2012 legvártabb újoncpremierjei – Kanyecc szerint

 
Beküldte: Kanyecc 2011 December 29, 23:36-kor a(z) Listamánia témába.

Listamániázzunk az év utolsó napjaiban. Eredetileg karácsonyra szerettem volna időzíteni a bejegyzést, hogy a mézes puszedli mellett falatozva kikérjem a véleményetek: Ti melyik sorozatokat várjátok a legjobban? – de ez a terv meghiúsult. Puszedlim még akad a spejzben, így aktuálisnak aktuális a felvetés. Az őszi felhozatal – véleményem szerint – vérszegényre sikerült. Azon se lepődtem meg, hogy többen kijelentették: hanyagolták a 2011/12-es őszi újoncokat. Ha kettőt ki kellene emelnem, mint kiemelkedő, akkor a Homeland-en és a Person of Interest-en (utóbbin ne lázadjatok, nekem bejön ez a stílus!) kívül nagyon nincs más. De majd erről is lesz lista holnap-holnapután. Időnk, mint a tenger; világvége pedig elnapolva ismeretlen időre.

Tehát ott tartottam, hogy melyek azok a sorozatok, amiket várok, mint állat, mert elvárásaim már pedig vannak velük kapcsolatban, illetve igényesnek tartom a kezdetleges megmozdulásait. Sorrendet nem szeretnék felállítani, mert a TOP3 után úgy se tudnám eldönteni: hogyan tovább, inkább csak felsorolás jelleggel, illetve némi érvvel, hogy miért ő az, és mik az elvárásaim. Csapjunk a lecsóba.

Alcatraz – Január 16-tól a Fox műsorán

Több oldalról meg lehetne közelíteni, hogy miért várom annyira. Talán a legnagyobb, legkézenfekvőbb érv mellett maga J.J. Abrams-nek a jelenléte az executive producerek sorában, hiszen a Lost-tal és a Fringe-dzsel már bizonyított. A filmes részleg terén pedig a Star Trek legújabb részéről se hallottam leminősítést. A jelenkor egyik kulcsfigurája a szakmának. A minőség mondhatni védjegye, amit elvárnánk több írótól, és készítőtől, de ez majd talán egy másik bejegyzés tartalma lesz.

A történet mindenképpen megfogott. Egy olyan környezetet támaszt fel, ami alapból mozgatja az emberek fantáziáját. Megannyi történet fókuszál az Alcatraz köré. Az, hogy most egy high concept-et kapunk szerint nem sokunkat fog zavarni. Már csak azért, mert J.J. jókat szokott csinálni. Ezért is, no meg a hangulat miatt is tartom kicsit Fringe-szerűen az újoncot. Ezt tessék jó értelembe venni. Az előzeteseivel bizonyított, hogy oda tudja verni a Terra Novát. Az erős készítőgárda mellett (ahol Elizabeth Sarnoff és Bryan Wynbrandt foglal helyet továbbá) a szereplőgárda se kutya. Értelem szerűen: Sam Neill, Jorge Garcia és Parminder Nagra fogja a hátán vinni. Részemről az elvárásaim főként rájuk fognak irányulni.

A kampánnyal nincs problémám. A Fox szerintem teljesen jól készült rá a premierjére. Dupla résszel startol. Valószínűleg a pilot sok embert meg fog fogni. Inkább attól tartok, hogy a későbbiekben hogyan akarják összefogni a történetet. Na és akkor most jön ismét a Fringe. Ott sikerült. Félreteszem a felesleges agyalásokat, inkább ráfókuszálok január 17-ére, mivel születésnapom alkalmából már tölthetem is a 2012-es év legjobban várt sorozatát.

