Pilot: Swamp People + One Man Army

 
Beküldte: Kanyecc 2012 February 21, 16:05-kor a(z) Pilot témába.

Két tévécsatorna, egy gyűjtőműfaj: a doku-reality. Eredetileg úgy akartam, hogy ebédre benevezek a Swamp People-re, aztán megpillantottam a gépen az One Man Army-nak a pilot epizódját is, amit utána, óra alatt meg is néztem. Nem hosszas kritikák formájában, inkább amolyan ajánló jelleggel jöjjön a két reality-ről egy-egy szösszenetnyi írás, hogy képben legyen mindenki, milyen sorozatok futnak a History Channel-en és a Discovery Channel-en.

Swamp People

Tulajdonképpen az ötlet nagyon jól össze lett rakva, hiszen olyan a Swamp People, mint ha a Swamp Loggers-t és – mondjuk a – Deadliest Catch-et összemashelték volna. Előbbi ugye a mocsári favágókról, míg utóbbi a Bering-tenger rákhalászairól szól. Ergo, a helyszínt a melóval összehozták, amiből lett egy teljesen jó doku-reality, amikért manapság tess-sel megveszünk.

A sorozat louisiana-i mocsaras, lápos vidékre kalauzol el bennünket, ahol az aligátorvadászok életét követhetjük figyelemmel. Sőt, ez így teljesen nem is annyira pontos, mivel azt az időszakukat, amikor éppen beindul az egy hónapos vadászidény. (Mielőtt még az amatőr állatvédő olvasóink felszólalnának, hogy miért kell kiirtani szerencsétlen állatok mondanám a tényeket, amit a produkcióban is kihangsúlyoznak: ha nem ölnék őket, akkor elszaporodnának és az ott élő emberek környezetében próbálnának táplálékra szert tenni, 100-ból 99 esetben emberhúsra.) Ez is egy eléggé meredek meló, innen is le a kalappal.

A History Channel tavalyelőtt nyáron kezdett bele, azóta a 3. évadja fut. A Super Bowl alatt reklámszlotot is vásároltak neki, ami nem meglepő, mert a csatorna egyik jól működő, jó nézettséget szállító sorozatáról van szó, melyet az élet ír, no meg az aligátorvadászok. 10 perc után abszolút berántott. Szállítja azt az ismeretanyagot, ami felkelti a néző érdeklődését, illetve azt a képi világot, ami által kíváncsibbak leszünk ezeknek az embereknek az életére.

Ha a pilotot kellene pontoznom, akkor minimum behúznék neki 4/5-öt. Mindenképpen – a műfajt kedvelőinek – érdemes lesz belenézni.

One Man Army

A Discovery Channel manapság szeret rámenni a katonás, túlélő témára. Ott a Man vs. Wild, ami Grylls bácsival 7. évada foglalkoztatja a nézőket. Hogyan éljünk túl a szélsőséges természeti viszonyokat? – kérdésre keresi a választ. Anno a History Channel hozta a Top Shot c. reality-t, melyben képzett/profi mesterlövők mérték össze tudásukat. Kb. az OMA olyan, mint ha a kettőt összehozták rakták volna, persze ez se igaz így, csak maga az érzetem azt sugallja.

Az alapkoncepció a következőről szól: minden részben a „Föld legveszélyesebb emberi” közül 4 darabot kiválasztanak, hogy megmérkőzzenek egymással. Három próba lesz: a sebesség, az erő és az intelligencia. Minden fordulóban a leggyengébb kiseik, így a végén már csak ketten maradnak a végére, hogy közülük egy elnyerje: a 10 ezer dolláros jutalmat, illetve az „Egyszemélyes hadsereg” címet.

A sorozat pozitívuma közé tartozik: Mykel Hawke, aki nemcsak kommentárja az eseményeket, mint pl.: Balázs a VV4-5-öt, hanem meg is osztja azokat a gondolatait, ami tovább emeli a műsor színvonalát. Elmondja, hogy miért jó az, amit az adott versenyző csinál, vagy éppen miért nem, és mit kéne helyette inkább csinálni. Ettől függetlenül a folytatást jegelni fogom, mert szórakozás-faktorja noha nagyobb, mint egy Swamp People-nek; de a lefoglalás-faktorja kisebb. Nem mozgatja meg a tekervényeimet a katonaság – hiszen itt valamilyen szinten magára a kiképzések elsajátosítására helyeződik a hangsúly, illetve az életben való helyt állásra. A kezdés mondjuk: 2.0/5.


free web stats