Hell on Wheels – 7 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2011 December 26, 23:45-kor a(z) Hell on Wheels témába.

Rögtön az elején kihangsúlyoznám, hogy örülök a Hell on Wheels második évados berendelésnek. Nem lett Deadwood-utód, aláírom. A hangulata mégis megfogott. Osztjátok őt ezerrel, mert a történet nehezen akar beindulni. 5 epizód után is kb. ott jártunk, ahol a pilotkor. Oké, aláírom hogy vontatott, néhol unalmas, de a The Walking Dead-nél is hasonlót éltem meg, azonban vele ellentétben itt számottevően kevesebb az idegesítő karakter, a klisézés pedig már-már a nullához közelít, mert tényleg csak kúszik-mászik az egész, mint maga a kontinentális vasútvonalnak az előre haladása, vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy a munkások bérköltsége?!

Ha Joe és Tony Gaytonnak az volt a célja, hogy felélessze a műfajt, akkor sikerült a tervük. Rég nem láttam westernt, rabul is ejtett. A Hell on Wheels lehet a műfaj újabb úttörője. Sorozat berendelésének hallatán (vagy nem!) számos tévécsatorna kért be hasonló pilotszkriptet, melyből talán májusban lesz egy-két sorozatberendelés. Adja isten! Sőt, az AMC is félretette a gátlásait. Hiába a fogyó nézőszám, még se kaszálta el. Butaságot csinált volna! Merész, és talán a szíve alatt bízik a fivérekben, mert hajdanán a Deadwood-dal tényleg nagyot alkottak. Most sincs kizárva, csak épp eléggé távol állnak tőle.

A történet az 1×05-ig olyan volt, amilyen. Inkább úgy fogalmaznék, hogy az írók a karakterekkel voltak elfoglalva. Legalább ki körvonalazódhatott mindenkiben: kik a rosszfiúk, és kik a jók; akik próbálják a szőnyeg alá söpörni másik felüket és így tovább… Anson Moun-ra továbbra sincs panaszom. Sokoldalú alakítást nyújt. Még a részeg ember szerepét is olyan hitelesen játssza el, mint ha valójában ittasan vették volna fel. Az alakítása mindenképp megérdemelne egy díjat, mert összetett karaktert kapott. Néha a néző se tudja eldönteni, hogy mi hozza ki belőle az adott reakciót. Természetesen a helybejárás valahol bosszantó. Ugyanazt láthatjuk újra és újra. Azaz bosszankodó Doc-ot, mert késnek a bank éppen szopatja a hitelezésben; a védenc Elam-et, aki vívódik faji mivoltával, mégis csak félig fehér, félig fekete.

Legjobban a toporgás a díszletből szűrhető le. Ritkán láthattunk olyan jelenetet, amelyben a brigád fogta volna a „falvát” és pár mérfölddel arrébb telepítette volna. Apróság, de van jelentősége. Másrészről, a talajnak az állapota is eléggé fura. Néhol túltaposott, néhol pedig túlzottan jó minőségű. Állandóan csak azt látjuk, hogy a feketék árokban túrnak, sínt senki sem fektet, néha persze egy-egy feltűnik a háttérbe, de nagyon elvétve. Akkor most jó ez a Hell on Wheels, vagy sem? – tehetnénk fel jogosan a kérdést.

Abszolút jó. Főhősünk egyébként a Justfied-os csávóra emlékeztet. Egyetértetek velem? – Mondom miért. Ugyanaz a tökös fazon. Szembe száll mindenkivel. Egyszemélyes hadseregként vívja meg a háborúját. Az a legfurább, hogy alig akarnak ellene menni. Mint ha valami kiskirály lenne, akinek be van védve a segge. Kicsit a Terence Hill-es western filmekre emlékeztet, ahol Hill bácsinak volt egy pisztolya és már mindenki retteget az ügyességén, gyorsaságán. Annyi a kettő között a különbség, hogy itt nincsen pofozkodás, vagyis csak nagyon elvétve. A sorozat másik kiemelkedő ikonját Dominique McElligott testesíti meg. Egy szép, ám ravasz nő, akinek vannak nézetei. Amit a pilotban nyújtott, az szerintem mindenkiben megmaradt. Nemcsak a szépségen múlik a túlélés, hanem azon is, hogy félre tudjuk-e tenni a gátlásainkat. – Kb. így tudnám összefoglalni tettét egy mondatban. És ne feledkezzünk el Common-ról se, aki a feketék egyik kiemelkedő egyénisége.

