2008. első komolyabb befektetései

 
Beküldte: tess 2008 January 30, 11:55-kor a(z) DVD témába.

Már elég rég volt szó a magyar sorozat dvd piacról és annak kiadványairól. Olyan hét meg pláne rég volt, amikor egymás után jelentek meg a jobbnál jobb kiadványok. Persze ez most szigorúan idézőjelben tessék érteni ugyanis, ami idehaza megy az inkább fapados rablás, mint sem minőségi vásárlás. Magyarul lássuk mire érdemes ezen a héten elbaszni a hetek óta félretett pénzünket.

dvd_studio60.jpgdvd_buffy.jpgdvd_bsg.jpgdvd_agatha.jpgdvd_24s6.jpg


24 – 6. évad 7DVD

Aki eddig megvette a megjelent évadokat gondolom ezt sem fogja kihagyni. Mindezek mellett a sorozat igen csak népszerű idehaza, szóval tuti bent lesz a Top10-ben. A sorozat minősége ugye garancia tárgyát képezi, pont úgy mint a brutál 7 lemezes kiadvány. Értelemszerűen a sorozat 24 rész, ami több mint 1000 perc az első 6 lemezen foglal helyet, pár audiókommentárral egyetemben. A 7. lemez meg persze maga a csoda a sok extrájával együtt. Lesz egy valag kisfilm, számos kimaradt jelenet és egy Szökés 2.01-es rész. Hogy ez mi a szart keres rajta nem tudjuk, de biztos hasznos.
Mindezen szépségért 7990 pénzt kell fizetnünk, ami a nagy magyar átlag a sorozatok terén. Nekem drága, de 7 lemez esetében már érdemes elgondolkodni rajta, főleg ennyi extra láttán.

Agatha Christie:Marple – 2. évad 4DVD

4 lemezes angol krimi az igényesebb fajtából 2006-ból. Van pár haver, akinek tuti bejön majd, de valahogy nem látok benne nagy fantáziát. Meg egyébként is az idősebb korosztály lesz majd a célközönség.
A 4 lemez majdnem 400 perc szórakozást tartalmaz fapados verzióban 3990 pénzért. Csak fanatikusoknak és lottó nyerteseknek ajánlom. Ezt a pénzt másra is el lehetne költeni.

Studio 60 – 1. évad 6DVD
Idehaza is ismert Sorkin papa 2006-os dráma sorozata az HBO-nak köszönhetően. A sorozat nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, holott a kritikai siker borítékolva volt. Ettől függetlenül a Színfalak mögött még egy brutál jó sori, amit minden Sorkin rajongónak a magáénak kell tudnia.
Igen ám, de nem mindegy milyen áron lesz kedvenc sorozatunk a polcon. A 6 lemez már eleve kizárja az extrák lehetőségét, mivel 22 részes az első és egyetlen évad. Bár azt sem mondhatjuk rá, hogy fapados, mivel azért van rajta egy werkfilm, valamint a Pilot részt Sorkin papa és Thomas Schlamme narrálásában nézhetjük végig. Mindezért 7990 pénzt kell adnunk, ami azért sok. Sorkin neve garancia, de ahhoz hogy ötcsillagos dvd legyen a sorozat még kéne hozzá pár extra. Legalább egy lemezre való!

Buffy a vámpírok réme – 1. évad 3DVD
Joss Whedon kultikus sorozata szerintem sokak előtt ismert, így fölösleges is lenne bármit szólni róla. Csak idő kérdése volt, mikor jelenik meg idehaza is a dvd verzió, ami a tengerentúlon már nem egyszer bankot robbantott. Persze nem ebben a verzióban! A 12 részes csonka első évad ugyanis a maga 540 percén kívül semmit sem tartalmaz. Értitek az egyik legjobban várt kultikus sorozat extra nélkül jött ki, full fapadosan 5990 pénzért. Ez barátok közt is közönséges rablás!
Ettől függetlenül tuti megveszik páran, hisz 2008 dvd szériája tuti a Buffy lesz. A Jóbarátok ugye kifutott, a Vészhelyzet és a Dallas is az utolsókat tapossa, szóval év végére biztos szép gyűjtemény lesz. Az persze más kérdés, hogy a gatyánk is rámegy. Ettől függetlenül a sorozat annyira kultikus kedvencem, hogy még én is elgondolkodtam a vásárlásán.

Battlestar Galactica – A mini sorozat 1DVD
Maga a BSG komplett 1. évadja már múltévben megjelent, szóval aki azt begyűjtötte ezt is befogja. A történet így alkot egy kerek egészet és pont. Bár azt nem értem, hogy a minit miért ennyivel később tolták a polcokra. A majdnem 3 órányi alapozás fapados verzióban jön ki idehaza 2990 pénzért. Ha úgy vesszük ez filmért és sorozatért is kevés, de azért érdemes elgondolkodni rajta még így is, mivel a komplett 1. évaddal ér csak valamit. Úgy viszont bőven 10000 pénzt kóstál.

Összességében tehát megint kaptunk egy valag színvonalas sorozatot kevésbé színvonalas tálalásban. A magyar helyzet már csak ilyen. Azonban ha tényleg szeretnénk eredményeket látni a jövőben, akkor érdemes lecsapni a kedvenceinkre, hisz az eladások nagymértékben befolyásolják a további évadok és sorozatok megjelenését. A CSI példának okáért lehet idehaza teljesen befuccsolt a bevételeket figyelembe véve. Nem megerősített forrásból úgy tudjuk, hogy a forgalmazó átmenetileg leállt a tovább évadok kiadásával. Szóval tessék merengeni a döntésen keményen.

Ja és íme a dvd test áldozatai:
Ha mindenképpen gyűjtők vagyunk, és a minőségre utazunk akkor 24 és a brutál 6. évad. Ha marad pénzünk akkor érdemes bevallani még a Studio 60-t, ami tényleg nagy minőségi cucc, ha már ez a dvd-ről nem mondható el. De ha hosszútávra tervezünk, akkor mindenképpen a Buffy a befutó, még akkor is ha kissé túlértékelt az a 3 lemez. A BSG minit gondolom a sorozat 1. évadjának tulajdonosai megveszik, szóval nincs miért kampányolni mellette. Az angol krimi vonal meg tutira halálra van ítélve, ilyen erős mezőnyben.

A piac tehát ismét alkotott és számos nagy nevet tett le az asztalra. A nagy kérdés ezek közül melyik kerül, majd a polcunk és főleg mikor. A hazai helyzet nézve ezek a kiadványok még mindig drágák a külföldiekhez képest. És hát a minőség is hagy kivetnivalót. De ha úgy nézzük, akkor meg örüljünk annak, hogy van legalább. Annyi viszont szent, hogy bezsákolni őket szép mutatvány lesz és többségünk nagy lemondásokba és megszorításokba is kerül. Remélem jól választatok!


free web stats