The River – Február 7-től az ABC műsorán

A másik véglet az Alcatraz mellett, amivel kílóra meg lehet venni. Egy jól összerakott(nak tűni) újonc. A történet középpontjában ugye egy híres kutató áll, aki az Amazonas mentén eltűnik, miközben feltérképezést folytat. Rá közel félévre egy (családi) keresőcsapat indul, akik dokumentumfilmes brigáddal együtt vág neki a dzsungel rejtélyeinek. A cél, hogy megtalálják az eltűnt férjet, azonban nem olyan egyszerű az, mint az elején hiszik, mert számos rejtéllyel kell szembe nézniük és megoldást találniuk rájuk. – Első blikkre, amikor a szinapszisát olvastam tudtam, hogy az ABC-nél nem lesz rossz helyen. A CBS és az NBC szintén szóba jöhetett volna, viszont a Fox és a The CW nem.

A készítőgárdája erős. Michael Green fogja diktálni a tempót a sztoriban, akit Steven Spielberg is segíteni fog. Uh. Spielberg második jelenléte a Terra Nova mellett az idei sorozatpiacon (de nem az utolsó, hiszen ott a Smash-ben is pl.).

Dilemma persze ott lapul bennem, hogy 13 epizódos formációban szerethetőbb, mint elhúzva többévadosban. Harper’s Island-et is csak úgy tudták volna folytatni, hogy új szereplőkkel, új környezetben. Az olyasmit nem komálom. Más részről ott az amerikai mentalistás, mint főprobléma, amitől kicsit tartok, mert hiába tetszett nekünk, elfogultabbnak a produkció már számtalanszor, a gyorskajákon élő jenkiket ez cseppet sem hatja meg. Minden esettben ott a TOP3-ban.

Veep – 2012 tavaszán az HBO műsorán

Az HBO másfél hete mészárlást tartott. (RIP – Bored to Death, How To Make It in America, & Hung.) Szomorkodtam egy sort, mert 3-ból (előbbi) 2 hiányozni fog, aztán feleszméltem, hogy talán a Veep még tetszeni is fog. Armando Iannucci a brit szférában kiemelt helyet töltött be. Az alapkoncepció: egy szenátorasszonyról fog szólni, akit kineveznek alelnöknek, mely számos megpróbáltatással jár. Főhősnőnket Julia Louis-Dreyfus fogja alakítani, akit a Seinfeld-ből és a The New Adventures of Old Christine-ből ismerhetünk leginkább. A további szereplőgárda se kutya, hiszen Tony Hale, Reid Scott és Matt Walsh is jelen lesz. Minimum egy ironikus, olykor szatirikus politikai sorozatot képzelek magam elé. Továbbá hajt a kíváncsiság, mégis csak egy női színészre épül az egész. Még mindig ritka számba megy az ilyen.

Nemesis – 2012-ben a BBC One és a Cinemax műsorán

Mi ez? Nem igazán hallottatok róla. Aláírom. Nem sokszor beszéltem róla, de azért mégis ott van a legvártabb újoncoknak és sorozatoknak a listáján. Még szeptemberben rendelte be a BBC és a Cinemax közösen a Kudos Film & Television gyártótól Frank Spotnitz, a Strike Back készítőjének legújabb ötletét, ami egy kémthriller lesz. Szintén egy olyan műfaj, amit ha eltalálnak, akkor cefetül izgalmas, akciódús és miegymás produkciót kapunk.

Három mellette lévő érvert sorolnék rögtök fel. 1) Maga a készítő Frank, aki a Strike Back-kel belopta magát sokunk szívébe. Ezzel szerintem egyetértetek. 2) A BBC és egy amerikai kábeles tévécsatorna fennhatósága alatt készül. Nincsenek gátlások. Pénzügyi háttér noha alacsonyabb, de a minőségre nem fog kihatni. Másrészről az előre betervezett 8 rész azt sugallja, hogy kerek sztorival állnak elő. Innentől kezdve tényleg nincs mitől félni. 3) Maga a szereplőgárda, ahol Patrick Malahide és Stephen Dillane, azaz két Game of Thrones-os (majd a második évadjában tűnnek fel!), illetve Adewale Akinnuoye-Agbaje, azaz egy ex-Lost-os foglal helyet. Van még kérdés?