A történet nehezen indult be. Mint írtam, az 1×05-ös részig kb. helybejárás ment. Idáig akartam kritikát írni, aztán mivel láttam, hogy az 1×06-ban valami elindul, így végülis szintre hoztam. Jó döntés volt, ugyanis az átlagos, vagy inkább átlagot súroló cselekmény szemmel láthatóan jó irányba kezdett el kibontakozni. Minden karaktertörténet kapott egy ívet. Mindenhol ugyanaz játszódott le, csak éppen más közegben, más stílusban. Általánosítva: kialakult egy padhelyzet, amelynek céljából mindenki útnak indult, hogy az ügy végére pontot tegyen.

Több erősége van a produkciónak. Az egyik a párbeszédek. Látszik, hogy válogatottak, gondos odafigyeléssel íródtak. Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, ajánlom mindenki figyelmébe a 6. részt, s annak is az indián törzsfőnökkel való tárgyalós jelenetet. Frappáns válaszokkal fogja meg a fehérembereket. Tisztára, mint a sajtósok a politikusokat: a végén alig tudnak értelmes választ adni úgy, hogy jól jöjjenek ki az egészből. A másik a kameraállások. Tulajdonképpen ez az egyik legkézenfekvőbb érv mellette, amiért muszáj nézni. Annyira jó szögekből vesznek fel egy-egy jelenetet, hogy már-már büntetnek vele. Pl.: a kedvencem közé tartozik, amikor a földről filmezik a szereplőket, vagy amikor a földön guggoló szemszögéből nézzük a párbeszéd másik résztvevőjét. És még sorolhatnám. Jók a lovaglósok is. A zenére megint csak nincs panasz. Tényleg felidézi bennem a ’60-as, ’70-es, és ’80-as években készült western filmeket.

Mégis azt kell mondanom, hogy a Hell on Wheels messze van a jótól. Így, hogy az utolsó két részben felfelé ível a történet felkúszott átlagos fölé. Mert alapjába véve eddig az alatt volt. Még se tudtam letenni. Azt a hangulatot, amit árasztott igényelte a szerveztem. Elfecsérelt időnek tűnhet a darálása, viszont kitartok a bevezetőben írottaknál: a The Walking Dead lassúságához képest pörögnek itt az események. És ez jobban bejön. Unalmasnak tűnt olykor, mert az is volt; de aztán olyan Pál-fordulásnak voltam szemtanúja, ami rádöbbent, hogy nincs elfecsérelt idő vele kapcsolatban, csak türelmetlenség és óriási elvárások. Mindannyian a Deadwood-ot akarjuk látni benne. Tegyük félre ezt a nézetünket. Az a legrosszabb, ha valaminek az újjászületését várjuk. Lesz valaha Lost 2.0? Nem hiszem! ER 2.0? Azt se hiszem. Akkor miről beszélünk?

Végszóként csak annyit, hogy a történet szerintem összecsapott. 3 rész van hátra az évadfináléig. Szorongatják egymás nyakát és tökét a központi karakterek, azonban mi lesz ennek a végkifejlete azt meg se merem jósolni. Milyen cliffhanger-rel készülnek azt meg pláne. Az első évadját amondó vagyok, hogy fogjuk fel alapozásnak. Előkészületnek. Mivel kaptak második esélyt a készítők, így inkább majd az elvárásainkat arra tartogassuk.

This entry has a rating of 2.5

free web stats