Person of Interest – 11 rész után

 
Beküldte: Kanyecc 2012 January 20, 1:41-kor a(z) Person of Interest témába.

Veni, vidi, vici

Már maga a startja is berántott a Person of Interest-nek, szóval tartom magam a twitteres kiírásaimhoz, miszerint az idény egyik legjobb újonca. Lehet kicsit elfogult vagyok, de az az akciószínvonal, amit szállítanak, teljesen illeszkedik az elvárásaimra. Nemigen untam egyetlen részt se, pedig néha eléggé rámentek a „random” ügyekre, viszont ilyenkor is sikerült a főszereplők játékával színesíteni a sztorit. Az 1×07-es epizódnál csavarként behoztak egy újabb átívelő szálat, amivel az egésznek adtak egy újabb löketet. Nem kertelek, megérdemelten kapta meg a 22 epizódos évadberendelését.


Hol kezdjem, hol kezdjem? Főhősünk a kezdeti durvulásaihoz képest, mint ha ellustult volna. Azért valljuk be, stílusosabban intézte el a rosszfiúkat az elején, bár most se fogja vissza magát, de kevesebb headshot-ot látunk, kb. rámegy arra, hogy élve adja át a rendőrségnek a tettest, tetteseket. Láthattunk robbanásos jeleneteket, olykor meg is lepődtem a minőségen, mert simán elfért volna egy nagyvászonos filmben is. Okosan használják/válogatják a vendégszereplőket, valamint a történet szálakat. Ugye ott az a nő, aki közvetítőként dolgozott; valamint a rejtélyes Elias, aki megindítja a lavinát az 1×07-es részben.

Bontsuk ki akkor, hiszen valójában egy kulcsfontosságú részről beszélhetünk. Enrico Colantioni kapta meg az átívelőszál főszerepét, akit főhősünknek meg kell védeni, mert egy bolti gyilkosságnak a szemtanúja lesz. Egy bandaháború kellős közepében kerültünk igazából, ami egy bizonyos Elias és az oroszok között tört ki. Mindezt olyan zseniálisan összerakta Jonathan Nolan, hogy a végén egyből kattintunk a folytatásra, mert itt jött elő istenigazán a minőség. Már az elején sejtettem, hogy a számok olykor be fognak csapni bennünket, és adnak is rá módot. Egy tényleg remek átívelőt alapoztak meg, amelyet az évad végére akár le is lehetne zárni, bár az se zavarna, ha másfél évadon keresztül húznák az agyunkat, mert ahhoz aztán értenek.

Külön ki kell emelnem Alan Dale-t, aki az 1×08-as részben alakít egy Hidegháborús veteránt, akit elárultak a barátai és évtizedekkel később visszatér, hogy elintézze az árulókat. Az a hidegvér, amit megengedett tényleg kárpótolt, mivel alapjába véve egy átlagosnak mondható részt kaptunk az előző nagy BUMM után. Aztán ott van Paige Turco, aki az 1×06-os részben volt az a bizonyos közvetítő asszony, aki Zoe Morgant alakította. Mellesleg utóbbi visszatérő státuszban szerepel, így számíthatunk az évad második felében a feltűnésén. Érdekes lesz, hiszen ha jobban belegondolunk, akkor két alternatíva áll fenn: (1) vagy megint a gép kidobja az azonosítóját, (2) vagy összehozza a sors főhősünkkel. Meglátjuk.

Ami rontja az összképet az a CIA-sok(k) behozatala. Nem akarok ünneprontó lenni, de nélkülük sokkal jobb volt. Nem azt mondom, hogy Micheal Kelly rossz választás lenne, inkább csak azt, hogy ő és a csapata annyira az amatőrséget tükrözi, amivel nehezen hitetik el velünk, hogy egyszer valaha meg fogják fogni John-t. Lionel detektív pedig egyre jobb és jobb alakításokat nyújt, holott alig csinál valamit. Egyre összeszedettebb a karakter, végre kezd kialakulni a kötelék a „bajtársai” és közte.

Szép sorban vannak átívelő sztorikt. Ott van ugye az Elias-os, amit összeköthetünk Carter detektív megölésének kísérletével. Aztán John-ra pályázik a CIA-s brigád. No meg, a szokásos flashback üzemmódok, amikor bepillanthatunk az egyes szereplők múltjába. Az elmúlt 3 rész alatt korrekt számban hozták felszínre a múlt foszlányait. (Ilyen téren tisztára a LOST-ra emlékeztet. Össze kellene vagdosni őket.) Nincs panaszom. Igaz, nehezen áll össze a kép, illetve tetejébe el is bizonytalanítottak, hogy a gép lehet hogy valójában egy személy, akit Harold személyesít meg, illetve az atombiztos kapcsolatai, hírszerzői.

Az 1×11-es rész pedig nem csak azért jött be, mert főhősünk nem szuperhős, aki golyóálló és önregenerálódó. Ugye az 1×10-es rész arról szól, hogy egy csapdába besétál, köszi Carter, és onnan rosszul jön ki, de legalább élve. Nos, a legutóbbiban Carter is a középpontba kerül, kicsit szivárogtatják az információkat feléje, hogy kik is ők valójában, és mi a feladatuk. Kíváncsi leszek 5-6 rész múlva merre haladtak előre. Meddig maradnak a CIA-ügynökök, valamint mikor tér vissza Zoe? Kérdések akadnak bőven, – ez egy ilyen sorozat. Legalább a CBS most nem egy snassz, CSI-re ütő krimit rendelt be. Ennek nagyon örülök.

Csak ajánlani tudom, az idény legerősebb újonca.

This entry has a rating of 4

free web stats