg a tévéképernyőn átlag 19.16 millióval, amelyet a Two and a Half Men követ 17 millióval, illetve az NCIS: Los Angeles 15.45 millióval. Ők vannak a TOP3-ban, ők diktálják a tempót. Ők azok, amik 15 millió felett tudtak a 2011/12-es idény első felében diktálni.

Azt várná az ember, hogy akkor a legmagasabb reklámpénzt tőlük kérnék el. Hát nem! A Two and a Half Men csak a 4. helyen áll. 30 másodperc 252 ezer dollár körül fut. Horribilisen nagy összeg – mondhatnánk, de ha mégis csak belevesszük azokat a produkciókat, amiket pont kivettünk, akkor láthatjuk, hogy egy SNF-hez képest csak a fele, mert a vasárnap esti fociért 512 ezret kérnek félpercenként.

Az alábbi adatokat az adage.com szállította, míg a nézettségi adatok december 1-jéig bezárólag a sorozatok átlag nézettsége a teljes lakosság körében:

01. Glee (Fox) – 7.80 millió néző; $267,141
02. Family Guy (Fox) – 6.15 millió néző; $264,912
03. The Simpsons (Fox) – 6.98 millió néző; $254,260
04. Two and a Half Men (CBS) – 17 millió néző; $252,418
05. Modern Family (ABC) – 13.21 millió néző; $249,388
06. House (Fox) – 7.55 millió néző; $236,500
07. Grey’s Anatomy (ABC) – 9.83 millió néző; $203,078
08. The Big Bang Theory (CBS) – 14.51 millió néző; $198,348
09. Mike & Molly (CBS) – 12.46 millió néző; $196,497
10. House (Fox) (tavasszal) – 7.51 millió néző; $184,051

Sokkal komplexebb a reklámblokkok árának meghatározása, mint azt az elején gondoltuk volna. Nem feltétlenül függ attól, hogy mennyien néznek egy sorozatot, de befolyásolja persze valamelyest. Elsők között muszáj megvizsgálni azt, hogy melyik napról, melyik időintervallumról beszélünk, illetve az adott produkcióval melyik réteget ültetjük le a tévéképernyő elé. Mondok egy pár sarkalatos példát. Pl.: az NCIS alatt egy sportos Nike reklámnak nem sok értelme van, hiszen a nézettségének a javát az ~60 év feletti nyugdíjasok teszik ki, akik – nem azt mondom hogy nem, de – ritkábban mozognak, valamint mennek rá a sportosságra, mint pl.: a fiatalabb nézők. Aztán mondhatnám azt is, hogy a rajzfilmek közé prosztatával kapcsolatos vizelettartási problémás reklámnak nincs sok értelme. És folytatnám tovább. A lényeg, hogy minimum 3-4 tényező befolyásolja, ha nem több, de ezt a csatornák marketingesei/felbérelt- vagy saját reklámügynökségei jobban tudják, hiszen ezzel is foglalkoznak.

De hogy mégis értelmét nyerjen az, amit fentebb írtam, most külön szedve megmutatnám, hogy az egyes reality-kért és egyéb műsorokért mennyit kérnek félpercenként. Náluk a nézettséget nem tűntettem fel, mert pontos átlag adataink nincsenek:

01. Sunday Night Football (NBC) – $512,367
02. American Idol (Fox) – $502,900
03. American Idol: Results (Fox) – $468,100
04. The X-Factor (Fox) – $320,669
05. The X-Factor: Results (Fox) – $283,034
06. Dancing With the Stars (ABC) – $233,482
07. Dancing with the Stars: Results Show (ABC) – $216,703
08. The Voice (NBC) – $206,500
09. The Bachelor (ABC) – $177,150

Mint láthatjátok, a sport összehozza az embereket. Az amerikaiak szeretnek sportközvetítéseket nézni, ellenben velünk, magyarokkal. (Gondoljunk csak a Bajnokok Ligája Tv2-es közvetítésekre, amik átköltözött házon belül máshova.) A Sunday Night Footbool szokott a hét legnézettebb műsora lenni, amikor van. Vasárnap a főműsoridős szlotjával leülteti az összes réteget. Legyen az a fiatalságtól az öregekig mindenki. Érdekes viszont, hogy a közvetítések ellen megy a The Simpsons és a Family Guy is, ami mégis a legjobban keresett reklámblokkoknak a helye. Hm? Most lény okos Domokos! Megint csak oda lyukadunk ki, hogy mást akarnak eladni itt is és ott is, illetve az időben, hiszen vasárnap az otthonülők többsége tévézik. De ott van még a múlt árnyéka is. Minél inkább veteránabb egy sorozat, annál többet tudnak belőle kihozni. Ergo, nem véletlenül élt túl mindkettőjük már egy évtizedet. Ez olyan, mint a színészeknél a bérnövekedés, mikor újítják a szerződésüket 2-3 évadra.

Az NBC nézettségileg cefetül szarul áll az idényben. Mégis az SNF-fel a legtöbb bevételt tudja generálni a reklámokból, mint egy 8 évadon át futott American Idol. Jah, és ott a TOP10 reality és egyéb rangsor listán a The Voice, a hollandok átültetett ötlete, ami már a 2. évadjakor a The Bachelor elé nőtt, de nem lennénk meglepve, ha a 3. etapjára már a Dancing with the Stars-t és a The X Factor-t is lenyomná. Meglátjuk.

Noha teljes mértékben nem sikerült behatárolni, hogy hol mi határozza meg a reklámblokkoknak az összegét, szerintem úgy fejben még is tudni fogjuk kötni az ebet a karóhoz. Végezetül még annyit, nem csak az számít, amit lettetek az asztalra az egyes produkciók. Vannak bizonyos elvárások is, amit kell nekik teljesíteni. Pl.: a Sunday Night Football esetében 12 körüli demó. Valljuk be, fél millió dollár fél percért? – el is várjuk! Mindezt a hét egyik legnézettebb napján főműsoridőben meg pláne.


free web stats