Dallas – 2012 nyarán a TNT műsorán

Hááát ez kicsit másképp van ám. Nem a legvártabb újoncok között tartom számon, de mégis csak érdekel, hogy a TNT-nek mennyire sikerül visszaadnia az eredeti Dallas-hangulatát, mégis csak kultsorozatról beszélünk, ami a ’90-as években meghatározta a tévés részleget. (Emlékszem mennyi időt töltöttem el gyermekkoromban az mtv előtt. Vagy az mtv2 előtt? Fene se emlékszik, a lényeg maga az érzés, ami még mindig ott lapul benne.)

Hazudnék, ha kicsit nem kampányolnék ellene. Nem vagyok híve az ilyen remake-eknek, viszont fennáll annak a lehetősége, hogy kellemesen csalódjak. Meglátjuk. A csatorna előtt persze kalapom emelem, mert sikerült megszereznie több eredeti karaktert alakító színészt. Illetve azért is, mert mindezt egy kábeles tévécsatorna merte bevállalni. Talán országoson halálra lenne ítélve, talán nem; de van egy olyan sandagyanúm, hogy lesz 2. évadja, mert az alap 4-6 milliós nézőszámot simán hozni fogja. Sőt, premierje alkalmából egy sorozatrekordot all-time TNT viszonylatban simán bejósolok neki. És Ti?

Awake – 2012-ben az NBC műsorán

Hezitáltam azon, hogy felférjen-e a listára, de egye fene. Mégis csak az amerikai tévés kritikusok a legvártabb újoncok közé sorolták. Megérdemli az odafigyelést. Nyomozós sorozat lesz, ami két párhuzamos világban fog ugrálgatni. Az alapsztori egy nyomozóról szól, aki autóbalesetet szenved családjával. Egyik idősávban a fia marad életben, míg a felesége hal meg; míg a másik pont az ellenkező a felállás. – A kérdés pedig egyszerű: vajon melyik a valós, és hogyan lehet megállítani ezt az ugrálgatást, vagy mit.

Mozgatja a fantáziámat. A történet olyan, hogy minimum el lehet húzni 2-3 évadig úgy, hogy meg is maradjon érdekesnek, izgalmasnak, csak hát az adagolásra kell odafigyelni Kyle Killen-nek (Lone Star), a sorozat készítőjének, mert az egyik buktatója ez lehet.

Futnak még:

Ennyi volt a jéghegycsúcsa? Vagy pont a tömbje? Áhh, fene se tudja, azt viszont igen, hogy mozgatja a fantáziámat még pár sorozat. Itt van pl.: az Apartment 23, amiben James Van Der Beek az egyik főszereplő. Dawson is back? Jah, ne feledjük el a Titanic 2012-es minisorozat változatát, melyet Julian Fellowes, a Downton Abbey készítője nevéhez kötődik. Minőségi produkciónak nézünk elébe, na! A briteknél továbbá szép számmal akad még ínyencség, mint pl.: a Hit & Miss, ami Chloe Sevigny-hez kötődik és az alapkoncepciója szerint, idézem: „transgender hitman series” – már szeretem! A Sky One-ra érkezik. Aztán ott van a Line of Durty, ami Vicky McClure-vel egy rendőr thriller sorozat lesz a BBC-re; a Savage, ami a Luther szereplőjének, Warren Brown-nak a nyomozós thrillerje lesz. Végül, de nem utolsó sorban pedig Billie Piper és David Tennant legújabb közös sorozata se kerülheti el a figyelmem, a Love Life.

Nem kap részemről odafigyelést egyenlőre a Touch, a The Firm és a Smash se.

Nálatok mik az abszolút várós újoncok?


free web stats