Enlightened – Pilot

 
Beküldte: tess 2012 March 5, 16:06-kor a(z) Enlightened,Pilot témába.

Nagyon úgy fest, az HBO kísérletezik, bár az igazat megvallva még mindig nem látom az alagút végét. Tán ők sem, de ez most mellékes is, elvégre az Enlightened pont azt a keserédes melodrámát hozza magával, mint a 3 évad után csúfosan kaszált Hung. Mintha a csatorna rá akarna gyúrni a 40-esekre és a korban rejlő változásokra. Mint ahogyan anno a Hung az Enlightened is egy adott kasztot szólít meg, adott probléma felvetéssel, ezzel pedig potenciálisan saját magára húzza azt a bizonyos vizes lepedőt.

A történet egy 40-es jobbára igen csak önpusztító életet élő nőről szól, aki már a pilot első perceiben a dühkitörésével küzd. A titkolt viszonya a főnökével ugyanis kitudódott, sőt még a pozíciója sincs biztonságban, így egy roppant kínos ámokfutás keretében kiereszti a fáradt gőz. A végeredmény pedig cseppet sem csodás. Még azután sem, hogy egy Hawaii tanácsadáson is részt vett, mi több elvileg meg is világosult, de a környezete ezt nagyon nem akarja belátni…

Mark White és Laure Dern forgatókönyve jobbára a Showtime fél órás dramedy vonalából táplálkozik, teszi mindezt úgy, hogy közben finoman felsejlik egy-egy értelmesebb Hung-ra hajazó húzás is. Viszont nagy általánosságban viszont mégsem működik a formátum, aminek elsődleges oka mindenképpen a belterjesség. A script csak egy szolid szférára koncentrál, esélyt sem nyújtva a szélesebb körű befogadásának. Már-már görcsösen ragaszkodik a 40-eseket sújtó dilemmához, miszerint mi lesz, ha végérvényesen elfordul tőlünk mindenki.

Persze az alapfelvetés, vagyis a szeretett és az elfogadás keresése még jól is kijöhet ebből a felemás katlanból, de erre a pilot vajmi kevés eséllyel kecsegtet. Sokkal inkább a szétszórtság és a végletekig kierőszakolt kínosság az, ami tetten érhető. Ezzel önmagában még nem is lenne gond, ha a megfelelő komikus elemekkel párosulna (had ne soroljam a példákat akár házon belül is), de itt még annak is híján vagyunk. Tipikus buktatója ez a formátumnak, amit sajna az író páros is telibe trafált. A komikus elemek igen csak felületesek és légből kapottak, míg a dráma egyszerűen nem tud kellő mértékben kibontakozni, így jobbára csak valami súlytalan hablatyot kapunk helyette.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a karakterek felszínes ábrázolása és a köztük lévő csapnivalóan gyenge kohéziós erő. Laura Dern persze próbálkozik, de a saját scriptjének hála egyszerűen nem lehet azonosulni a karakterével olyan antipatikus és idegesítő. Pont olyan koncepciótlan, mint a történet maga, holott a sorok mélyén azért sejlik némi szufla.

Így tehát cseppet sem lenne meglepő, ha az egész pilotot a sárga földig aláznám, de nem teszem. Van valami keserédes kicsengése a sorozatnak, ami néha képes megérinteni. Véleményem szerint, ha a készítők erre az aprócska momentumra rágyúrnak és a következő 9 részben valamilyen mód ezt felfuttatják, akkor akár még a fináléra nagyot is nézhetünk. Az Enlightened sem egy könnyed darab, tipikus HBO sorozat, csak kérdés ez a felemás formátum meddig tud még érdekes maradni.

This entry has a rating of 2.5

free web stats