Napoleon Dynamite – Kezdett a sorozat (de minek?)

 
Beküldte: Kanyecc 2012 January 29, 0:39-kor a(z) Napoleon Dynamite,Pilot témába.

Egy olyan pilot megnézésére szántam rá magam, amit nem mostanra terveztem. A Napoleon Dynamite a Fox legújabb animációs sorozata. Minden esztendőben bepróbálkozik egy-egy újjal, de valahogy sosem sikerül hoznia azt a színvonalt, amire buknék. (Ott a Bob’s Burgers. Máig meg vagyok lepve a berendelésén. Fura. Ott az Allen Gregory, amivel máig adós vagyok. Talán most kéne belekóstolnom.) Oké, túlzás lenne, ha összedobnának egy újabb Family Guy-klónt, hiszen a The Cleveland Show-t nyugodt szívvel tarthatjuk annak, de ott van az American Dad, ami hasonlóan bejött, akkor meg miért akarnak egy King of the Hill-szerű ízét elénk rakni?


Látszik, hogy sajnálja a Fox a KotH-kaszáját. Cirka 259 epizódot le is húztak belőle, ami 13. évadot takar. 2009-ben végleg búcsúztuk tőle, de cseppet se lennék meglepve, ha a sok (sikertelen!) próbálkozás után úgy döntenék, mint ahogy a Comedy Central cselekedett a Futurama, vagy az MTV a Beavis & Butt-Head esetében. Miért emlegetem annyira? Tulajdonképpen tényleg egy King of the Hill-klónra hajaztak a készítők. Az pedig máig nem jön be nekem. Sajnálom!

Nehéz szavakba önteni, hogy pontosan miért annyira unszimpatikus az egész. Talán a karakterformálás miatt. Áhh, fene se tudja. Inkább fogjuk a megvalósításra. Ingázik a majdnem valóságos és az animált között. Miről szól? Hát egy családról, és a semmitlen problémáikról, amiknek akkora feneket kerítenek, hogy már idegesít szabályosan. A pilot epizódban Kip testvérének a homlokára dob egy zsíros kajadarabot, mire az másnapra pattanásos lesz. Szokásos tini probléma a köbön, amiből próbálnak kihozni némi humor, és paraszti életet, de halott az ügy. Tényleg halott!

Meg kellett volna persze az elején jegyeznem, hogy a készítőgárdában ugyanazok az illetők kaptak helyet, mint a Nevetséges Napóleon című filmnél. Nem véletlenül, mivel a film szolgált a sorozat alapjául. Nincs is ezzel semmi probléma. Még a hangoknál is található szép számmal fedések. Részemről viszont kimaradt, így mondhatni elvárások nélkül kezdtem bele a nézésébe. Alapjáraton se volt semmi felé, mert már májusban egy szimpla kaszát húztam be neki.

A humora eléggé sajátos. Hiába marasztalom el, mégis nyomot hagyott benne. Tipikusan az „annyira szar, hogy már tetszik” kategória. Kétlem, hogy rákattannék, de a folytatásra azért benevezek. A pilotban tetszett (!) a falusias paraszti szleng, illetve megmozdulások. Pl.: ott van az a tábor, ahol ló seggét üti a csávó, mire az jól megrúgja; vagy hogy vasvillával és gereblyével harcolnak egymás ellen; vagy hogy kukoricával lövi az edző őket (lásd az utolsó képen!), hogy mozogjanak ma’r. Megmosolyogtatott. Nem tagadom, ellenben ez akkor is kevés. A nyitására csepp panaszom se lehet nézettségi mutatók alapján, hiszen 8.7 milliót produkált, illetve a 4.4-es célközönség demót, ez utóbbi eléggé üt. 13 részes lesz az első felvonás. Hogy mire lesz képes, azt nehéz megtippelni. Maradok még egy-két részre, de tutira kaszát fog kapni részemről.

Utószó: amit nagyon sajnálok az az, hogy a láma (vagy milyen állat is az) nem kapott értelmes szerepet.

This entry has a rating of 1.5

free web stats