The Firm – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 February 19, 19:45-kor a(z) Pilot,The Firm témába.

Már vagy jó 2 hete megvolt az AXN premier előtti vetítése, de így a tényleges premier előtt nem sokkal végre én is megerőltettem magam, hogy írjak a The Firm-ről. Emlékszem anno a premier előtti vetítés után igen csak felemás szájízzel hallgattam a lelkes kritikusi kollektíva megnyilvánulásait, miszerint ez mennyire egy eredeti és hiánypótló darab volt. Nos, tényleg az lenne és megint csak én volnék a kultúr-barbár? Hát, nem hiszem.

Maga a történet John Grishem best-seller művének és az azonos című ’93-as Cruise mozinak a folytatása. Az akkor történtek óta cirka 10 év telt el és Mitch McDeere no meg persze a családja otthagyták a szövetségi tanúvédelmi programot, hogy újra a saját életüket élhessék Washington-ban. Azonban az új élet igen csak rögösen indul, lévén a családi vállalkozás a csőd szélén lavírozik. Így kénytelen kelletlen Mitch megint lepaktál egy igen csak neves ügyvédi irodával, akik viszont szokás szerint nem tiszták a szándékaik. És ha ez még nem lenne elég a rosszból, Mitch-re és a családra a nagy ellenség a chicagoi alvilág is ismét rátalált…

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az AXN első sajátgyártásúnak titulált sorozata megvalósítás tekintetében majdhogynem hibátlan. John Grishem bábáskodó precizitása alatt egy olyan sokat tapasztalt showrunner dolgozott mint Lucas Reiter. Reiter-nek a repertoárját eddig olyan jogi alapvetések gazdagítják, mint a Law & Order, a The Practice vagy a Boston Legal. Magyarán a jogi alapokért nem kell a szomszédba menni konzultációért. Ez látszódott is a scripten elvégre egy igen csak drámai, jobbára komoly társadalmi és moráliskérdéseket feszegető kísérőtörténetet kaptunk, amit igen finoman szőttek bele a mindennapok családi drámájába. Eddig működött is a koncepció, sikerült egy viszonylag erős jogi drámát megalapozni, ami csak minimálisan időzik el a tárgyalóteremben.

A gondok akkor kezdődtek, amikor roppant tolakodó mód megpróbálták felvezetni nekünk az átívelő szálat. Amolyan Damages módira itt is össze-vissza cikáztunk az időben, csakhogy itt a jelenetek többsége nem finom burkolás és köntörfalazás volt, mint a nagy elődnél, hanem kőkemény akció. Hirtelen lüktetett a képernyő, rángatózott a kamera, jött a tipikus high-octane metódus és boom vissza a jelenbe. Tették mindezt úgy, hogy a két történeti alternatíva közt a legminimálisabb átívelés sincs. Sőt a Chicago-i maffiás rész egy az egyben csak beetetés volt, hogy tudjuk melyik franchise-zal is van dolgunk. Itt a nagy ellenség szerintem mindenképpen az új ügyvédi iroda lesz, de legalábbis az elején még biztos.

Aztán ott van a nagy kérdés, hogy ez a felemás formátum meddig lesz tartható, elvégre a nagy rohanás és a jelen közt csak cirka 2 hét van. Vagyis a pilotban remekül működő jogi betéteket vagy nagyon gyorsan mellőzik, vagy szépen hülyének néznek minket a készítők és a Damages-hez hasonlóan hosszabb időintervallumot adnak az átívelésnek. Merthogy ez a kettő nem megy, főleg nem 22 részen keresztül. És igazából ez a legnagyobb gond a The Firm sorozatos kikacsintásával. Hiába a remek alapanyag, ha a készítők egy dupla részes pilot kapcsán sem tudták belőni a saját határaikat. Sokkal inkább csemegézés volt ez az egyes műfaji sajátságokból, amit egy viszonylag korrekt színész játékkal toldottak meg.

Merthogy a casting zseniálisan jóra sikeredett. Josh Lucas, Callum Keith Rennie, Molly Parker és Juliette Lewis nevét remélem, senkinek sem kell bemutatnom. Egytől egyig remek színészek, akik számos világsikerben közreműködtek már. Nagyon az ő munkájukat nem tudnám firtatni, ritka az ilyen. Rennie mondjuk egy kissé sótlan volt nekem, neki az erősebb bad-ass karakterek állnak jól, igaz erre még mindig van lehetősége itt is. Lewis karaktere talán egy kissé harsány volt, nem kellett volna elmenni ebbe az irányba, de mondom ez mind-mind aprólék csak, amin tényleg nem érdemes kukacoskodni.

Összegezve tehát a The Firm egy ígéretes sorozatnak tűnik, még ha a pilot kapcsán csak a minőségi megvalósítással sikerült szembesülni. Van benne potenciál, van mögötte egy komoly stáb, szóval innen baromi nehéz elbaltázni, de persze arra is láttunk már példát. Mindenesetre, ha a készítők végre belövik, melyik műfajban is akarnak tovább mozogni, akkor nem lehet itt baj, még ha az NBC-s nézettségi mutatók nem is ezt mutatják.

This entry has a rating of 3.5

free web stats